Когато проблемите миришат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато проблемите миришат

В Алексинската кариера продължават да се изсипват тонове боклук всеки ден, макар капацитетът й отдавна да е запълнен

Когато проблемите миришат

Екологичните протести срещу сметищата в Подмосковието започват да се превръщат в политически проблем за Кремъл

19689 прочитания

В Алексинската кариера продължават да се изсипват тонове боклук всеки ден, макар капацитетът й отдавна да е запълнен

© Артьом Сизов


Едно от най-големите предизвикателства пред Владимир Путин в четвъртия му мандат може да дойде от неочаквано място - гражданите.

Четвъртият мандат на Владимир Путин не започва така, както вероятно се е надявал руският президент. Едно от най-големите предизвикателства за него може да дойде от неочаквано място - гражданите. Вече трети месец Московска област се бунтува против властта. И екологичните протести срещу сметищата в региона започват да се превръщат в политически проблем за Кремъл.

Активисти и обикновени жители препречват пътя на боклукчийските камиони, протестират и влизат в стълкновения с полицията. Най-горещата точка е малкият град Волоколамск, където след натравянето на десетки деца със сероводород, изпускан от близкото сметище, разгневените жители излязоха на улицата. На най-голямата демонстрация в края на март участваха над 5000 души, стигна се до изпращане на спецчастите за борба с безредиците ОМОН и арести. Масовите протести и натискът върху властите все пак дадоха резултат – започна операция по дегазифициране на сметището "Ядрово". Но демонстрациите не стихват, а миналата седмица се стигна до инцидент с прострелване на шофьор на боклукчийски камион.

Всъщност проблемът с московския боклук назрява от години. Заради невъзможността да се справят с гигантското количество отпадъци, произвеждани от града, столичните власти сключват договор с Подмосковска област.

Независимо че в края на миналата година в Русия бе приета поправка в Закона за битовите и индустриалните отпадъци, в която се говори за разделно събиране, масова утилизация на боклука в Русия нито е имало, нито има. По данни на организацията "Обществен екологичен контрол" в столицата ежегодно се произвеждат близо 7.2 млн. тона твърди битови отпадъци (ТБО). От тях по-малко от 10% се преработват. Огромната част от боклука се извозва за депониране в Подмосковието, където обемът на ТБО вече надхвърля 120 млн. тона. Отпадъците се трупат и гният с години.

Името на едно от тези сметища – площадката "Кучино" - научи цялата страна през юни миналата година по време на традиционната "Пряка линия" с Путин. Жителите се оплакаха на президента, че дишат зловонни изпарения. Той разпореди сметището да бъде закрито. Властите на Московска област го направиха бързо и обещаха да превърнат мястото в ски писта.

Също миналата година губернаторът на Московска област Андрей Воробьов заяви, че е успял да закрие 21 от общо 39 сметища, и призна, че останалите "се пукат по шевовете". Затварянето не решава проблема и увеличава в пъти натоварването на останалите площадки за боклук в областта.

Сега протестите, случващи се едновременно в няколко града в Подмосковието, искат оставката на Воробьов заради репликата му, че пострадалите деца са "марионетки на опозицията". Пред "Капитал" депутатът от Волоколамск Николай Дижур сравнява недоволството с бунта на броненосеца "Потьомкин": "Моряците са недоволни, но търпят. Когато им дават гнило месо, метежът започва. Там обаче ги тровят еднократно, докато тук е постоянно от сутрин до вечер." Джипур разказва, че мнозинството от съществуващите площадки за боклук се появявяват в региона през 70-те години на миналия век. И днес те вече нямат нищо общо с истинските сметища, където би трябвало периодично да се провежда рекултивация. "Това са просто места, където боклукът се изсипва", посочва Дижур.

Планини от боклук

А такива в Подмосковието има много. В съседния на Волоколамск Клински район се намира Алексинската кариера, която на ден приема по 600 боклукчийски камиона. Сметището функционира полузаконно, тъй като трябваше да бъде закрито още през 2014 г., но в него продължават да изсипват тонове отпадъци. Според руските медии една от компаниите в бизнеса с московския боклук е свързана с Игор Чайка, син на генералния прокурор Юрий Чайка.

Капацитетът на Алексинската кариера отдавна е запълнен, разказва пред "Капитал" Игор Мочалов, преподавател в местния университет и председател на Съвета за защита на правата на потребителите в Клинския район. "За чиновниците основната цел е да заработват пари. Техните деца и имоти са в "Гейропа", а нас ни учат да обичаме родината. За тях ние всички тук сме "провинциалисти", не крие раздразнението в гласа си Мочалов.

Според ръководителя на администрацията на Клински район Альона Соколска въздухът от Алексинската кариера е "безобиден". Докато жителите на града събират подписи за нейната оставка, Соколска обяснява по местната телевизия, че на сметището има "безвредни отпадъци – битов боклук" и проблемът е само в метода на съхранение, който причинява и неприятната миризма. Самата Соколска има къде да избяга от нея – по информация на радио "Свобода" тя и съпругът й притежават необявен имот в Испания.

На един от протестите миналия месец за затваряне на Алексинската кариера се събраха над 4000 души. Соколска твърди, че сметището няма да бъде закрито, но до 2019 г. ще бъде рекултивирано и ще бъде построен "завод за дълбоко почистване". Общинският съветник от либералната Партия на растежа Армен Меликян няма никакви съмнения, че сметището трябва да бъде ликвидирано, и счита, че отношението на властите към жителите е издевателство: "Ще ви построим завод за боклука. Децата ви боледуват? Ще посторим онкоцентър."

Прогноза за воня във всякакво време

Жителката на едно от околните села Елена Лвовна се оплаква пред "Капитал", че наскоро не е могла да спи две нощи заради зловонието. То е всекидневие за жителите на Клинския район, където една от най-популярните страници в социалните мрежи се казва "Прогноза за вонята" и се прави от местни учени ентусиасти.

Не по-добра е ситуацията в Коломенски район, където жителите също протестират и препречват пътя в опит да върнат московските камиони с боклук. На местното сметище "Воловичи", на 5 км от град Коломна, неотдавна бе открит разлив на филтрат, който създава опасност за замърсяване на почви и водоеми. Продавачката в един от местните магазини разказва, че в едноименното село Воловичи, където тя живее, наскоро са пристигнали служители на санитарните власти и са заковали кладенците.

Местни жители са писали и писмо до президента Владимир Путин: "...да доведем до Вашето внимание, че понастоящем животът в град Коломна и Коломенския район се превръща в кошмар." Но и това не помага. Бившият главен редактор на в. "Регионални вести" Вячеслав Егоров обяснява, че в протестите участват и хора, които гласуват за Путин, и такива, които не го одобряват: "В случая всички ние разбираме, че се борим не срещу боклука, а срещу системата."

Тук, както и на други места, са против "боклука от Москва" и са готови да преработват само своя. Вече няколко седмици камиони от Москва не идват – резултат от действията на кмета на Коломна Денис Лебедев. Той обеща да намали притока на "неместен" боклук с 12% през април и с още толкова през май. Активистите смятат, че за трайно решение е нужно построяване на завод за преработка на отпадъците по съвременни технологии.

На същото мнение са и подмосковските чиновници, които също виждат това като изход от ситуацията. През 2013 г. държавната корпорация "Ростех" планираше да построи 15 такива завода в Подмосковието. Сега амбициите са свити до 4 завода до 2025 г. Във Воскресенски район обаче, където е планиран строежът на съоръжение за изгаряне на отпадъци, жителите протестират.

Според Егоров проблемът с боклука е далеч по-широк от Коломна и Волоколамск, трябва да се решава на федерално ниво и активността на гражданите ще подтикне управляващите към действие. "Борбата с боклука е въпрос на оцеляване", обобщава той.

Засега местните власти се опитват да разгонват демонстрациите и да пречат на блокадите на камионите. Според Николай Дижур протестите против боклука носят стихиен характер: "Никой не ги подбужда, хората са движени от изострено чувство за справедливост и желание за живот. Капаците от очите им паднаха и сега трябва да бъдат свалени и противогазите на Волоколамск и на Московска област."

Исканията на борците против боклука се поддържат и от част от представителите на местната власт. Един от тях е избраният с подкрепа на Комунистическата партия кмет на Волоколамск Пьотр Лазарев, който в скорошно интервю за "Ехото на Москва" сравни сметището с "раков тумор".

Активно борещ се против местната площадка за отпадъци "Лесная" в Серепуховски район е и неговият кмет Александър Шестун. В отговор на обиск в неговия кабинет той публикува записи, които е правил по време на разговори с викопоставени сътрудници от администрацията на президента. От тях става ясно, че те са го уговаряли да си подаде оставката. Нищо че по закон президентската администрация няма право да се меси в делата на местната власт.

Както отбелязва пред "Капитал" политологът Константин Калачев, "там, където у властта няма разбиране, решението на проблема става политически въпрос". И добавя: "Ясно е, че с изтичането на мандата на губернатора на Московска област Воробьов опозицията би искала да превърне икономическите и социалните проблеми в политически. Възможно е да има системни политически актьори, които се интересуват от възможността да поставят в Подмосковието свой човек. Но във всеки случай темата с боклука е повод, не причина."

Калачев е убеден, че нещата не се свеждат до личността на губернатора. "Това е сериозен въпрос, който изисква решение за вида технология за утилизация на отпадъците и за финансиране на внедряването й. Нужни са реална преработка и отговор на главния въпрос – къде да се дянат милионите тонове московски боклук", посочва експертът.

Неговия отговор засега не знае никой – дори могъщият някога министър на отбраната Сергей Иванов, който в момента е специален представител на Путин по въпросите на екологията. Според него за намиране на решение са нужни "десетилетия". Въпросът е дали хората са готови да чакат.

* Александър Братерский е руски журналист, който пише за Gazeta.ru и "Капитал"

Едно от най-големите предизвикателства пред Владимир Путин в четвъртия му мандат може да дойде от неочаквано място - гражданите.

Четвъртият мандат на Владимир Путин не започва така, както вероятно се е надявал руският президент. Едно от най-големите предизвикателства за него може да дойде от неочаквано място - гражданите. Вече трети месец Московска област се бунтува против властта. И екологичните протести срещу сметищата в региона започват да се превръщат в политически проблем за Кремъл.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    pyw11564776 avatar :-|
    pyw11564776

    Нямат си разделно събиране, ама си имат крилати ракети.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK