Срещата между Тръмп и Ким завърши с подписването на стратегически документ

Северна Корея обеща ядрено разоръжаване, САЩ – гаранции за сигурност, но документът е, меко казано, повърхностен

Двамата лидери се срещнаха "очи в очи", след което се преместиха в залата за преговори, където бяха съветниците им
Двамата лидери се срещнаха "очи в очи", след което се преместиха в залата за преговори, където бяха съветниците им    ©  Reuters
Двамата лидери се срещнаха "очи в очи", след което се преместиха в залата за преговори, където бяха съветниците им
Двамата лидери се срещнаха "очи в очи", след което се преместиха в залата за преговори, където бяха съветниците им    ©  Reuters

"Историческата" среща между американския президент и лидера на Северна Корея може би ще бъде запомнена с несигурността относно провеждането ѝ, отколкото с крайния резултат. Двамата лидери подписаха документ, който според Тръмп е "обстоятелствен", но всъщност не съдържа нова информация.

Най-съществената част от него е ангажиментът на Северна Корея "да работи в посока пълно ядрено разоръжаване на полуострова", което всъщност е повторение на обещанието, дадено от Ким Чен Ун на срещата му с южнокорейския президент Мун Дже-ин в Панмунджом през април. Уточнения как това ще се случи липсват. От друга страна, залогът на САЩ е по-голям – Тръмп е първият американски президент, който се съгласява да се срещне с лидера на диктаторския режим, като преди срещата сериозно смекчи тона и се отклони от досегашната реторика за "пълно, доказуемо и необратимо" разоръжаване на северната страна, заменяйки я с по-меки условия.

Какво включва документът

Срещата на високо ниво протече "наобратно" на протокола – първо очи в очи се срещнаха Тръмп и Ким, едва след което двамата се насочиха към залата за преговори, където бяха техните съветници.

"Документът, който подписахме, е изключително обстоятелствен", коментира след срещата американският президент, но на церемонията по подписването на съвместното изявление и двамата лидери отказаха да коментират подробно съдържанието му.

Американската телевизия CNN публикува текста на изявлението, което Тръмп издигна пред фотографите на събитието. От него става ясно, че двамата лидери са поели ангажимент по четири точки – сред тях са неопределено обещание за "изграждане на нови отношения между САЩ и КНДР" според исканията на двата народа и изграждане на "дълготраен и стабилен мирен режим" на Корейския полуостров.

Вижда се още, че Ким Чен Ун е повторил обещанието си "да работи в посока пълно ядрено разоръжаване", дадено по време на срещата му с Мун Дже-ин с подписването на Декларацията от Панмунджом. Тук ключовият израз е "в посока", смята международният редактор на английското издание The Guardian Джулиън Боргър, според когото това е "донякъде кухо" дипломатическо обещание.

"Ако съвместното изявление е всичко, върху което са се споразумели, това е крайно разочароващо", коментира бившият съветник на южнокорейското правителство Ким Че-чун пред Financial Times. Според изявлението не е договорен нито краен срок за постигане на пълно разоръжаване, нито как точно това трябва да се случи, но едва ли някой в международната общност очакваше подобен ангажимент още на първата среща.

От изявлението се вижда, че Тръмп се е съгласил да "осигури гаранции за сигурността" към Северна Корея, което е част от интерпретацията на Пхенян относно условията за разоръжаване. На последвала самостоятелна пресконференция американският президент заяви също, че САЩ могат да започнат с вдигането на санкции много преди "пълното разоръжаване" да бъде завършено.

По думите на бившия съветник по отношенията с Азия в администрацията на Джордж Буш Майкъл Грийн пред FT Вашингтон рискува да даде на Пхенян "декларация за мир" в замяна на "кухи повторения" на стари обещания за ядрено разоръжаване. И тук идва въпросът – беше ли срещата наистина "историческа", или Северна Корея успя да остави достатъчно отворени врати, за да не изпълни обещанията си, както се е случвало и преди.