Ердоган срещу пазарите

Турският президент беше принуден да се подчини на силата на пазарите и да позволи на централната банка да вдигне лихвените проценти

На 18 април Ердоган изненада страната си с изявлението, че изборите ще бъдат проведени с почти година и половина по-рано
На 18 април Ердоган изненада страната си с изявлението, че изборите ще бъдат проведени с почти година и половина по-рано    ©  Reuters
На 18 април Ердоган изненада страната си с изявлението, че изборите ще бъдат проведени с почти година и половина по-рано
На 18 април Ердоган изненада страната си с изявлението, че изборите ще бъдат проведени с почти година и половина по-рано    ©  Reuters
7.4% е ръстът на БВП на Турция за миналата година.

Икономистите обичат да се шегуват, че лирата е единствената реална опозиция в Турция. Тя със сигурност е един от най-сериозните "противници" на президента Реджеп Тайип Ердоган, който беше принуден да се подчини на силата на пазарите и да позволи на централната банка да вдигне лихвените проценти, пише Financial Times. Турската валута е загубила 20% от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Предизборни реформи

Хаосът от последните седмици се разгръща преди президентските и парламентарни избори на 24 юни. Победата на Ердоган би проправила пътя му към това да стане най-важният лидер на съвременна Турция от Мустафа Кемал Ататюрк насам. Това обяснява защо турският президент, който е върл противник на увеличаване на лихвите, предприе ключовата стъпка, която, освен че подкрепи лирата, повиши и размера на вноските по ипотеки и кредити само седмици преди изборите.

Нестабилната комбинация от избирателен популизъм и поскъпващ долар тласкат страната към ръба на валутната криза. На върха е лидер, обсебен от растеж, който отдавна заклеймява по-високите лихви като начин да направи "богатите по-богати и бедните по-бедни" и често е във вражда с централната банка на страната.

Дори и тези действия да са достатъчни, за да стабилизират местната валута, инвеститорите се притесняват, че бързорастящата турска икономика ще бъде трайно засегната от нарастващото желание на Ердоган да поеме по-голям контрол над икономиката след изборите през юни.

Притесненията

Анализатори предупреждават, че без промяна на посоката на политическите действия Турция ще остане в капана на "повтарящ се кошмар", като добавят, че победа на опозицията ще предизвика "феноменален ръст на лирата".

На 18 април Ердоган изненада страната си с изявлението, че изборите ще бъдат проведени с почти година и половина по-рано. Той заяви, че след сътресенията в Сирия и Ирак страната трябва да премине максимално бързо към новата система на управление, която ще влезе в сила след изборите и ще премахне ролята на министър-председателя и радикално ще увеличи президентските правомощия.

Отделно членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) признаха, че ако изборите бяха проведени по план през ноември 2019 г., са щели да ги загубят.

Несигурна победа

Докато страната насочва поглед към изборите на 24 юни, лирата потъва, инфлацията се покачва, а компаниите имат над 300 млрд. долара външен дълг. Позицията на Турция в почти всички индекси за демократично управление се понижава. Вече не се говори за мирен процес с кюрдските сепаратисти. Вдъхновен от очакванията за изборите, Ердоган става все по-автократичен, стилът му на управление - все по-проблемен и нетолерантен. Той губи избиратели, а някои проучвания сочат, че партията му може да не успее да спечели парламентарно мнозинство, отбелязва изданието.

В същото време Турция е изправена пред нарастващи предупреждения за икономиката си. Ръстът на брутния вътрешен продукт беше 7.4% през миналата година, но правителствените стимули, които предпазваха страната от спад след размириците поради неуспешния опит за преврат от юли 2016 г., доведоха до удвояване на двуцифрената инфлация и големия дефицит по текущата сметка.

Много инвеститори започнаха да виждат предупредителни знаци. Не само, че обещанията за изразходване на средства застрашават репутацията на ПСР в областта на фискалната политика, но и те дават тласък на икономиката във време, когато вече съществува риск от прегряване. Те смятат, че победата на Ердоган ще бъде последвана от дългоочаквани реформи, като например намаляване на зависимостта от внос на енергия.

В интервю за Bloomberg в Лондон на 14 май Ердоган изложи необичайните си възгледи, че намаляването на лихвените проценти ще реши проблема с инфлацията в Турция. Той редовно критикува централната банка за определянето на лихвени проценти, които според него допринасят за повишаването на цените, което противоречи на конвенционалната икономическа теория. Той обеща да поеме по-голям контрол върху икономическата политика след изборите. Коментарите му се отразиха на лирата и я тласнаха към ново дъно, поставяйки все по-голямо напрежение върху корпоративния сектор. Турската валута губи 5% от стойността си всеки ден.

Ердоган предупреди, че Турция "няма да позволи завършването на принципите на глобалното управление в страната ни", но също така обеща да "спазва принципите на глобалното управление относно паричната политика". Някои анализатори твърдят, че ако Ердоган спечели изборите, той може да промени курса и да се опита да охлади икономиката.

Стойността на лирата спрямо долара USDTRY Quotes by TradingView