Ще превърне ли Бабиш Чехия в олигархия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Ще превърне ли Бабиш Чехия в олигархия

Влизането на Бабиш в политиката за момента е огромен успех

Ще превърне ли Бабиш Чехия в олигархия

Други големи чешки бизнесмени също правят опити да влязат в политиката, но за момента не могат да се сравняват с успеха на премиера

27662 прочитания

Влизането на Бабиш в политиката за момента е огромен успех

© Reuters


Те са богати, влиятелни и имат приятели във властта. Запознайте се с източноевропейските олигарси, които умело лавират между бизнес и политика. Генезисът на олигархизацията в отделните държави в Източна Европа е различен и мащабите й варират. Вече започва и да прескача границите - два от примерите са чешкият олигарх Петр Келнер, който придобива "Теленор" и може би "Нова тв" в България, и близки до унгарския премиер Виктор Орбан бизнесмени, инвестиращи в медии в Словения и Македония.

"Капитал" покани журналисти от Унгария, Чехия, Сърбия и Румъния да разкажат за връзките между бизнес, политика и медии в своите държави и публикува текстовете им в четири броя. Първият от тях, за Унгария, можете да прочетете тук.

Темата накратко

- Чехия не е олигархия. Но това се променя, макар още да не е стигнало крайна фаза.

- Други големи чешки бизнесмени също правят опити да влязат в политиката, но за момента не могат да се сравняват с успеха на премиера Андрей Бабиш.

- Първата жертва на настъпващата олигархия са медиите.

Краткият отговор на въпроса дали Чехия е олигархия е "не". В първите 25 години след 1989 г. олигарси нямаше. Това сега се променя, но още не е стигнало крайна фаза.

За да бъде някой олигарх, за начало трябва да е наистина богат. Според сп. Forbes в Чехия има само шестима души, които разполагат с поне 1 млрд. долара - Петр Келнер, Андрей Бабиш, Радован Витек, Даниел Кретински и Павел Тикач. Като седми може да се включи Марек Доспива, чиято компания Penta Group е доста видима, но неговото богатство е малко под границата от 1 млрд. долара.

Второ, олигархът влияе на политиката на национално ниво или поне прави бизнес с държавата в регулирана сфера с ограничена конкуренция. По този показател Чехия в момента има олигарх и половина. Единият е Андрей Бабиш, премиер и собственик на холдинга Agrofert, а половинката е Даниел Кретински, който не е пряко замесен в политиката, но е активен в енергийната индустрия и съответно силно зависим от добрата воля на правителството.

Освен това чешката икономика определено не е доминирана от няколко големи компании. БВП на страната възлиза на 4.9 трлн. крони (около 230 млрд. долара) и така Келнер с неговото богатство, оценявано на 320 млрд. крони (14.7 млрд. долара), отговаря "само" за 7% от икономиката. Всъщност е дори значително по-малко, тъй като повече от половината му активи са в чужбина. Фокусът на Келнер и неговата група PPF са финансовите услуги. Но извън това той няма почти никакъв бизнес в страната, който може да го постави под политически натиск. За сметка на това обаче има бизнес в Китай и в Източна Европа, включително придобивки в България.

Вторият по богатство чех, Андрей Бабиш, с неговото състояние от 90 млрд. крони (4.14 млрд. долара) съставлява около 2% от националния БВП, Даниел Кретински - също приблизително толкова. Така хората от топ 3 на чешката икономика вероятно държат заедно под 10% от нея, което не е кой знае колко.

Ах, тези медии

От друга страна, нещата не са розови и ситуацията се влошава. Първата жертва на Голямата шесторка или седморка, ако се добави и Доспива, са медиите. От 2013 г., когато Бабиш едновременно влезе в политиката и купи медии – и по-важното, това му се размина – останалите милиардери имаха пет години да се адаптират към новото положение, тоест също да си напазаруват медийни компании. Това беше лесно, тъй като предишните медийни магнати, предимно германци, вече усещаха, че след 25 години на добри печалби златната ера свършва и е време да си вървят у дома.

Бабиш притежава (отскоро чрез доверителен фонд, в чийто борд е съпругата му Моника) медийната група Mafra, която държи третия най-популярен новинарски портал idnes.cz и два влиятелни всекидневника - Mladá fronta Dnes (MfD) и Lidové noviny. По-големият от двата, MfD, преди имаше изключителен разследващ отдел и силата наистина да предизвиква трусове. Вестникът все още е критичен към останалите партии, най-вече социалдемократите, в чието правителство между 2014 г. и 2017 г. Бабиш бе министър на финансите, а неговата партия ANO – по-малък коалиционен партньор. Но влиянието, което имаше MfD преди 2013 г. се е стопило, тиражът му е спаднал с една трета, а останалите медии вече не подхващат и продължават неговите "разкрития". Имиджът на Mladá fronta Dnes е силно пострадал и вероятно най-голямата полза за Бабиш е, че вестникът, разбира се, никога не го атакува.

Първият от Голямата седморка, който реагира на възхода на Бабиш, беше Даниел Кретински, чиято компания "Енергиен индустриален холдинг" (EPH) инвестира масирано в чужбина, включително във Великобритания и Германия. За да бъде взиман насериозно от Бабиш, Кретински купи чешкото поделение на издателството Ringier, в чието портфолио е популярният таблоид Blesk.

След това дойде ред на Доспива. Той се сдоби с регионалното издание Deníky Bohemia. В едно от интервютата си Доспива говори откровено за "ядреното куфарче, което трябва да имаш, така че никой да не те атакува ирационално".

В Чехия на практика вече няма чуждестранни медийни предприемачи, а традиционните медии загиват, включително заради пристигането на "големите чешки пари". Останали са само две частни медии, които имат значимо влияние – новият сайт new Seznam.cz, създаден от Иво Луканович, който има бизнес само в IT сектора, и TV Nova, собственост на американската компания CME (която притежава и "БТВ медиа груп" в България – бел. ред.).

И остава Петр Келнер, който все още няма собствено "ядрено куфарче". Дали това ще се промени? Миналата година Келнер участва в преговорите за продажбата на активите на CME, но заради високата цена в момента се е насочил другаде и се опитва да купи "Нова тв" в България. Хората в Чехия, които се надяваха Келнер да вземе TV Nova като противотежест на влиянието на Бабиш, бяха разочаровани. Но след като стана ясно, че планираната продажба на всички оставащи активи на CME в региона на чешко-китайски консорциум в крайна сметка няма да се осъществи, играта може да започне отначало.

От бизнеса - в политиката

Що се отнася до Бабиш, неговото влизане в политиката за момента е огромен успех. Миналата година неговата партия ANO почти удвои изборния си резултат и сега е най-голямата в парламента. Бабиш обещава и вероятно наистина иска да внесе ред в "тази фантастична държава". Според него - словак по произход, който, преди да се впусне в политиката, не говореше добре чешки – чешката нация има неимоверен потенциал и не го е развила единствено заради корумпираните професионални политици.

Вярно е, че традиционните партии в много случаи са оплетени с местни "феодали", които упражняват политическо влияние тук и там. Засега Бабиш играе по струната на негодуванието срещу тези "феодали". В същото време обаче от 2014 г., когато той става финансов министър, неговият холдинг Agrofert почти удвоява приходите от еврофондове, чешки субсидии и сделки с публичния сектор. Тези пера формират почти една трета от годишните печалби на Agrofert. Холдингът в момента има водеща позиция в дървесната индустрия и изцяло доминира държавно регулирания бизнес с биогорива.

Част от умелия PR на Бабиш е имиджът на предприемач, който създава работни места. Служителите на Agrofert надхвърлят бройката 30 000 души и работят основно в компании, които не са създадени, а са придобити от Бабиш, понякога по враждебен начин. Той не изпуска властта и се ужасява от мисълта да даде вътрешното министерство на който и да било потенциален коалиционен партньор, очевидно от страх, че полицията може да започне да разследва някои епизоди от предполитическата му кариера. С всичко това Андрей Бабиш чудесно се вписва в дефиницията за олигарх.

От известно време други едри бизнесмени също се опитват да влязат пряко в политиката, но все още не могат да се сравняват с Бабиш. Марек Доспива например създаде собствена партия начело с професор, популярен от тв изявите си. Но формацията преживя пълен крах на изборите миналата година.

Кретински, който в публичната си дейност за момента се ограничава до медийните придобивки, изглежда по-успешен от Доспива. Неговият таблоид Blesk, с дневна аудитория 1 млн. чехи, има по-скоро благосклонно отразяване на Бабиш и неговата русокоса съпруга Моника. Случайно или не, по време на мандата на Бабиш като финансов министър Кретински успява да придобие енергийната компания Slovenské elektrárne от италианската Enel Group. Покупката се улеснява от оттеглянето на другия кандидат – ČEZ, в която държавата държи две трети и нейният генерален директор трябва да слуша финансовия министър. Версията е, че Бабиш е казал на ČEZ да се отдръпне от сделката за словенската компания и така да освободи пътя пред Кретински.

Що се отнася до Петр Келнер, единствената му известна намеса в чешката политика е леката подкрепа за Иржи Драхош, който изгуби изборите срещу настоящия президент Милош Земан през януари. Но фокусът на Келнер вече не е Чехия и в последните години той не показва особен интерес към вътрешната политика и местните медии. Въпросът е дали бързият възход на Бабиш няма в някой момент да застраши интересите на неговата PPF. И тогава играта може да се промени.

* Даниел Кайзер е журналист в консервативния седмичник Echo и автор на политическа биография на Вацлав Хавел

Те са богати, влиятелни и имат приятели във властта. Запознайте се с източноевропейските олигарси, които умело лавират между бизнес и политика. Генезисът на олигархизацията в отделните държави в Източна Европа е различен и мащабите й варират. Вече започва и да прескача границите - два от примерите са чешкият олигарх Петр Келнер, който придобива "Теленор" и може би "Нова тв" в България, и близки до унгарския премиер Виктор Орбан бизнесмени, инвестиращи в медии в Словения и Македония.

"Капитал" покани журналисти от Унгария, Чехия, Сърбия и Румъния да разкажат за връзките между бизнес, политика и медии в своите държави и публикува текстовете им в четири броя. Първият от тях, за Унгария, можете да прочетете тук.

Темата накратко

- Чехия не е олигархия. Но това се променя, макар още да не е стигнало крайна фаза.

- Други големи чешки бизнесмени също правят опити да влязат в политиката, но за момента не могат да се сравняват с успеха на премиера Андрей Бабиш.

- Първата жертва на настъпващата олигархия са медиите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    dipau avatar :-|
    dipau

    Страхотни статии в тази поредица!! Чудесно написани и изключително достоверни! Сайтът echo24.cz е един от няколкото, които чета редовно и съм впечатлен от великолепната ориентация на Капитал към кои медии и журналисти да се насочат, за да получат един независим и точен анализ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Залез и падение

Залез и падение

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK