Коста Рика издържа 300 дни само на възобновяема електроенергия

Страната постига това с използването на комбинация от водна, геотермална, вятърна и слънчева енергия

Коста Рика е много повече от популярната туристическа дестинация. Централноамериканската страна привлича вниманието към себе си и с постиженията си в сферата на възобновяемата енергия. Тя практически напълно е преминала към възобновяеми източници на енергия, като през 2017 г. е осигурила почти 100% от електричеството си от такива в продължение на цели 300 дни, твърдят от Института за електричество в държавата, цитирани от изданието Vt. През 2015 г. този показател за Коста Рика e бил 299 дни, a през 2016 г. - 271 дни.

В момента страната получава 99.62% от цялата си енергия именно от възобновяеми енергийни източници. Коста Рика постига това с използването на комбинация от водна, геотермална, вятърна и слънчева енергия. Най-голям е делът на водните електроцентрали – 78.26%, още 10.29% идват от вятърни централи, 10.23% от геотермални източници и 0.84% от биомаса и слънчева енергия. Освен това Коста Рика планира до 2021 г. да спре напълно да използва пластмаса за еднократна употреба.

Предпоставките

Изпълнителният президент на Института по електроенергия на Коста Рика Карлос Мануел Орегон обясни, че страната е успяла да постигне това чрез подобрения в електропреносната мрежа и модернизиране на чистите енергийни централи. И идва в подходящ момент - рекордът върви ръка за ръка с плана на правителството страната да бъде въглеродно неутрална до 2021 г. отчасти чрез прекратяване на употребата на изкопаеми горива.

Въпреки това Коста Рика е малка страна и да се постигне подобен резултат е много по-лесно, отколкото за големи страни като САЩ или Китай. Освен това той е подкрепен от природните ресурси – а именно водните и геотермалните източници, до които много западни държави нямат достъп.

Онова, което Коста Рика доказва, е, че прекратяването на зависимостта от въглища не е толкова невъзможно, колкото по-развитите страни смятат. И нейният пример просто показва, че чистата енергия работи точно както енергията, извлечена от изкопаемите горива.

Тропическият климат в Коста Рика създава благоприятни условия за водната енергия. Вулканите в страната помагат и за наличието на геотермална енергия. Що се отнася до цените, в Коста Рика те са относително ниски в сравнение с латиноамериканските стандарти: средностатистическият жител заделя около 7% от минималната работна заплата за енергия в сравнение с 14.6% в Латинска Америка, отбелязват от GreenBiz.

Страната разчита предимно на услугите в своята икономика, като туризмът е водещ. Именно опазването на околната среда е приоритет на властите, защото биоразнообразието в страната е основна притегателна сила за туристи.

Парадоксалното е, че именно измененията в климата може да създадат трудности за зеления план на Коста Рика. Техният модел не е толкова устойчив, защото зависи от неконтролируеми обстоятелства като наличието на вода. През есента на 2014 г. страната преживява най-тежката суша за последните 50 години, като метеоролозите от Коста Рика посочват Ел Ниньо като главен виновник. Сушата е принудила енергийните компании да се обърнат към изкопаемите горива отново. Освен това транспортният сектор все още разчита на петрол, което е и ключово препятствие пред целта за въглеродна неутралност на държавата.