Неуловимата девета планета

В периферията на Слънчевата система нещо размества орбитата на небесните тела и астрономите се състезават да разберат какво точно е това

За всички, родени през ХХ век, картата на Слънчевата система изглеждаше ясна – започваше откъм Слънцето с Меркурий и завършваше с Плутон. Всичко девет планети, с имената на римски богове. През 2006 г. обаче Плутон беше разжалван. Международният астрономически съюз прие по-строги изисквания и тя беше понижена до "планета-джудже". Така официално големите небесни тела, които обикалят около Слънцето станаха осем.

Сега обаче има възможност броят на планетите да стане отново девет. Няколко различни наблюдения показват, че в пояса на Кайпер – огромно поле в периферията на Слънчевата система, за което досега се смяташе, че има предимно малки небесни тела – астероиди и планети-джуджета, може би има нещо много по-голямо. Изчисленията на астрономите дават основания да се предположи, че то е с маса близо 10 пъти по-голяма от земната – достатъчно голямо, за да привлича в орбита около себе си по-малки обекти. Намира се на десет до 20 пъти по-голямо разстояние от Плутон.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се