Центрове за имигранти – новото магическо решение за спиране на вълната към Европа (обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Центрове за имигранти – новото магическо решение за спиране на вълната към Европа (обновена)

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел по време на Европейския съвет на 28 юни в Брюксел

Центрове за имигранти – новото магическо решение за спиране на вълната към Европа (обновена)

Лидерите на страните от ЕС все пак постигнаха някакъв компромис след като Италия заплаши да блокира срещата

7893 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел по време на Европейския съвет на 28 юни в Брюксел

© Reuters


"Такова чудо не съм видял, предложих синдикати да направим, такова работно време няма" - така премиерът Бойко Борисов коментира в характерния си стил изморителното заседание на Европейския съвет в Брюксел в края на тази седмица.

След десетчасов маратон, започнал след 19:00 в четвъртък и приключил в 5:30 в петък, лидерите на ЕС все пак успяха да стигнат до общо становище за миграцията. За да се отговори на италианските притеснения се предлага създаването на специални центрове на територията на страните членки, където да се обработват документите на влизащите нелегални имигранти.

Срещата на държавните и правителствените ръководители на 28-те страни членки на Европейския съюз без малко да се провали, след като първоначално Италия блокира всички опити за подписване на общ документ. Рим настояваше да се намери начин за прекратяване на влизането на нелегални имигранти на италианска територия, както и да не се прилагат схеми за връщане от други страни на имигранти, които са били първоначално регистрирани в страната.

Откъде дойде компромисът?

"На територията на ЕС грижата за лицата, спасени съгласно международното право, следва да се поеме на основата на споделени усилия чрез прехвърляне в контролирани центрове, създадени в държави членки само на доброволен принцип", се казва в ключовия параграф от заключенията на лидерите.

От текста не става много ясно как ще работят тези центрове, освен че ще са на доброволен принцип. Например фразата "споделени усилия чрез прехвърляне в контролирани центрове" може да се тълкува като възможност различни държави да прехвърлят имигрантите към такива центрове в други страни членки. Именно това иска Германия - да върне част от настаналите се на нейна територия в държавите, през които са минали първоначално. Точно това пък българският премиер Бойко Борисов вече няколко пъти заяви, че не иска.

"Десет пъти ви казах – не!". Така отговори премиерът Борисов на въпросите дали България може да стане такъв център и дали Германия не е искала от София да се съгласи да приеме обратно част от имигрантите, които са минали на нейна територия.

Според дипломати схемата с контролираните центрове ще започне действа оттук нататък, така че да не засяга миграционния поток, който вече е влязъл в страните членки. Тоест Германия няма да може да върне десетките хиляди мигранти, които са били първоначално регистрирани в България, но сега се намират на нейна територия.

Другият компромис, който е позволил постигането на общо съгласие, е прехвърлянето на 500 млн. евро от Европейския фонд за развитие (от който се подпомагат развиващите се страни) към Доверителния фонд за Африка (от който се финансират мерки за спиране на миграцията). За увеличаване на парите за Доверителния фонд настояваше Италия, която беше блокирала изплащането на средствата по споразумението за миграцията между Турция и ЕС. Сега вторият транш по "Механизма за бежанците в Турция" вече може да бъде отпуснат.

"Всички приеха и отблокирането на втория транш за Турция, нещо, на което ние много държахме", подчерта Борисов, който от няколко месеца повдига темата.

Италия успя да си извоюва и специален текст, според който "на територията на ЕС грижата за лицата, спасени съгласно международното право, следва да се поеме на основата на споделени усилия", т.е. пристигащите имигранти трябва да се споделят между всички страни членки. Въпреки опитите на италианския премиер Джузепе Конте за по-ясен и юридически обвързващ език, това не се случило.

По време на заседанието другите лидери на страните членки даже са се шегували с юридическия подход на Конте (който е юрист) и са го питали какво би станала ако всеки от тях приложи собствения си професионален опит. Както сам се похвали Борисов, той е посочил, е бил пожарникар, а шведският премиер Стефан Льофен е напомнил, че в трудовата си кариера има период като заварчик.

Отворени въпроси

Само допреди няколко дни изглеждаше, че ЕС се обединява около създаването на изнесени центрове за обработка на документите на имигрантите в страните от Северна Африка. Това трябваше да спре вълната на нелегални имигранти, които прекосяват Средиземно море. Проблемът е, че нито една страна досега не се е съгласила да приеме такива "дебаркационни центрове", т.е. Италия не можеше да очаква бързо решение. Сега европейските лидери призовават "Съвета на ЕС и Европейската комисия бързо да проучат концепцията за регионални дебаркационни центрове".

Още в ранния следобед в четвъртък френският министър по европейските въпроси Натали Луазо спомена, че се търси и алтернативно решение, което може да бъде намерено в т.нар. затворени центрове. В тях документите на имигрантите ще бъдат обработвани, без те да имат право да ги напускат. Проблемът е, че нито една страна не иска да приеме такива центрове, включително и Италия. А българският премиер Бойко Борисов например постоянно прави паралел - че за да задържи имигрантите в страната, България трябва да строи затвори.

През 2015 г. ЕС вече въведе т.нар. горещи точки, в които трябваше по-бързо да се обработват документите на имигрантите. Целта беше по този начин да се отсяват тези, които биха имали право да получат бежански статут в Европа, от тези, които би трябвало да бъдат върнати обратно. Италия използваше такава точка на остров Лампедуза на практика като затворен център. През март тази година обаче страната затвори центъра заради обвинения, че там се нарушават правата на имигрантите.

Луазо също каза, че лидерите вероятно ще обсъдят възможността страните, които не искат да приемат имигранти, да могат да дават по-високи финансови контрибуции. През 2015 г. страните членки се разбраха част от имигрантите, които се струпаха в Италия и Гърция, да бъдат преразпределени в други страни, но Полша и Унгария категорично отказаха поемат своя дял. Миналата година унгарският премиер Виктор Орбан каза, че страната му може да дава повече пари за охрана на външните граници на ЕС или за помощи за Африка.

Борисов заяви, че е доволен от изхода на Съвета, тъй както "всичко, което заявихме, колегите го одобриха". В случая премиерът говори за т.нар. три насоки на европейската политика по миграцията – помощ за страните, от които идват имигрантите и бежанците, укрепване на границите и системата за преразпределение на бежанците в самия ЕС.

Борисов беше доволен, че в заключенията на Европейския съвет са специално отбелязани усилията на България като председател на Съвета на ЕС да придвижи напред реформата в правилата за регистрация и разпределение на бежанците в Евросъюза (т.нар регламент Дъблин). Това беше един от важните приоритети на България, който например предходното естонско председателство пренебрегна, заради липсата на политически консенсус. Въпреки че на практика законодателните предложения са готови, те не бяха приети заради съпротивата основно на Италия, Полша и Унгария.

"Такова чудо не съм видял, предложих синдикати да направим, такова работно време няма" - така премиерът Бойко Борисов коментира в характерния си стил изморителното заседание на Европейския съвет в Брюксел в края на тази седмица.

След десетчасов маратон, започнал след 19:00 в четвъртък и приключил в 5:30 в петък, лидерите на ЕС все пак успяха да стигнат до общо становище за миграцията. За да се отговори на италианските притеснения се предлага създаването на специални центрове на територията на страните членки, където да се обработват документите на влизащите нелегални имигранти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Всъщност приетият обтекаем документ не е никакво „общоевропейско“ решение на мигрантската драма. И няма как да има такова решение, докато не се назоват причините за кризата и не се премахнат.
  А те са:
  1. разпалените от Запада войни и
  2. западния мултикултурален либерален глобалистичен модел.

  И после: някой в бивша Либия знае ли, че ще трябва да прави лагери? И на кой да го кажат, след като на тая територия има 3 (три!) претендиращи да са легитимни правителства, и ЕС е признал далеч не най-жизнеспособното от тях...

  Защо никой не припомни на Ангела Меркел как само преди 2 г. охотно канеше във фатерланда тълпите преселници от Северна Африка, от Близкия и Средния Изток, които изораха страните от Южна и Централна Европа, за да стигнат до обетованата Германия?
  Защо никой не припомни и на останалите, че причината да рукне мигрантския поток от Либия, Сирия, Ирак, Афганистан бе, че същите тези европейски политици с униформата на НАТО разрушиха тези държави и ги превърнаха в бойни полета?

  Европа се усети едва когато заради миграционния натиск върху обществените й системи и цивилизационните ценностни старите й партии от дясно и ляво бяха пометени по изборите от спонтанни народни движения като Подемос в Испания, 5 звезди и Лигата в Италия, Алтернатива за Германия. Алтернативата изсмука електорат от баварския ХСС и го стресна, защото се задават местни избори и резултатите и в Бавария са лесно предвидими – като в Италия.

  Проблемът е, че политическият строеж на ЕС копира отдавна остарелия модел на класическата западна демокрация отпреди 50 години: десни консервативни партии, леви либерални партии, зелени, разни. На ниво ЕП те са обединени в квазиполитически формации: ЕНП, ПЕС, група на зелените, на либералите и пр. Само че за този половин век идеологическите различия на старите партии се стопиха и тяхна обща идеология стана глобалистичния либерализъм, а патрон им стана глобалният финансов капитал и мултинационалните концерни.

  Затова интересът на европейската политическа класа напълно съвпада с този на Германия: запазването на модела на всяка цена. Затова и опитват всячески да отбият новата т.н. „популистка вълна“. Но първо трябва да направим уговорката, че „попучизъм“ е целенасочено злоумишлено понятие, използвано от морално и идеологически деградиралия политически елит, който продължава да смята, че може да налага волята си въпреки несъгласието на гражданите. Старият елит не спират да говори, че проблемите не могат да бъдат решени на национално ниво и да се самопоставя в ролята на демиург. Докато единството на нацията, суверенитетът, патриотизмът са единствените понятия, които от поколения сближават хората и им дават сили да се преборят с трудностите.

  Италия е много показателен пример за това. Италианците престанаха да вярват, че ЕС ще опази страната им от мигрантските вълни, изхвърлиха любимеца на Брюксел Матео Ренци и дадоха властта на евроскептиците от Д5звезди и Лигата, които от десетилетие призовават за едно и също: за защита на своята страна, на града и селото си, на своята цивилизация.

  ЕС има бъдеще само като Европа на нациите, за което говореше дьо Гол.
  Старите политически мумии от Брюксел - на сметището!

 • 2
  borodino avatar :-|
  borodino

  В подкрепа на горното: Франс прес преди малко цитира маршал Халифа Хафтар, командващ Либийската национална армия и подкрепящ правителство в Източна Либия, което не признава властта на признатото от ЕС правителство в Триполи.
  Та Хафтар казва, че няма да приеме чуждо присъствие в Либия за спиране на миграцията през Средиземно море към Европа.

  Забележителен коментар, докторе.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.