Пирова победа за тираджиите

Президентът на Франция Еманюел Макрон посети България миналата година и се срещна с премиера Бойко Борисов, с когото разговаряха включително и за регламента за превозвачите

Пирова победа за тираджиите

Европейският парламент подкрепя нови ограничения, които, ако бъдат приети, ще ударят сериозно българските превозвачи

23948 прочитания

Президентът на Франция Еманюел Макрон посети България миналата година и се срещна с премиера Бойко Борисов, с когото разговаряха включително и за регламента за превозвачите


Краткотрайно се оказа усещането за победа у българските евродепутати след вчерашното гласуване на позицията на Европейския парламент за изискванията към условията на работа на шофьорите на камиони. Малко по-късно стана ясно, че междувременно са предложени и подкрепени нови ограничения, които, ако бъдат приети окончателно, ще ударят сериозно българските превозвачи.

Ликуване

"Това, което, според мен най-пълно обрисува случилото се в комисията по транспорт днес, е абсолютна и безусловна капитулация на пакета "Макрон" и пълна победа за българската позиция тук", съобщи в понеделник в прессъобщение евродепутът от Европейската народна партия Андрей Новаков (ГЕРБ). Оказва се обаче, че докато той е водил битка срещу едни промени, колегите му в транспортната комисия на ЕП са успели да прокарат далеч по-ограничаващи условия.

Европейската комисия, която единствена има право да прави законодателни инициативи, предлагаше шофьорите на товарни камиони от международния превоз да са длъжни да вземат седемдневна почивка на всеки три седмици, вместо това да става, както сега, на десет седмици. Освен това ЕК предлагаше те да бъдат задължени по време на тази почивка да се завръщат в местата на постоянната им адресна регистрация, така че да прекарват пълноценен отдих в семейната си среда.

Допълнително ЕК настояваше шофьорите да нямат право да прекарват краткосрочната си седмична почивка в кабините на камионите си, а при каботаж (т.е. превоз на стоки между две точки в друга държава) те да получават такова заплащане, каквото получават местните им колеги.

Тези изисквания бяха изцяло насочени срещу компаниите от Източна Европа и се прокарваха от френския президент Еманюел Макрон като част от борбата му срещу т.нар. социален дъмпинг.

Често превозвачите осъществяват дълги курсове, използвайки ги да се конкурират за превози и на западните пазари. Техни предимства са както по-ниските ставки на техните служители (които все пак са в пъти по-високи от ставките в родните им страни), така и готовността им да работят при по-лоши условия спрямо западните им колеги. С изискванията за завръщане на работниците, заплащане на хотели и по-високи надници, ЕК на практика цели да премахне конкурентните предимства на източните фирми.

Предложенията обаче са спорни. Например изискването за завръщане в родните места за почивка е в директно противоречие с Договора за ЕС, който постановява свобода на придвижване и като цяло нарушава принципа на единния пазар, в който всеки може свободно да търгува.

Така че, когато вчера Комисията по транспорта в ЕП гласува своята позиция, че шофьорите не е нужно да се завръщат по родните си места на всеки три седмици, а могат да прекарват полагаемата си отпуска където пожелаят, това беше изтълкувано като сериозна победа от депутатите от източните страни членки. "Мнението на голяма част от колегите се промени - коментира за "Капитал" Новаков - те видяха, че ние сме на страната на здравия разум."

"Законът на Макрон бе разбит на парчета", пък победно заяви в прессъобщение депутатът Ангел Джамбазки (ВМРО), който не е член на транспортната комисия, но участва в заседанията като заместващ депутат.

Удар изневиделица

Както се оказа обаче, с поправка в друг регламент – за общите правила в транспорта, депутатите от ЕП са прокарали много сериозни ограничения в нова форма. Тя беше предложена от германския ляв депутат Исмаил Ертуг.

"Камионите... трябва да извършват, като част от договор за превоз, поне едно разтоварване или натоварване на стоки на всеки три седмици в страната, в която те са установени."

Мотивът за тази поправка е, че по този начин ще се ликвидира практиката на фиктивни компании, които са регистрирани в една страна, но наемат работници в друга. Фиктивните компании, които нямат реален бизнес в страната, в която са регистрирани, няма да могат да отговорят на условието да правят реални курсове до нея. Компаниите - пощенски кутии се използват основно от западни компании, които искат достъп до по-евтина работна, но поправката ще удари основно транспортните фирми от Източна Европа, които сега ще имат нови разходи.

Приетият текст от ЕП всъщност е много по-голямо ограничение за превозвачите. Ако той бъде одобрен финално, те ще трябва да връщат не само служителите си, но и камионите си на всеки три седмици. Освен това те ще трябва да представят и договори за превози към страната си по регистрация, така че да не могат фиктивно да ги връщат само за да спазят триседмичното ограничение. Допълнително компаниите ще трябва да покажат, че имат достатъчно паркоместа за камионите си на своя бизнес адрес.

От българските членове на ЕП за този текст пръв сигнализира левият евродепутат Петър Курумбашев (БСП) късно вечерта в понеделник, след като гласуването вече беше приключило. По-късно той иронизира германския си колега Ертуг: "Ако шофьорът може да е носталгичен към своето семейство, то на камиона защо му е мъчно и защо той трябва да се върне?". Курумбашев допълни, че изискването за връщане на камионите противоречи и законодателството за борба с климатичните промени, тъй като тяхното разкарване между страните членки води до по-големи емисии на парникови газове.

Другите текстове, гласувана от комисията по транспорта на ЕП, са ограниченията за каботажа.

Каботаж вече ще може да бъде извършван само в рамките на седем дни след приключване на международен курс. Самият каботажен превоз не може да надхвърля 48 часа и ще бъде разрешен само ако съвпада с курса на камиона. Тоест, ако един български превозвач вози стоки от България към Франция, той няма да може да се отклони към Холандия, където да направи курс между Ротердам и Амстердам примерно. Освен това ЕП се съгласява и с мнението на ЕК, че часовете, през които се извършва каботажът, ще трябва да се заплащат на шофьора по ставките на страната, където се извършва превозът.

Единствената отстъпка за превозвачите от Източна Европа, която депутатите гласуваха, е по отношение на командироването на шофьорите. ЕК предлагаше след три дни престой в трета държава шофьорите да получават заплащане според местните ставки. Евродепутатите предлагат това изискване да отпадне и да се прилага само ако камионите извършават каботаж. Причината е, че ако една фирма извършва редовни превози между България и Германия е нормално нейните шофьори да бъдат поне по три дни в месеца в чужбина, което автоматично щеше да повиши техните дневни ставки. Особено гласовите бяха депутатите от страни като Чехия. Чешки фирми активно осъществяват превози за околните страни и щяха сериозно да бъдат ударени от подобно правило.

За Петър Курумбашев целта на приетите поправки е да изолират западните пазари от конкуренцията на фирмите в Източна Европа. Подобни правила няма например при автобусните превози. Сред левия депутат причината е просто - големите компании в автобусните превози са западни, докато в товарните превози за източни.

Сега позицията на транспортната комисия трябва да бъде гласувана в пленарната зала на европарламента, а след това предстоят преговори между ЕП и страните членки. Във всеки един от тези етапи може да има промени в приетите текстове. Очаква се новите правила да бъдат приети в края на тази година.

Краткотрайно се оказа усещането за победа у българските евродепутати след вчерашното гласуване на позицията на Европейския парламент за изискванията към условията на работа на шофьорите на камиони. Малко по-късно стана ясно, че междувременно са предложени и подкрепени нови ограничения, които, ако бъдат приети окончателно, ще ударят сериозно българските превозвачи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Тодор Колоев пееше "Как ще ги стигнем Американците"... Нали всички говорят за Ковергенция, Догонване на доходите, уеднаквяване на стандата на живот за Европейските държави, равноправно заплащане... а каква излиза, че УМИШЛЕНО желаем да си седим на "последната дупка на кавала", да спим като кучета по тирове, да получаваме най-ниското заплащане е ЕС., и тъпият премиер Бо... да ми се хвали с това...........

 • 2
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  "Считам, че това беше безусловна капитулация на Пакетът "Мобилност" на Макрон. Първо, защото отпадна тоталната забрана за използване на кабините на камионите за почивка. Отпадна изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи, а също така отпадна и намерението на Комисията международните шофьори да попадат в обхвата на Директивата за командированите работници - с други думи на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство"

 • 3
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Хем искате Капитализъм и Пазарна Икономика, хем се оплаквате , че 98% от фирмите в Бранша щели да фалират ако се въведели поправките Макрон,... Ами да фалират, какво толкова,,, ще останат само най-ефективните, кадърни и ефективни играчи. Ще си разширят пазара, ще си намалят маржовете напечалбите... Всички дребни тарикати, искащи да забогатяват чрез МИЗЕРСТВАНЕТО на свойте служители незаслужават да съществуват..

 • 4
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#3] от "pavel_p":
  Вие в бранша ли сте или си плюете по правителството от любов към спорта?
  И ако наричате заплати стартиращи от 1 500 Евро нето за мизерни, любопитно ми е вие какви заплати плащате на вашите служители?
  А и както се вижда от статията нито има победа, нито е пирова, нито има загуба, нито изобщо има нещо прието. Просто дискусията вече се мести където й е мястото - в европарламента.
  Убеден съм, че Борисов е по-близо до истината от вас.

 • 5
  bierserker avatar :-|
  Dark Avenger alias Дечо Пора

  До коментар [#4] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  "И ако наричате заплати стартиращи от 1 500 Евро нето за мизерни, любопитно ми е вие какви заплати плащате на вашите служители? "

  и защо тогава плащат социални осигуровки на базата на минималното заплащане ?
  защото трудовия й договор е склЮЧен на база минимално заплащане !

  1 500 Евро нето, да, но защо ?
  защото командироваЧните не се облагат със ДОД !
  за българската държавица (на Баци) това е нулев номер, а тези нещастници, когато се пенсионират, как ще (о)живеят със мизерната си пенсийка ?

 • 6
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#5] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":
  Без да влизам в безмислена полемика, риторично - а защо имаме таван на пенсиите?
  Това е въпрос на личен избор - на работещите! Искат да живеят сега, а не след 65 - 70 тата си годишнина.
  Струва ми се не сте в детайла по тази тема...

 • 7
  chevyvolt avatar :-|
  chevyvolt

  Тоест, БГ транспортните фирми, маскират заплатите, като командировъчни, поради което не плащат данъци и осигуровки. За това е цялата борба.

  После се чудете защо пенсиите са ниски, а инфраструктурата скапана.

 • 8
  ilin avatar :-|
  ilin

  До коментар [#5] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  от 2012 г. се плащат осигуровки върху командировъчните, ако те надвишават двойно нормативно установения за съответната страна минимален размер (средно 35 евро на ден).

 • 9
  azs41314323 avatar :-|
  azs41314323

  Типично по български! Изхвърляме се като ч... на песък. После гледаме дребният шрифт.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  Йебем ти единния пазар....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал