Търговска война за 1 трлн. долара

Тръмп не отстъпва от намерението си да промени търговските отношения между САЩ и Китай

Търговска война за 1 трлн. долара

САЩ и Китай продължават да си нанасят удари, които могат да предизвикат огромни икономически последици за света

5742 прочитания

Тръмп не отстъпва от намерението си да промени търговските отношения между САЩ и Китай

© Reuters


От петък САЩ започват да налагат мита върху внос за 34 млрд. долара, а Пекин обяви, че въвежда реципрочни мерки също от 6 юли. Ако към тази сума се добавят множеството мита и контрамита, налагани в Северна Америка, резултатът ще бъде 100 млрд. долара до края на тази седмица, което е явен знак, че заплахата от глобална търговска война се увеличава.

Продължаваща вражда

Това е само началото. Не след дълго търговската война, обявена от американския президент Доналд Тръмп, може да засегне търговски сделки за 1 трлн. долара и ще доведе до икономически последици както за САЩ, така и за целия свят, пише Financial Times. Тази сума е равна на една четвърт от размера на външната търговия на САЩ, която е била 3.9 трлн. долара през миналата година, и ще повлияе на най-малко 6% от световната търговия със стоки (чийто обем е бил 17.5 трлн. долара през 2017 г. според Световната търговска организация).

Ето ги и причините защо търговска война на стойност 1 трлн. долара не е изцяло немислима:

1. Войната между САЩ и Китай за 600 млрд. долара

Администрацията на президента е подготвила мита за 34 млрд. долара върху китайския внос, които влизат в сила на 6 юли. Това е приблизително еквивалентно на едномесечния внос от Китай. Ще бъде въведен 25% данък върху 818 продукта, вариращи от бойлери и стругове до промишлени роботи и електрически автомобили.

В отговор Пекин ще започне от 6 юли да таксува с 25% мито американски продукти, включително соя, морски дарове и суров петрол. Китай вече въведе тарифи върху стоманата, алуминия и някои земеделски продукти, а двете страни си обещаха взаимно допълнителни мита върху стоки за 50 млрд. долара.

Гневен на контрамерките на Пекин, през юни Тръмп поиска администрацията на Белия дом да подготви допълнителни мита от 10% за китайски внос в размер на 200 млрд. долара и се закани да наложи мита върху друг внос за 200 млрд. долара. Общият внос на стоки от Китай през миналата година възлиза на 505.5 млрд. долара, докато този от САЩ в Китай достига 129.9 млрд. долара.

Няма да е преувеличено ако се каже, че остават само месеци този търговски оборот между двете страни от 635.4 млрд. долара да бъде засегнат от нови мита и Китай да продължи да използва други алтернативни мерки срещу Вашингтон, защото американският внос е много по-малък от китайския в САЩ.

2. Автомобилната война на Тръмп би струвала повече от 600 млрд. долара

В интервю в неделя президентът на САЩ нарече плана си за налагането на мита върху вносните автомобили и автомобилни части заради националната сигурност на страната "най-важната" от всички негови търговски закани.

По същия начин го възприемат ЕС и другите държави. Според официални данни през миналата година вносът на автомобили и леки коли в САЩ е бил за 191.7 млрд. долара и още 143.1 млрд. долара за части, което прави общо 334.8 млрд. долара.

В момента приключва анализът на Министерството на търговията дали вносът на чуждестранни автомобили представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

И докато звучи смешно идеята, че колите BMW или Toyota могат да застрашат сигурността на която и да е нация, администрацията на Тръмп обяснява, че защитава своята производствена индустрия като приоритет за националната сигурност. Същата обосновка беше използвана за въвеждане на тарифите за стомана и алуминий по-рано тази година

Както и тогава, Тръмп, изглежда, вярва, че митата върху автомобилите ще му осигурят влияние върху ЕС и Япония по време на търговските преговори, както и над Канада и Мексико в продължаващите преговори за ново Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA). Само поради тази причина идеята, че САЩ биха могли да наложат 20% мита за някои автомобили или върху целия внос, не бива да се пренебрегва. А вероятно всяка тарифа на САЩ е с отмъстителна цел.

Не всички мита са толкова екстремни, колкото потенциалните американски тарифи. Европейският съюз работи по план за облагане на американски стоки за 10 млрд. долара, ако Вашингтон въведе мита върху автомобилите и частите (през миналата година вносът на коли и части от ЕС в САЩ е бил за 61.2 млрд. долара). В краен случай световна търговия за над 650 млрд. долара в автомобилния сектор може да бъде засегната.

3. Да не забравяме за NAFTA

Често не се взема предвид фактът, че САЩ търгуват повече с Канада и Мексико (1.1 трлн. долара), отколкото с Китай, Япония, Германия и Обединеното кралство, взети заедно. Усетил "опасността" в стария вариант на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, което продължава 24 години, Тръмп се опитва да го предоговори с новия президент на Мексико.

Канада и Мексико се противопоставиха на исканията на САЩ да включват нови елементи в него, като например клауза, че споразумението ще е валидно 5 години, след което може да се предоговаря. САЩ обаче предизвика по-голямо сътресение с решението си да въведе мита за вноса на стомана и алуминий от Канада и Мексико, които автоматично се превърнаха в заплаха за успешното приключване на преговорите за NAFTA.

Американският внос на автомобили и части от Канада и Мексико, повечето от които идват от американски производители, е бил за над 158.3 млрд. долара през 2017 г. Износът на САЩ за Канада и Мексико е бил почти наполовина - 87.8 млрд. долара.

От петък САЩ започват да налагат мита върху внос за 34 млрд. долара, а Пекин обяви, че въвежда реципрочни мерки също от 6 юли. Ако към тази сума се добавят множеството мита и контрамита, налагани в Северна Америка, резултатът ще бъде 100 млрд. долара до края на тази седмица, което е явен знак, че заплахата от глобална търговска война се увеличава.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход