Бързо, лесно, вкусно... сготвено от роботи

Създадена от четирима възпитаници на MIT роботизирана кухня готви ястия съвсем сама за до три минути

През 2018 г. роботът най-накрая замени човека - поне в кухнята. Така обещават четирима възпитаници на MIT, които са създали първата роботизирана кухня, която готви ястия съвсем сама за до три минути. Първият такъв ресторант вече работи в Бостън и сервира няколко вида салати и ястия в купа.

Spyce е робот, който подготвя и готви храната, а след това сам почиства след себе си. На практика ресторантът изглежда така: клиентът прави поръчка на електронен екран, а след това може да проследи как храната му се готви. В кухнята роботът се захваща с приготвянето, като първо изсипва съставките (предварително нарязани и подготвени извън ресторанта), а след това започва да ги върти с постоянна скорост. Съдовете за готвене могат и да бъдат загрети до определена температура автоматично, ако ястието го предполага. Единствената човешка намеса в процеса на Spyce e "декораторът" - човекът, който отговаря за сосове, добавки и външния вид на храната.

Създателите Майкъл Фарид, Брейди Найт, Люк Шултър и Кейл Роджърс твърдят, че идеята за роботизирана кухня ги сполетяла през 2015 г., в дните им на бедни и гладни студенти. Целта им била да създадат по-ефикасен начин за приготвяне на храна. Искат обаче и ресторант с "отворен дизайн", където всеки може да проследи как се готви храната му. "Така разбираш какво се случва и не оставяш прехраната си на някаква мистериозна черна кутия", казва един от основателите, Брейди Найт.

Роботът трябва да е максимално прост, за да струва възможно най-малко. Вместо да създадат роботизирана ръка, която да управлява процеса по разбъркване, четиримата решават да създадат въртящ се съд, който се задвижва от една перка и един мотор. Колкото по-сложна е машината, толкова по-сложна и скъпа става тя, както и се увеличава шансът нещо да се счупи, смята Найт.

Spyce предлага седем ястия, включително веган, вегетариански и безглутенови, с цени до 7.50 долара. Всяко се приготвя за под 3 минути. Ястията в ресторанта се сервират в купички, защото "роботите не могат за завиват бурито и да правят сандвичи", признават от Spyce.