С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 24 юли 2018, 13:04, 3771 прочитания

Без значение какво казва Тръмп САЩ са по-богати заради Европа

Европейският съюз е най-големият американски бизнес партньор и търговската война представлява сериозен риск

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Неефективна ли е Световната търговска организация

Световната търговска организация се основава на идеята, че икономическите практики в различните нации в крайна сметка ще се сближат

8 авг 2018

Мнения Daily: Зачитането на правата в Полша може да се превърне в спомен

И още: Тръмп и неговите измислици за НАТО

1 авг 2018

Тръмп и Юнкер обявиха прекратяване на търговския огън

ЕС и САЩ ще работят за изглаждане на противоречията, довели до опасно покачване на напрежението помежду им

26 юли 2018

ЕС подготвя нови контрамерки срещу очакваните автомита на САЩ

Позицията на ЕС срещу намеренията на Тръмп ще се реши след срещата между двете страни следващата седмица във Вашингтон

22 юли 2018

Има ли система в хаоса "Тръмп"

Американският президент преобръща представите за света, като атакува ЕС и защитава Русия

19 юли 2018

Тръмп преди срещата с Путин: ЕС е враг, Путин – конкурент

Съюзниците в ЕС са притеснени, че американският президент може да спре военните учения на САЩ в Европа

15 юли 2018

От какво се притесняват европейците за срещата Тръмп - Путин

Руският президент може да открие така чаканата възможност да вбие клин в западния съюз

10 юли 2018

Йън Бремър: Тръмп вижда света като бизнес и отношенията като правене на сделки

Президентът и основател на Eurasia Group пред "Капитал"

6 юли 2018

Търговска и други войни

За Европа, свикнала да разчита на подкрепата на Америка, Тръмп е шок, включително икономически. Единственият шанс на ЕС е да играе заедно

6 юли 2018

FT: Брюксел обмисля сделка за по-ниски мита с големите автомобилни производители

ЕС иска да предотврати търговска война със САЩ, включвайки други играчи

4 юли 2018
Президентът на САЩ Доналд Тръмп неотдавна постави под въпрос важността на дългогодишния съюз между САЩ и Европа. Като най-голям враг на страната в световен мащаб той определи Европейския съюз "заради това, което правят с търговията".

Това мнение е в съответствие с неотдавнашните му действия срещу търговията с Европа, но игнорира огромните ползи, които американците са получили поради силния икономически и военен съюз между САЩ и Европа - ползи, които включват безпрецедентен мир и просперитет, пише Quartz.

Търговската война

Търговската война на Тръмп с Европа и враждебността му към по-широки западни съюзи като НАТО предвещават бъдеще на понижени жизнени стандарти като пряк резултат от по-малко търговия и по-голям глобален конфликт.

Някои от изследванията на Грег Уирт от Калифорнийския университет в Мърсед се фокусират върху въздействието на засилената международна търговия върху стандарта на живот в САЩ, като показват, че те са причинно свързани през късния XX-ти век. По-голямата част от търговията през този период се е случила между богатите държави и е доминирана от отношенията между САЩ и Европа.Като назова Европа за "враг", Тръмп ясно показа, че просто не разбира защо богатите страни търгуват едни с други, което е нещо, което озадачава икономистите от много години.

Защо богатите страни търгуват

Въпреки че в някои отношения изглежда очевидно защо САЩ и Европа търгуват помежду си – едни предпочитат пармезан от Италия, докато други предпочитат чедър от Уисконсин, икономистите имаха трудност да обяснят точно защо богатите страни търгуват една с друга. След като САЩ може да произвежда сирене с добро качество и цена, подобно на това в Италия и обратното, защо тогава трябва да отидем в чужбина, за да задоволим желанията си?

През 1979 г. икономистът Пол Кругман даде ясен отговор, който в крайна сметка му спечели Нобеловата награда за икономика. Първата част от отговора му беше проста, но важна и се свежда до факта, че потребителите имат полза от наличието на широка гама от сортове продукти, дори ако те са само малки вариации на едно и също нещо.

Например през 2016 г. САЩ са изнасяли за ЕС най вече самолети (38.5 млрд. долара), машини (29.4 млрд. долара) и фармацевтични продукти (26.4 млрд. долара). Износът на ЕС към САЩ изглежда почти идентично – изнесени са най-вече машини (64.9 млрд. долара), фармацевтични продукти (55.2 млрд. долара) и превозни средства (54.6 млрд. долара). Въпреки че категориите продукти ясно се припокриват, съществуват значителни разлики във видовете фармацевтични продукти и машини, които се продават на всеки пазар. Потребителите се възползват от възможността да разполагат с всички тези възможности.

Втората част от отговора на Кругман беше, че като произвежда
т и за двата пазара, компаниите в Европа и САЩ биха могли да извлекат по-големи икономии от мащаба в производството и да намалят цените си в резултат на това. Това е установено, че действително се случва, когато страните търгуват. И по-нови проучвания показват, че засилената чуждестранна конкуренция може да намали и цените на вътрешния пазар.

Тези ползи са количествено определени. Например печалбите за САЩ от нови чуждестранни видове продукти и по-ниски цени за периода 1992-2005 г. са били около 1% от БВП на САЩ, или близо 100 м
лрд. долара.

Накратко, отговорът на Кр
угман подчертава степента, в която международната търговия между равностойни страни увеличава общия размер на икономиката. И нито една икономика не е пораснала повече от комбинираните икономики на САЩ и Европа, които сега съставляват половината от световния БВП.

Най-големият търговски партньор

Европейският съюз е най-големият американски търговски партньор по отношение на общата му двустранна търговия. Такъв е бил и за последните няколко десетилетия.

Като цяло САЩ са внесли стоки и услуги от ЕС
на стойност 592 млрд. долара през 2016 г. и са изнесли такива за 501 млрд. долара, което представлява около 19% от общата търговия в САЩ и също така е около 19% от американския БВП.

Ключова характеристика на тази търговия е, че почти една трета от това се случва в рамките на отделни компании. С други думи, това отразява действията на мултинационалните компании, които доставят продукти на себе си, за да обслужват своя местен пазар или като вход в местното производство. Този вид търговия е от решаващо значение, тъй като служи като гръбнак на огромна мрежа от бизнес инвестиции от двете страни на Атлантическия океан, подкрепящи стотици хиляди работни места.

Това е и мрежа, която задвижва световната икономика: ЕС или САЩ служат като основен търговски партньор за почти всяка страна на Земята.

Доставки и нови институции

Търговските отношения между САЩ и Европа полагат основите на съвременната система за международна търговия чрез две отделни иновации: нови технологии за морски транспорт и нови световни институции.

На технологичния фронт въвеждането на стандартния контейнер за корабоплаване през 60-те години на миналия век създава така наречената "втора вълна на глобализация". Тази подценявана технология е замислена от американската армия през 50-те години. Накратко, чрез просто стандартизиране на размера и формата на контейнерите за превоз, изграждането на пристанищна инфраструктура и корабите за придвижването им, бяха реализирани огромни икономии от мащаба в корабоплаването. В резултат на това днес корабни контейнери с размери на малки градове се насочват чрез сложна логистика към огромни пристанища по целия свят.

Тези маршрути в крайна сметка са направили изгодно за други страни да инвестират в широкомащабната пристанищна инфраструктура, която може да управлява модерни контейнерни кораби. Това постави началото на евентуален растеж на масивните терминали за контейнери в цяла Азия, които сега служат като центрове на съвременната глобална верига за доставки.

В същото време тези нови технологии намаляват физическите разходи за правене на бизнес по целия свят, а САЩ и Европа създават институции за определяне на нови международни правила за търговия и финанси. Може би най-важното беше следвоенното Общо споразумение за търговия и мита, което впоследствие се превърна в Световна търговска организация, създавайки първия многостранен търговски режим, базиран на правила. Голяма част от изследванията показват, че тези споразумения са увеличили търговията и, което е по-важно, са повишили доходите в целия свят.

Като цяло тези подобрения допринесоха за последващото обогатяване на стотици милиони работници в Азия, Латинска Америка и Африка, като помогнаха за интегрирането им в световната икономика.

И когато светът става по-богат, САЩ също се възползват от много от същите причини, посочени по-горе: търсенето на американски продукти се увеличава с нарастването на доходите по света, както и разнообразието от продукти, които САЩ могат да внасят, а цените на тези стоки падат.

Другата гледна точка

Но изглежда, че президентът Тръмп вижда другата страна на нещата. Това е така, защото търговската политика на САЩ вероятно е била прекалено оптимистична през последните години, особено по отношение на Китай, чието присъединяване към СТО се оказа много по-разрушително за пазарите на труда по света, отколкото се предвиждаше. Предишните американски президентски администрации предпочитаха да подходят с търпение вместо с конфронтация, която да доведе до може би неизбежна реакция, която ще се разпространи и в други сфери, както се случи с Европа.

Въпреки това американските отношения с Европа са различни, преди всичко защото те съществуват отдавна. Но и защото споделените им ценности означават, че съществуват много неикономически въпроси, като разпространението на либералната демокрация и насърчаването на правата на човека - които се развиват от близките икономически връзки.

Важно е да не се подценява какво е заложено, ако се позволи на съюза между САЩ и Европа да се провали. Американците вероятно се намират в най-мирния си период от световната история и глобалната икономическа интеграция, водена от САЩ и Европа в началото, е ключов фактор, допринасящ за това. Глобалната крайна бедност също е в най-ниската си точка, отново до голяма степен поради глобализацията.

Това са страничните продукти и наследства от седем десетилетия на разширяваща се международна търговия и не бива да се приемат за даденост.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Турция обяви план за противодействие на валутната криза 1 Турция обяви план за противодействие на валутната криза

Финансовият министър намали драстично прогнозите за растеж в опит да възстанови доверието

20 сеп 2018, 1834 прочитания

Китай засилва ролята си в Сърбия с икономически споразумения за 3 млрд. долара 1 Китай засилва ролята си в Сърбия с икономически споразумения за 3 млрд. долара

Пекин ще инвестира в проекти, свързани с инфраструктурата и туризма

20 сеп 2018, 2362 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Лондон подготвя силно затягане на контрола над сделки за сливане и придобиване от чужденци

Новите регулации ще обхващат и дребни компании

Със София в центъра на бизнеса

Изпълнителният директор на Progress Йогеш Гупта пред "Капитал"

Пазарът на занаятчийска бира е малък, но с потенциал

Все повече ентусиасти започват свой бизнес, рисковете обаче не са малко, както и възможностите

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Офис, стани, офис, немирно!

Защо е важно да седим по-малко и да се движим повече, когато сме на работа, и как да го правим правилно и ефективно

20 въпроса: Мартин Колев

Дебютната пиеса на създателя на "Софийски магьосници" прави премиера тази есен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Капитал Градове: Приказка за два града

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.09.2018 Прочетете