Триадата бизнес, политика и медии в Румъния
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Триадата бизнес, политика и медии в Румъния

Румъния спечели аплодисменти от Брюксел за борбата с корупцията

Триадата бизнес, политика и медии в Румъния

Най-влиятелните медии в Румъния се контролират от някои от най-богатите хора в страната и често се използват като политически оръжия и за обслужване на интереси

8535 прочитания

Румъния спечели аплодисменти от Брюксел за борбата с корупцията

© Reuters


Те са богати, влиятелни и имат приятели във властта. Запознайте се с източноевропейските олигарси, които умело лавират между бизнес и политика. Генезисът на олигархизацията в отделните държави в Източна Европа е различен и мащабите ѝ варират. Вече започва и да прескача границите - два от примерите са чешкият олигарх Петр Келнер, който придобива "Теленор" и може би "Нова тв" в България, и близки до унгарския премиер Виктор Орбан бизнесмени, инвестиращи в медии в Словения и Македония. "Капитал" покани журналисти от Унгария, Чехия, Сърбия и Румъния да разкажат за връзките между бизнес, политика и медии в своите държави и публикува текстовете им в четири броя.

"Ако държавата не е в състояние да опази ресурсите си, това е проблем на държавата. Бизнесменът се опитва. Работа на държавата е да го хване и да го сложи зад решетките. Укрепете си държавата", призовава Сорин Овидиу Ванту през март 2009 г. Румънската държава последва съвета му и го хвърли в затвора няколко години по-късно.

Ванту е един от "тримата могули", срещу които бившият президент Траян Бъсеску поведе битка. Тройката се допълва от Дину Патричиу и Дан Войкулеску, като в силните им години имуществото на всеки се оценява на близо 1 млрд. евро. Общото между тях е, че и тримата са свързани със "старата гвардия" на влиятелните фигури от комунистическите тайни служби и хаотичната приватизация през 90-те години и първото десетилетие на новия век. Това е времето, когато корупцията владее високите етажи на властта, а съдебната система е безпомощна пред пленяването на държавата от олигарси и присъдружните им политици.

Нещата се променят със заработването на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA), която успява да вкара в затвора влиятелни олигарси, министри и премиери и спечели аплодисменти от Брюксел. "DNA върви през трупове и в същото време се превърналa в изключително мощна и уважавана институция. Не мога да повярвам, че съм бил почитател на Лаура Кьовеши (доскорошният ръководител на DNA – бел. ред.). Не се шегувам, не е ирония. Истина е", заявява Ванту през 2014 г., след като прекарва няколко години зад решетките.

Времената на всемогъщата "триада" вече са минало, но връзките между политика, бизнес и медии в Румъния продължават да повдигат въпроси. А скорошното отстраняване на Кьовеши от ръководството на DNA доведе до притеснения, че битката срещу корупцията е в отстъпление.

Медии, бизнес и политика

Понастоящем най-влиятелните медии в Румъния се контролират от някои от най-богатите хора в страната, свързани и с политиката. Най-спорният от всички e Себастиан Гита, който преди две години избяга в Сърбия и още не може да бъде предаден на румънското правосъдие, тъй като между двете страни няма споразумение за реадмисия.

Още на 29-годишна възраст "ужасното дете" на румънската ИТ индустрия вече разполага със състояние от 35 млн. евро. Като студент Гита не е особено блестящ, но се отличава с добри умения да създава връзки. "Опитвам се да направя себе си приятен. Не зная колко съм харизматичен, обаче зная, че тази любезност не струва нищо, но купува всичко", казва Гита в интервю за сп. Bussines Magazine през 2008 г.

Той се превръща във водещ доставчик на ИТ решения за държавата през последното десетилетие. Гита натрупва състояние, като продава ИТ услуги на държавните институции. Скоро бизнесът му става тесен и той се впуска в политиката благодарение на близкото си приятелство с лидера на Социалдемократческата партия (PSD) и бивш премиер Виктор Понта. Двамата споделят обща страст към баскетбола, парите и властта. В момента споделят и общ обвинителен акт, свързан с организиране на изявата на политическия идол на Понта – бившият британски премиер Тони Блеър – на предизборен митинг на социалдемократите през 2012 г.

Според прокурорите Понта е получил 220 000 евро от Себастиан Гита, за да организира посещението на Блеър в Румъния. В замяна бизнесменът е включен в листата на PSD и става депутат, с което се сдобива и с имунитет.

Според разследвания на румънски медии до момента, в който антитръстовите органи и DNA започват да проверяват бизнеса му през 2015 г., основните дружества на Гита - Asesoft, 2K Telecom и Teamnet International - са спечелили през годините около 350 договора с държавни институции за ИТ обслужване в сфери от образование до тайни служби на стойност над 1.2 милиарда леи (над 250 милиона евро). Сега Гита е беглец в Белград и търси политическо убежище в Сърбия.

"Струва ми се, че много хора в Румъния са принудени да доказват своята невинност. Това е механизъм, ръководен от Кьовеши", твърди Гита от Белград в неотдавнашно интервю за румънските медии. Междувременно неговият приятел Понта получава сръбско гражданство и е назначен за почетен съветник на сръбския президент Александър Вучич.

В допълнение към ИТ бизнеса си през 2011 г. Гита основава Romania TV, водеща медийна група, която атакува съдебната система и е рупор на PSD. Според имотната декларация на Гита от 2016 г. състоянието му възлиза на 137.3 млн. евро, като повечето от парите са на сигурно място в три банкови сметки в Швейцария.

От времето на Чаушеску и до днес

Макар и минал през затвора и далеч от най-силните си години, Дан Войкулеску, реалният собственик на Intact Trust Media, продължава да е доста влиятелен. Подобно на Romania TV, неговият водещ тв канал Antena 3 воюва срещу институциите и съдебната система в Румъния.

Някогашният сътрудник на тайните служби на режима на Чаушеску започва да изгражда своята империя в началото на 90-те години. През 1991 г. той основава и Консервативната партия, която въпреки името си винаги е поддържала лява програма. Бизнесът и политиката вървят добре ръка за ръка при Войкулеску, който натрупва състояние, изчислявано на 1.5 млрд. евро през 2009 г. от румънското сп. Capital. То не го спасява от това да бъде осъден на 10 години затвор за незаконната приватизация.

Дори и след като присъдата му е намалена и прекарва в затвора само три години, Войкулеску твърди, че е политическа жертва. "Злоупотребите с власт са също толкова опасни, колкото и корупцията. Системата на Бъсеску беше много злокобна, той не беше сам, създаде малка армия, която произвежда досиета и после изнудва. Те са сред нас. Не са изчезнали", заяви Войкулеску в първото си интервю, след като излезе на свобода.

Днес състоянието му се е свило до около 180 млн. евро, а бизнесът му се управлява от дъщерите му. Но Войкулеску продължава да ръководи една от най-мощните медии и чрез нея напада съдебната система и политическите си опоненти.

Невидимият милиардер

Румънските медии го наричат "човека без лице" поради изключително оскъдната информация за него, макар да е третият най-богат човек в Румъния според класацията "Топ 300" на сп. Capital.

Четирийсет и седем годишният Золтан Тезари живее тихо и дискретно в град Орадя, близо до границата с Унгария. Той не е давал никакви интервюта и публични изявления. Румънските медии създават легенди Тезари, тъй като никой не знае точно кой е този човек. Поради факта, че Тезари е европейски вицешампион по джудо за младежи от 1990 г., медиите спекулираха, че има близки отношения с президена на Международната федерация по джудо Мариус Визер, който има румънско и австрийско гражданство. Визер е приятел на руския президент Владимир Путин.

Състоянието на Тезари се оценява на 550-570 млн. евро. Той притежава телекома RCS-RDS, който през 2017 г. беше листнат на борсата в Букурещ и е с пазарна капитализация от 3.5 млрд. леи (около 770 млн. евро). В Румъния RCS доминира на пазара на кабелна телевизия и е водещ доставчик на домашен интернет. Също така RCS е четвъртият по големина мобилен оператор в страната, а през 2018 г. се включва и на енергийния пазар като доставчик за битовите потребители. Компанията е един от най-важните оператори и в региона, като предоставя телекомуникационни услуги в Унгария, Чехия, Сърбия, Испания, Италия, Словакия и Хърватия. През годините групата RCS изгради и своя собствена медийна империя. Флагманът на компанията са телевизионните канали Digi 24, основани през 2012 г.

Самият Тезари няма проблеми със съда. Негови висши подчинени обаче имат. NDA води наказателни преследвания срещу няколко управляващи директори на негови компании, които в момента са разследвани за подкупи и пране на пари.

Богати и с медии

Състоянието на 300-те най-богати хора в Румъния през 2017 г. се оценява на 23 млрд. евро, което е равно на 13.62% от БВП на страната. При много от тях богатството върви със собственост на медии, които често се използват като политически оръжия и за обслужване на интереси. Същевременно в последните над десет години румънската съдебна система отбеляза зрелищни успехи в борбата срещу корупцията. Но властта и политическата система продължават да произвеждат още и още олигарси.

* Мадалин Нескуту е журналист от BIRN

Те са богати, влиятелни и имат приятели във властта. Запознайте се с източноевропейските олигарси, които умело лавират между бизнес и политика. Генезисът на олигархизацията в отделните държави в Източна Европа е различен и мащабите ѝ варират. Вече започва и да прескача границите - два от примерите са чешкият олигарх Петр Келнер, който придобива "Теленор" и може би "Нова тв" в България, и близки до унгарския премиер Виктор Орбан бизнесмени, инвестиращи в медии в Словения и Македония. "Капитал" покани журналисти от Унгария, Чехия, Сърбия и Румъния да разкажат за връзките между бизнес, политика и медии в своите държави и публикува текстовете им в четири броя.

"Ако държавата не е в състояние да опази ресурсите си, това е проблем на държавата. Бизнесменът се опитва. Работа на държавата е да го хване и да го сложи зад решетките. Укрепете си държавата", призовава Сорин Овидиу Ванту през март 2009 г. Румънската държава последва съвета му и го хвърли в затвора няколко години по-късно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK