Инвеститорите в "Пътят на коприната" настояват за по-добро управление на риска

Интересът към мащабната инициатива на Китай остава висок, но с това се засилват и притесненията

"Пътят на коприната" е сред основните приоритети на китайския президент Си Дзинпин
"Пътят на коприната" е сред основните приоритети на китайския президент Си Дзинпин    ©  Reuters
"Пътят на коприната" е сред основните приоритети на китайския президент Си Дзинпин
"Пътят на коприната" е сред основните приоритети на китайския президент Си Дзинпин    ©  Reuters
Конфликт между две страни от "Пътят на коприната" би възпрепятствал изпълнението на инициативата.

Интересът към мащабния проект на Китай "Пътят на коприната" остава доста висок, но инвеститорите настояват да се предприемат мерки, които да предпазят вложенията им от политически или валутни рискове, съобщава South China Morning Post, позовавайки се на вътрешен източник от британската финансова институция HSBC.

Опасенията на инвеститорите

"Целта на HSBC е да оказва подкрепа на клиентите си в тези проекти – това може да бъдат финансови и консултантски услуги, както и осигуряване на услуги за управление на риска." Това заяви съпредседателят на поделението за инфраструктурни проекти и недвижими имоти в Азия и Океания в HSBC Джеймс Камерън по време на международния форум за "Пътят на коприната" в Хонконг. Инициативата предвижда построяването на пътища, жп линии и пристанища, които да свързват 65 държави в Азия и Европа.

Позицията на инвеститорите е добре обмислена, тъй като управлението на риска е много важно за успешното изпълнение на всички проекти около "Пътят на коприната". Притесненията са засилени, защото голяма част от инфраструктурните проекти са в разрастващи се пазари, където възможността от политически или търговски конфликти е висока.

Камерън коментира на форума, че най-големият риск би се създал при конфликт между две съседни страни. Той обясни, че това би довело до чести закъснения или прекратяване на проекти.

Новоизбраното правителство в Малайзия с министър-председател Махатхир Мохамад преоценява някои от инфраструктурните проекти с китайско финансиране в страната. "Изпълнението на някои от тези проекти закъснява заради трудности около придобиването на земя или заради притеснения, свързани с опазването на околната среда", каза Камерън.

Около една трета от всички държавни диспути през 2017 г. са с участието на Китай относно "Пътят на коприната", показват данни на Международния арбитражен център в Хонконг. Поради тази причина инвеститорите се опасяват, че рисковете са твърде високи и проектите им няма да осигурят печалба.

Вече се предлагат решения на проблема

Освен това инвеститорите смятат, че валутният риск в пазари като Виетнам и Индонезия е висок, тъй като в тези страни институционалните инвеститори нямат възможност да събират финансиране в местната валута. Камерън смята, че ако това се промени и правителствата се стремят да дават бързи одобрения за проектите, това би успокоило международните инвеститори.

Тим Уорън, директор в Zurich Insurance, твърди, че застрахователният сектор е способен да предложи различни услуги за управление на риска. "Съществуват застраховки, които могат да покрият риска, при който инвеститорите не могат да преведат сума в определена валута на своя пазар. Също така има и кредитна застраховка, която покрива доставчиците при неизпълнено плащане за услуга", каза Уорън.

Великобритания проявява интерес

През миналата седмица министърът на финансите във Великобритания Филип Хамънд коментира за китайското финансово списание Caixin, че Лондон е отдаден на свободната търговия и се надява на "неограничени възможности" от "Пътят на коприната". Хамънд посети Пекин, където обсъжда с представители на китайското правителство въпроси по търговията между двете страни.

Той коментира, че целта на Обединеното кралство е да утвърждава партньорства със страни от ключови региони. Последното посещение на Хамънд в Китай беше през декември.