Централният банкер на Латвия заподозрян във взимане на подкуп от закъсала банка

Trasta Komercbanka решила да му плати половин милион евро

Централният банкер Латвия е приел през 2012 г. предложен му подкуп от 500 000 евро от акционери на изпаднала в затруднение през 2010 г. местна банка. Освен това през същата година те са платили ваканцията му в Камчатка - отдалечения на хиляди километри район с девствена природа в руския Далечен изток.

Това твърди прокуратурата на страната, като се позовава на доказателствен материал и свидетелски показания, събрани в хода на следствието срещу Илмарс Римчевичс. Обвинението още не е решило дали вече може да изпрати резултатите в съда.

Според прокурор Виорика Иргена акционерите на малката Trasta Komercbanka решили да преведат парите на гуверньора на централната банка на две вноски, срещу което той да им помогне да защитят банката от проверка на Комисията за финансови и капиталови пазари. Първият транш бил даден за това, че Римчевичс им помогнал да подготвят отговорите си на въпросите от комисията. Сумата за втория трябвало да бъде прехвърлена, след като съмненията около банката бъдат премахнати.

Но това не се случва - през 2016 г. Trasta Komercbanka все пак е закрита от регулатора заради нарушаване правилата срещу пране на пари. Поради това вторият транш не е преведен, а в началото на 2018 г. въпросните акционери се свързали с агенцията за борба с корупцията и предали доказателства и факти в очакване на имунитет от преследване за извършените престъпления.

Римчевичс, който е трябвало да смекчи заключенията, присъства на срещи на комисията и отговаря заедно с финансовия министър за предлагане на това кой да я оглави.

Централният банкер, който за кратко бе арестуван през февруари, отхвърля всички обвинения. Ако те бъдат доказани в съда, го заплашват 11 години затвор. Той е гуверньор от дълги години и има заслуги за приемането на страната в еврозоната.

Това е тежък удар не само срещу страната, в която третата по големина банка (ABLV) бе обвинена от САЩ, че пере пари на организираната престъпност, корумпирани руски олигарси и висши чиновници, но и срещу Европейската централна банка, която настоява на Римчевичс да бъде позволено да напусне страната, за да участва в заседанията на управата, и дори заплаши, че ще съди Латвия в Съда на ЕС.

Според латвийското законодателство управителят на централната банка не може да бъде отстранен до момента, в който бъде осъден за престъпление.