Какво друго по света: няколко любопитни идеи

NASA изпраща хеликоптер на Марс; Робот "тича за здраве"

NASA изпраща хеликоптер на Марс

Американската космическа агенция NASA разработва малък хеликоптер-дрон, който е предназначен за полети в атмосферата на Марс. Той ще бъде напълно автономен и ще е част от изследователския проект Mars 2020, чиято задача е да изследва повърхността на Червената планета с шестколесен марсоход. Преди около седмица администрацията на NASA е решила към наземното превозно средство да бъде добавен и въпросният роботизиран вертолет, който трябва да тества възможностите за придвижване в условията на силно разреден въздух. Предвидено е ракетата да изстреля към Марс роувъра и дрона през юли или август 2020 г. Ако всичко върви по план, мисията трябва да достигне дестинацията си през февруари 2021 г.

Реалното използване на марсианския хеликоптер обаче няма да е никак лесно. Причината е, че средното атмосферно налягане на Червената планета е около 600 паскала, което е само около 0.6% от земното при морското равнище. Така че, за да генерират достатъчно голяма подемна сила, перките на дрона ще се въртят около 10 пъти по-бързо, отколкото на нормалните "земни" вертолети. Самият дрон ще е с изключително ниско тегло – около 1.8 кг, и ще ползва марсианския роувър като станция за презареждане на батериите.

Преди да се превърне в "очите и ушите" на марсохода, дронът ще премине през 30-дневен тестов период. Предвидени са пет пробни полета с увеличаваща се дължина и времетраене, което няма да надвишава 90 секунди. При първия от тях автономният вертолет ще се издигне на 3 метра височина и ще увисне във въздуха само за 30 секунди, изпробвайки технологията в реални марсиански условия.

Робот "тича за здраве"

Технологичната компания Boston Dynamics направи поредната нагледна демонстрация на своите роботи и техните все по-добри способности да се придвижват в най-разнообразна реална среда. Фирмата пусна две нови видеа, които онагледяват актуалните възможности на техните роботи Atlas и SpotMini. В настоящите демонстрации отсъстват станалите почти традиционни за Boston Dynamic "издевателства" над машините, които биват блъскани със стик за хокей.

В първото видео хуманоидният Atlas за пръв път в историята на роботиката демонстрира, че машините вече могат да тичат почти като живите лекоатлети. По време на краткия си джогинг андроидът безпроблемно пробягва неголямо разстояние, прекосявайки различен терен – тръгва от гладка тревиста морава, изкачва неравна, буренясала поляна и накрая прескача трупешката паднал дънер.

SpotMini пък демонстрира сложна автономна навигация из офисите на Boston Dynamics в продължение на няколко минути, без да се блъсне в някой от десетките хаотично разхвърляни предмети. Роботът-"куче" самостоятелно успява да изкачи и слезе по стълби, придвижвайки се напред и назад. Двете машини постигат всичко това, използвайки само собствени енергоизточници, и не са свързани с кабели към външно захранване, какъвто беше случаят при голяма част от предишните демонстрации.