Абрамович замразява проекта на "Челси" за нов стадион

Руският олигарх оттегля заявлението си за британска виза, а това пречи на реализирането на проекта

След като придоби "Челси" през 2003 г., което го направи най-богатия олигарх в Обединеното кралство, Абрамович е известен и с това, че следи аферите около клуба
След като придоби "Челси" през 2003 г., което го направи най-богатия олигарх в Обединеното кралство, Абрамович е известен и с това, че следи аферите около клуба    ©  Reuters
След като придоби "Челси" през 2003 г., което го направи най-богатия олигарх в Обединеното кралство, Абрамович е известен и с това, че следи аферите около клуба
След като придоби "Челси" през 2003 г., което го направи най-богатия олигарх в Обединеното кралство, Абрамович е известен и с това, че следи аферите около клуба    ©  Reuters

Футболният клуб "Челси" планираше да инвестира 500 млн. паунда в нов стадион с 60 хил. места на мястото на сегашния "Стамфорд Бридж". Руският олигарх Роман Абрамович, собственик на клуба, обаче оттегли подаденото заявление за подновяване на визата си за Великобритания. В четвъртък от клуба обявиха, че "замразяват" проекта поради "настоящия неблагоприятен климат за инвестиции", пише Financial Times.

Влияние върху проекта

Абрамович оттегли заявлението за подновяването на визата си в Обединеното кралство, след като процесът беше удължен за няколко седмици от британските власти, твърди негов близък човек. В момента Великобритания прилага по-задълбочени проверки относно финансовото състояние на кандидатите за бизнес визи.

Друг човек, близък до ръководството на "Челси", заяви, че не е възможно да се задейства проектът за новия стадион без определен статут на собственика, тъй като Абрамович няма да вложи толкова голяма сума, без да се е сдобил с виза.

"Челси" също така не е разяснил как ще се финансира проекта, въпреки че хора, близки до клуба, споделиха, че евентуално с подкрепата на други инвеститори, Абрамович би могъл да покрие разходите, без да използва финансови средства на клуба.

Проблемната виза

Собственикът на клуба, чието богатство се оценява на 11.5 млрд. долара според Forbes, придоби статут на израелски гражданин по-рано тази седмица. Това му дава безвизов достъп в рамките на шест месеца, но не му позволява да работи в Обединеното кралство. Той не е официално нает в "Челси", но за него е важно да получи виза, тъй като това засяга инвестициите му там, коментира близък до него човек. Абрамович подаде заявление за израелско гражданство преди да се появи проблемът с издаването на визи в Обединеното кралство, добавя той.

Визовият режим в Обединеното кралство се затегна, когато отношенията между Русия и Великобритания се влошиха след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през март. Впоследствие министър-председателят Тереза Мей коментира, че правителството трябва да следи внимателно руските инвестиции в страната.

Разрешението е дадено

"Челси" получи разрешение за строеж на новия стадион, като кметът на града Садик Кхан каза, че ще той ще бъде " диамантът в спортната корона на Лондон". Абрамович придоби "Челси" през 2003 г. и е известен, че следи отблизо състоянието на клуба.

Формално собственик на "Челси" е холдинговата компания Fordstam, която е финансирана със заем от 1.1. млрд. паунда от олигарха. По-рано Абрамович твърдеше, че собствеността му в "Челси" не е финансова инвестиция. В последни публикации от април Fordstam заяви, че "е получила потвърждение от него за това, че ще бъдат предоставени достатъчно средства за финансиране на бизнеса в близкото бъдеще".