Търговската война между САЩ и Китай започна

САЩ наложиха мита за 34 млрд. долара, Китай отговори незабавно

"Няма връщане назад."

Ту Зинкуан, търговски експерт към Университета по международен бизнес и икономика в Пекин, пред FT

САЩ наложиха обещаните мита върху вноса на стоки от Китай на стойност 34 млрд. долара. Това потвърди президентът Доналд Тръмп по време на посещение в щата Монтана, където също така изрази готовността на администрацията за допълнителни мерки.

Преди два дни източници на информационната агенция Reuters заявиха, че Пекин се подготвя да наложи мита върху вноса на американски стоки на същата стойност. Днес различни американски медии потвърдиха, че китайските мита са вече в сила. Говорител на китайското външно министерство е потвърдил, че американски стоки за 34 млрд. долара са вече обмитени, но все още няма подробна информация. Митата на САЩ са върху ключови за китайското производство стоки като електрически превозни средства и компоненти, докато планът на Китай беше да обмити вноса на соя и суров нефт.

Ситуацията може да ескалира

Китайското министерство на търговията потвърди, че митата на САЩ вече са в сила. "Това сериозно застрашава световната индустриална верига, забавя ритъма на икономическото възстановяване, предизвиква напрежение на световните пазари и ще засегне още невинни международни компании, обикновени бизнеси и потребители", пише в становището на министерството.

По време на речта си в Монтана американският президент е заплашил с допълнителни мита върху стоки от Китай на стойност 16 млрд. долара, пише Financial Times. Тръмп също така е повторил заплахата САЩ да обмитят стоки за 200 млрд. долара.

Според FT Американската търговска камара в Пекин не подкрепя действията на администрацията на президента Тръмп. "Въпреки че 900-те членуващи компании продължават да страдат заради неравнопоставеността им в Китай, те са пределно ясни: нарастващо напрежение в икономическите отношения между САЩ и Китай ще се отрази отрицателно на бизнеса им", заяви председателят на камарата Уилиам Зарит, цитиран от изданието.

В коментар за FT икономистът към Университета "Корнел" Есвар Прасад казва, че е време заплахите на президента Тръмп да бъдат взети сериозно. "Двете най-големи икономики в света се движат към открита и грозна търговска война, която може да се окаже трудна за контрол", смята Прасад.

Китай е най-големият търговски партньор на САЩ, следван от Канада и Мексико. По данни на Bloomberg миналата година търговският дефицит на САЩ с Китай е достигнал рекордните 375 млрд. долара, което е причината за агресивните действия на американската администрация. Вашингтон настоява Пекин да промени законите си за интелектуална собственост и да отвори пазарите си за американски компании. "Китай очевидно няма намерение да променя нечестните си практики, свързани с придобиването на американска интелектуална собственост и технологии", коментира още миналия месец президентът Тръмп и призова "неравностойните" търговски отношения да бъдат балансирани.