Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Тръмп създава космически войски; Компютрите вече ще "виждат" и през стени

Тръмп създава космически войски

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в понеделник, че е разпоредил на Пентагона да сформира шести вид въоръжени сили - космически войски. "Когато става дума за защита на Америка, не е достатъчно просто да имаме американско присъствие в Космоса", обяви щатският държавен глава. И добави: "Америка трябва да доминира в Космоса." Президентът обяви своето намерение след среща с Националния съвет по космическите въпроси, на която е било решено също САЩ да извършат нова пилотирана мисия до Луната в рамките на следващите 10 години и да изпратят роботи на естествения ни спътник още през 2019 г.

Изявлението на Тръмп идва въпреки продължаващата от месеци насам сериозна съпротива на американските Военновъздушни сили (ВВС), които в момента управляват всички космически програми на армията. Всъщност поне в първоначалната си фаза изграждането на космическите войски няма да означава създаването на нови бойни способности в околоземна орбита, а просто промяна на организационната структура на армията и управлението на ресурсите. В момента ВВС на САЩ взимат решенията за изстрелването на ракети в Космоса по поръчка на Пентагона и управляват отбранителните сателити, включително от GPS системата. Агенцията National Reconnaissance Office пък е отговорна за шпионските сателити, които играят ключова роля при задаване на целите за дистанционни ракетни удари и оценка на щетите. При евентуална бъдеща трансформация всички тези дейности ще бъдат обособени в ново, единно командване. За да се случи всичко това обаче, намерението на Тръмп трябва да получи одобрение и от Конгреса на САЩ.

Компютрите вече ще "виждат" и през стени

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали софтуер, който работи като своеобразно "рентгеново зрение" и може да засече човешко присъствие дори зад непрозрачни прегради. За целта изследователите използват WiFi сигналите, излъчвани от стандартните безжични рутери. Техните вълни безпроблемно минават през стените, но се отразяват от живите тъкани, позволявайки следене на движенията, дишането и дори сърдечния ритъм на живите същества, скрити от очите на наблюдаващия.

Технологията, образно казано, работи като радар или пък "зрението" на прилепите. Но за да бъде ефективна, се използва изкуствен интелект, който бива обучаван как да свърже данните от отразения WiFi сигнал с конкретни движения на тялото. За момента програмата може да генерира само груб и схематичен модел на човешкия скелет. Въпреки това обаче тя не само прецизно пресъздава движенията зад стената, но в около 83% от случаите може да разпознае и кой е човекът от другата страна на стената на базата на специфичния стил на придвижване, характерен за всеки индивид.

Според учените от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към MIT технологията ще може да бъде използвана в болници и ще позволи на лекарите да следят състоянието на пациентите от разстояние, без да ги безпокоят. Очевидно е обаче, че "рентгеновото зрение" няма как да не провокира сериозен интерес и от страна на службите за сигурност и военните корпорации.