Дизеловите автомобили ще държат едва до 5% от пазара в ЕС до 2030 г.

Според проучване на AlixPartners тенденцията ще се ускорява повече от очакваното

Дизеловите моторни превозни средства ще спаднат до 5% от автомобилния пазар в ЕС до 2030 г. Това показва проучване на консултантската фирма AlixPartners, цитирано от британската ВВС.

Докладът посочва, че притесненията за качеството на въздуха и за стандартите за изпускането на вредни емисии са се отразили негативно върху продажбите на дизелови коли, но спадът ще се ускорява повече от очакваното. Делът на дизелови автомобили на европейския пазар вече се е свил от 52% до 45% в периода 2015 - 2017 г.

Целите на ЕС

От AlixPartners твърдят, че тази тенденция ще затрудни още повече ЕС да изпълни целите си за намаляване на емисиите въглероден диоксид. По принцип дизелът е представян като по-екологичен вариант в сравнение с бензина като част от усилията на Брюксел за ограничаване на парниковите газове и особено на въглеродния диоксид. Дизеловото гориво съдържа малко повече въглерод, но като цяло емисиите въглероден диоксид на средностатистическата дизелова кола са по-ниски. Дизеловите двигатели обаче произвеждат по-високи нива на азотен оксид и на частици, които засягат белите дробове.

"ЕС трябва да намалява въглеродния диоксид с 4.6% на година до 2021 г. А през 2017 г. общите въглеродни емисии в блока са се увеличили", посочва изследването. И допълва, че автопроизводителите са изправени пред важен технологичен избор, като електрическите и хибридните превозни средства са единственият начин за ограничаването на емисиите.

Тежък удар

Дизелът понесе тежък удар заради скандала с емисиите във Volkswagen, когато стана ясно, че дизелови коли са били снабдявани с устройства, които са "лъжели" проверките за емисиите. Това не остана без отражения. Във Великобритания например продажбите на дизелови автомобили са спаднали с 23.6% през май в сравнение със същия месец миналата година. Това е бил четиринадесетият последователен месец на свиване на британския дизелов пазарен сегмент. През 2017 г. търсенето на нови дизелови превозни средства е намаляло със 17%.

По-високите такси върху дизеловите автомобили също са се отразили върху търсенето в Обединеното кралство. Правителството обяви такса върху новите дизелови коли, които не могат да изпълнят последните стандарти за изпусканите емисии.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България