С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 юни 2018, 14:38, 3365 прочитания

Бързо, лесно, вкусно... сготвено от роботи

Създадена от четирима възпитаници на MIT роботизирана кухня готви ястия съвсем сама за до три минути

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През 2018 г. роботът най-накрая замени човека - поне в кухнята. Така обещават четирима възпитаници на MIT, които са създали първата роботизирана кухня, която готви ястия съвсем сама за до три минути. Първият такъв ресторант вече работи в Бостън и сервира няколко вида салати и ястия в купа.

Spyce е робот, който подготвя и готви храната, а след това сам почиства след себе си. На практика ресторантът изглежда така: клиентът прави поръчка на електронен екран, а след това може да проследи как храната му се готви. В кухнята роботът се захваща с приготвянето, като първо изсипва съставките (предварително нарязани и подготвени извън ресторанта), а след това започва да ги върти с постоянна скорост. Съдовете за готвене могат и да бъдат загрети до определена температура автоматично, ако ястието го предполага. Единствената човешка намеса в процеса на Spyce e "декораторът" - човекът, който отговаря за сосове, добавки и външния вид на храната.


Създателите Майкъл Фарид, Брейди Найт, Люк Шултър и Кейл Роджърс твърдят, че идеята за роботизирана кухня ги сполетяла през 2015 г., в дните им на бедни и гладни студенти. Целта им била да създадат по-ефикасен начин за приготвяне на храна. Искат обаче и ресторант с "отворен дизайн", където всеки може да проследи как се готви храната му. "Така разбираш какво се случва и не оставяш прехраната си на някаква мистериозна черна кутия", казва един от основателите, Брейди Найт.

Роботът трябва да е максимално прост, за да струва възможно най-малко. Вместо да създадат роботизирана ръка, която да управлява процеса по разбъркване, четиримата решават да създадат въртящ се съд, който се задвижва от една перка и един мотор. Колкото по-сложна е машината, толкова по-сложна и скъпа става тя, както и се увеличава шансът нещо да се счупи, смята Найт.

Spyce предлага седем ястия, включително веган, вегетариански и безглутенови, с цени до 7.50 долара. Всяко се приготвя за под 3 минути. Ястията в ресторанта се сервират в купички, защото "роботите не могат за завиват бурито и да правят сандвичи", признават от Spyce.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Растат притесненията кога точно Саудитска Арабия ще възстанови производството на петрол 1 Растат притесненията кога точно Саудитска Арабия ще възстанови производството на петрол

Рияд твърди, че до седмици ще възстанови производството до предишните му нива, но има поводи за тревога

23 сеп 2019, 564 прочитания

Френски учени: Глобалните температури ще се покачат повече от очакваното Френски учени: Глобалните температури ще се покачат повече от очакваното

Според най-песимистичния сценарий затоплянето ще е с 6-7 градуса по Целзий до 2100 г.

23 сеп 2019, 572 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Европейският парламент ще върне "ваканцията у дома" за шофьорите

Транспортният бизнес в България може да се изправи пред още по-жестоки рестрикции, когато работи в други страни от ЕС

Константинос Милонас: Съкровищата на България са данъците и IT талантите

Изпълнителният директор на клъстера на Adecco Group за Гърция и България пред "Капитал"

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата

Кой ще превъоръжи пехотата

Основната интрига около новите бронирани машини на армията се очертава да е между General Dynamics и Patria

Тайният живот на "затворените" сметища

Градските депа за боклуци, които на документи са закрити, се ползват незаконно, което освен до пожари може да доведе до санкции от ЕС

Форма, идея и протест

Андрей Врабчев предизвиква отношението ни към настоящето и миналото с проектите си в публичното пространство

Да откриеш звука на дървото

Потомственият лютиер Апостол Калоферов навършва 75 години