Руският олигарх Роман Абрамович остава без британска виза

Британски депутати настояват за по-строг контрол срещу "прането на руски пари, което е част от кампания на Путин"

Визата на Роман Абрамович е изтекла преди няколко седмици
Визата на Роман Абрамович е изтекла преди няколко седмици    ©  Reuters
Визата на Роман Абрамович е изтекла преди няколко седмици
Визата на Роман Абрамович е изтекла преди няколко седмици    ©  Reuters

Визата на руския милиардер Роман Абрамович е изтекла и британските власти все още не са му предоставили нова. Собственикът на футболния клуб "Челси", който е 13-ият най-богат човек във Великобритания с лично богатство от 9.3 млрд. паунда, е с изтекла виза от няколко седмици. Поради тази причина бизнесменът не присъства на финала на FA Cup в събота между отборите на "Челси" и "Манчестър Юнайтед" на стадион "Уембли" в Лондон.

Близък на Абрамович, който пожела да запази анонимност, коментира пред Guardian, че на руския бизнесмен не му е отказана виза, но подновяването ѝ отнема повече време от обичайнотo. Говорител на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей заяви, че правителството не може да даде коментар по случая.

През февруари швейцарските медии съобщиха, че през лятото на 2016 г. Абрамович е подал молба в миграционната служба на швейцарския кантон Вале, където се намира известният курорт Вербие. През юни 2017 г. бизнесменът неочаквано оттегли молбата си за разрешение за пребиваване. Абрамович заведе дело, с което поиска от швейцарски съд да забрани на медиите да публикуват подробности от молбата му за разрешение за пребиваване в Швейцария, но искането е отхвърлено.

През април Мей заяви, че Лондон обмисля различни мерки срещу "незаконните финанси" на руските бизнесмени и длъжностни лица. Под разширени санкции биха могли да се окажат Олег Дерипаска, Виктор Велкелберг и Роман Абрамович, пише Financial Times, позовавайки се на анонимни източници.

Сериозни критики

На фона на забавената виза на руския олигарх британски депутати настояват за по-строги мерки срещу прикриването и прането на руски пари чрез финансовите институции в Лондон, тъй като подобни практики оказват негативно влияние на усилията на правителството да заеме твърда позиция относно агресивната външна политика на Русия, обобщава Reuters.

Прането на руски пари подкопава авторитета на критиките на Лондон срещу Кремъл и подкрепя кампанията на руския президент Владимир Путин "за разрушаване на системата в страната, която е изградена върху международното законодателство", се твърди в публикувания в понеделник доклад на Комисията по външна политика в британския парламент.

Заключения на някои от източниците на комисията са, че т.нар. руски пари, изнесени към Великобритания, включително нейните отвъдморски територии, са в рамките на поне 100 млрд. паунда и далеч не всички тези милиарди са от корупция и престъпни действия. От една страна, на сумата се гледа като на източник на ползи за Лондонското сити, финансовата система и имотния и луксозния пазар. От друга, фактът, че заедно с парите много руснаци са "изнесли" и децата и семействата си във Великобритания, се възприема като един вид осигуровка, че няма да има ескалация на напрежението с Русия, стигаща до заплаха от въоръжен конфликт. Но от трета, депутатите заключават, че щетите от така създалото се положение са по-големи от ползите, включително защото така без проблеми се заобикалят санкции.

Председателят на комисията Том Туджендхат коментира, че потенциалната вреда от тези "мръсни пари" на външнополитическите интереси на Обединеното кралство е в много по-големи мащаби в сравнение с руските транзакции в Лондон.

"Великобритания не може да си затваря очите пред клептократите на Владимир Путин, които нарушават правата на човека и се занимават с пране на пари, за да въвличат в корупция нашите съюзници и да отслабват доверието в институциите ни", коментира Туджендхат.

Представителите на парламентарната комисия препоръчват на правителството да си сътрудничи с международните си съюзници, за да затруднява Русия при издаването на държавни облигации, които не подлежат на санкции, чрез санкционирани банки.

Кой попада под прожекторите

Комисията критикува остро Linklaters - една от най-престижните адвокатски фирми в страната, тъй като консултира сделки на компании, близки до Путин. От комисията са на мнение, че трябва да се прецени дали фирмата вече е "до такава степен зависима от корупционните схеми на Кремъл, за да не отговаря на стандартите на регулаторите". Ръководството на Linklaters отхърли обвиненията с мотива, че компанията работи на пазар, свързан с корупция.

"Размерът на британския финансов пазар и важността му за руските инвеститори дават преимущество на Острова спрямо Кремъл", се посочва в доклада.

Британската Национална агенция по престъпността публикува информация преди дни, че страната е обвързана с пране на пари за няколко милиарда долара годишно и е предпочитана дестинация от руснаци, които се стремят да легитимират корупционни практики.

Как се стигна дотук

От комисията в британския парламент са категорични, че трябва да се предприемат много по-строги мерки, отколкото досега. Отношенията между Русия и Великобритания се влошиха след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през март. В отговор правителството изгони 23 руски дипломати от страната, а Москва предприе реципрочни действия. От Кремъл отричат обвиненията на международната общност, че страната е свързана с покушението с нервнопаралитично вещество. Впоследствие министър-председателят Тереза Мей коментира, че правителството трябва да следи внимателно руските инвестиции в Обединеното кралство.