Плати си за линка, ей!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Плати си за линка, ей!

Reuters

Плати си за линка, ей!

ЕС е на път да прокара съществени промени в режима на авторското право, които ще засегнат всички онлайн потребители

11346 прочитания

Reuters

© Reuters


Две ключови поправки в областта на авторските права, които ще засегнат всички онлайн потребители, бяха одобрени днес от правната комисия на Европейския парламент.

Накратко, първата ще изисква от разпространителите на онлайн съдържание да имат сключени лицензионни споразумения с издателите, за да могат да публикуват линкове и кратко описание на материала. Ако няма такова (например между facebook и "Икономедиа"), потребителят (facebook) няма да може да публикува линк към този текст.

Втората поправка пък ще принуди доставчиците на онлайн съдържание да проверяват предварително материалите, които се качват на техните сайтове, за наличието на лицензионни споразумения с държателите на авторските права. Тоест, ако някой потребител иска да публикува във facebook този текст (защото много го харесва), социалната платформа ще трябва да провери дали той има лицензионно споразумение с "Икономедиа" за публичното разпространение на нейните продукти.

Противниците на двата текста наричат първия "данък линк", а втория - "upload филтър". Въпреки сериозната съпротива на част от депутатите начело със Юлия Реда от групата на Зелените/Европейски свободен алианс (която всъщност е член на Пиратската партия в Германия) мнозинството от Европейската народна партия заедно с депутати от други парламентарни групи успяха да прокарат текстовете в комисията. Те ще трябва да бъдат гласувани от всички европейски депутати на 4 юли, а след това предстоят преговори между ЕП и страните членки. Очаква се те да завършат бързо заради близостта на позициите на парламента и страните членки по темата.

Внимавай в линка!

При сегашния режим потребителите нямат ограничения да публикуват линкове към медийно съдържание. Стандартната защита на авторското право покрива само публикуването на значителна част от материала (например можете свободно да цитирате няколко изречения от този текст, както и да перифразирате част от него, но нямате право да използвате съществена част от него или целия с търговска цел). Линкът и дори кратко описание очевидно не са съществена част от материала.

Въпреки това голяма част от бизнеса на платформи като facebоok, google или по-малки агрегатори на новини е именно публикуването на линкове. Резултатите от търсенето в google привличат основното количество реклама, но издателите не получават нищо от нея, въпреки че именно те са една от съществените причини за оборота на търсачките.

Затова и под силния натиск на Германия, която има подобно законодателство, и с мотива за защита на медиите Европейската комисия предложи платформите да са задължени да имат лицензионни споразумения с медиите, за да публикуват линкове към тяхното съдържание.

Подобна мярка не би трябвало да засегне крайните потребители, но противниците й посочват, че ако платформите откажат да сключат лицензи, те ще спрат да разпространяват съдържанието. Така не просто ще пострада свободата на словото, но ще спечелят производителите на фалшиви новини, за които очевидно това не създава пречки да разпространяват дезинформацията си свободно. Самите издатели пък ще получат по-малко възможност за разпространение (сега например е много вероятно да научите за този текст не от сайта на "Капитал", а примерно от някой агрегатор или facebook).

Според Реда подобни ограничения са имали обратния ефект. В Испания например платформите спряха линкването към медии. Германските издатели обаче са твърдо за промените, както настояват, че при общо европейско решение, платформите няма да си позволят да се откажат от разпространението на целия новинарски поток в 28-те страни членки.

"Да @@@ тая еМ Пе тройка"

В момента, ако държателите на права заявят, че техни продукти се разпространяват без тяхно разрешение, доставчиците на онлайн съдържание са длъжни да го премахнат от техните сайтове. Този процес обаче отнема време и онлайн доставчиците не бързат да свалят съдържанието, често позовавайки се на факта, че то не е тяхно, а на потребителите, които са го качили. Така огромно количество защитени с права авторски материали обикалят свободно интернет – 60 процента от трафика на youtube например са музикални файлове.

В резултат на това асоциациите, които защитават държателите на права, твърдят, че се е образувала огромна "разлика в стойността" между това, което техните автори получават за продуктите си, и приходите, които се генерират от онлайн доставчиците за тяхна сметка. Сумата е около 5 млрд. евро годишно само в Европа според асоциации като германската GEMA и европейската IFPI. (В България проблемът е по-популярен от песента на "Ъпсурт" "Колега".)

Поради тази причина Европейската комисия предложи доставчиците на онлайн съдържание да проверяват предварително дали качваните от потребителите филми, музика, книги и т.н. имат лицензионни споразумения с държателите на авторските права.

Докладчикът на комисията по правни въпроси на ЕП Аксел Вос още повече ожесточи режима - за разлика от ЕК, която предлагаше само големите онлайн доставчици да са задължени да правят проверки за права, той успя да прокара текст, според който всички доставчици ще трябва да проверяват качваното съдържание. От този режим са изключени малко платформи като wikipedia или github.

Противниците

Групата на противниците на тази мярка, която в Европейският парламент се води от Реда, смята, че тя нарушава правото на свободно изразяване, а правата на музикалните или филмовите компании могат да бъдат защитени по друг начин. В България например сдружение "Цифрова република" стартира кампания "Спри робополицията!", насочена срещу спорния чл. 13, който се тълкува като въвеждащ автоматично филтриране на съдържание по алгоритми. Реда предлага платформите да сключват общи лицензионни договори с държателите на правата, но да не проверяват индивидуалните потребители.

Натискът за това законодателство идваше основно от държавите, които са големи производители на съдържание, като Франция, Испания и Германия, докато страни като Естония, които имат много дигитални компании, разчитащи на свободен достъп, бяха против. Затова и дискусиите не напреднаха по време на естонското председателство на Съвета на ЕС. Българското председателство, което наследи Талин начело на Съвета на ЕС, обаче придвижи въпроса.

Като цяло София следваше линията на държателите на правата и на Европейската комисия и, поне публично, нямаше собствена позиция (позициите на българското председателство изтичаха през сайта австрийския парламент, където бяха качвани със свободен достъп). Самите предложения бяха направени от Гюнтер Йотингер, предшественика на Мария Габриел като дигитален комисар. За Габриел евродепутати твърдят, че не проявява гъвкавост по вече предложените текстове, но в момента тя така или иначе няма особена роля. Позицията й ще се види, ако по време на предстоящите преговори между страните членки и ЕП има сериозно разногласие и Габриел и нейният екип ще трябва да посредничат за постигането на компромис.

Две ключови поправки в областта на авторските права, които ще засегнат всички онлайн потребители, бяха одобрени днес от правната комисия на Европейския парламент.

Накратко, първата ще изисква от разпространителите на онлайн съдържание да имат сключени лицензионни споразумения с издателите, за да могат да публикуват линкове и кратко описание на материала. Ако няма такова (например между facebook и "Икономедиа"), потребителят (facebook) няма да може да публикува линк към този текст.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  супер. т.е. връзката между старото и новото окончателно е прерязана.

  ако наистина си мислят, че хората ще престанат да използват фейсбук в името на някакви си институционализирани полу-държавни "медии", ще трябва сериозно да намалят крека.

  това наистина ще доубие фалшивите вече-не-толкова-хартиени медии и ще отвори врати и за по-добри медии, и за по-добри политики и обществен живот като цяло. страхотна новина.

 • 2
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  но, така е то - когато не си в състояние да привлечеш естествен интерес и нямаш интелекта да установиш защо и да подобриш поведението си, е съвсем нормално да се ориентираш към изнасилвачество.

 • 3
  johihh avatar :-|
  johihh

  Ами резонно продължение на АКТА. С тази простотия ще се комерсиализира дълбокия нет, ще се фалира Ютуб, докато криптирани услуги за споделяне на съдържание ще набират популярност (без никаква цензура). От фейсбук ще изчезнат новините, включително фалшивите. И понеже към това има прекалено големи бизнес интереси, ще бъде измислен начин да се заобиколи.

 • 4
  johihh avatar :-|
  johihh

  До коментар [#1] от "vstoyanov":

  Впрочем това наистина е интересно - Германия е точно страната, в която има супер малка свобода на медиите. Там хората имат огромен интерес малко да се образоват за историята си, примерно.

  Интернет отдавна го е доказал - онлайн медиите разделят хората на групички по интереси. Това в крайна сметка е добре за свободата на словото, но опасно за социалния ред. Хората насилствено се наблъскват заедно с други хора с общи на техните интереси и така простите стават по-прости, агресивните стават по-агресивни и т.н. Едно е сигурно - ще е интересно. Но не изцяло положително.

 • 5
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  До коментар [#4] от "johihh":

  така е, но само до някъде - разбира се има и нишови верижни че*ии, точно както традиционните медии имат тъ гардиън и ню йорк таймс.
  но пък има и изключително много качествно, автентично и обективно съдържание като видеата на тим пуул например, което в традиционните медии става все по-голяма рядкост.

 • 6
  vstoyanov avatar :-P
  vstoyanov

  а и е супер странно как регулацията от миналия месец задължава команиите да не събират лични данни, а тази точно обратното - да ги събират. не е лесно да си тъп.

 • 7
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  Поредният немощен напън на огромни медийни корпорации и лобита, притеснени, че заради свободния - подчертаваме - обмен на информация в мрежата, все повече отиват по дяволите с напредване на времето. Поредният кьор-фишек от страна на комисии, които очевадно идея нямат що е то и как работи Интернет. Тези глупости ги слушаме от 15 години, и засега нищо не е мръднало на йота. Като (по-скоро "ако") блокират някакви си линкове ПРЕЗ определен сайт КЪМ определен сайт, та голям праз. Има още една дузина начини да стигнеш до дестинацията на линка. Явно никой в тези комисии не е чувал за неща като Прокси, ВПН, П2П, и ред други, който обезмислят начинанието им, и не могат да бъдат спрени, ако ще и 10 комисии и 15 медийни гиганта да се о****т от напъни. Успех, другари, в спирането на свободния обмен на информация в Интернет. :) Забавни сте.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK