Италия вече одобрява газопровода TAP, въпреки че "Пет звезди" беше против проекта

Промяната в позицията на популисткото движение засилва недоволството сред симпатизантите му

Лидерът на "Пет звезди" и министър на икономиката Луиджи ди Майо се отказва от борбата срещу газопровода TAP
Лидерът на "Пет звезди" и министър на икономиката Луиджи ди Майо се отказва от борбата срещу газопровода TAP    ©  Reuters
Лидерът на "Пет звезди" и министър на икономиката Луиджи ди Майо се отказва от борбата срещу газопровода TAP
Лидерът на "Пет звезди" и министър на икономиката Луиджи ди Майо се отказва от борбата срещу газопровода TAP    ©  Reuters
Президентът на Италия Серджо Матарела посети Азербайджан през юли, за да гарантира завършването на проекта.

Част от привържениците на популисткото движение "Пет звезди", което e част от управляващата коалиция в Италия, се надяваха формацията да изпълни предизборните си обещания и да продължи битката срещу изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAP). Проектът е на стойност 5.2 млрд. долара и трябва да осигури доставки на газ до страната от Каспийско море.

Луиджи ди Майо, лидер на "Пет звезди" и министър на икономиката, вече не отправя остри критики срещу газопровода и изглежда битката ще приключи, преди дори да е започнала.

Реакцията на местните жители

"Смятахме, че тези политици ще бъдат честни. Обещаваха ни много и идваха да разговарят с нас стотици пъти.", коментира Алфредо Фасиело, собственик на клуб в крайбрежния курорт Сан Фока, цитиран от New York Times. Той е категоричен, че ако антисистемната формация предаде избирателите си, никой вече няма да гласува за тях. Според него при подобно развитие на ситуацията представителите на "Пет звезди" няма да смеят да се появяват в крайбрежните градове в Италия.

"Пет звезди" дойде на власт, след като оглави недоволството срещу големите бизнес интереси в страната. По време на предизборната кампания партията следваше националистическа реторика и се обявяваше против глобализма и интересите на т.нар. елит.

TAP – ябълката на раздора

Трансадриатическият газопровод се явява като основен политически проблем за "Пет звезди". Проектът създаваше раздор във формацията и преди, но сега напрежението се засилва. Италия внася 90% от енергийните си ресурси, докато САЩ и Европейският съюз (ЕС) често определят проекта като стратегически приоритет за намаляването на руската енергийна зависимост на страната и отслабването на руското влияние в Европа.

На фона на влошаващите се отношения между САЩ и Русия президентът Доналд Тръмп подкрепя TAP като конкурент на руския проект "Северен поток 2". Преди около месец Тръмп отправи критики срещу германския канцлер Ангела Меркел заради подкрепата на Берлин към руския проект. От друга страна, прокремълското издание Sputnik пише, че TAP е "инструментът на Тръмп" в икономическата война с Русия.

"Пет звезди" и коалиционният ѝ партньор "Северна лига" са против санкциите срещу Русия и се стремят за утвърждаването на близки отношения с руския президент Владимир Путин.

Смяна на посоката

Под натиска на ЕС, САЩ и международния бизнес "Пет звезди" ограничава антисистемните си послания, тъй като Рим е заплашен от милиарди евро глоби и може да изгуби доверието за бъдещи инвестиции.

Матео Салвини, лидер на "Северна лига", настоява газопроводът да бъде завършен при по-ниски цени на газа, за да се подобрят условията в южните области в Италия.

Проектът, който трябва да приключи през 2020 г., среща сериозен отпор от жителите на южноиталианския регион Пулия. Известният с множество забележителности и живописна архитектура регион беше ключов за успеха на "Пет звезди" на изборите. Местните жители се опасяват, че плажовете ще се замърсят.

Барбара Леци, член на "Пет звезди" и настоящ министър на южните области в Италия, изгради предизборната си кампания върху противопоставянето на газовия проект, като често организираше протести на плажовете, a Бепе Грило, съосновател на движението, участва в протестните акции през 2014 г. Сега по всичко изглежда, че тези времена са отминали.

Президентът на Италия Серджо Матарела беше на посещение в Азербайджан през юли, за да гарантира, че властите няма да възпрепятстват завършването на газопровода, който ще преминава през Турция, Гърция и Албания до финалната си точка в Италия.

Опит за прекратяване на руската енергийна зависимост

Марко Поти, кмет на малкия град в близост до Сан Фока – Мелендуньо, твърди, че тези действия са показателни за смяната на посоката в антисистемното движение. Бившият социалист Поти гласува за първи път за "Пет звезди" на изборите през март с надеждата, че партията ще изпълни обещанията си за блокиране на газовия проект TAP.

Поти припомня, че италианският президент Матарела и до днес не е отговорил на писмото, подписано от 97 кметове, които се обявяват против TAP. "Явно Матарела предпочита да стиска ръката на диктатор, който мачка собствения си народ.", обяснява Поти, визирайки срещата с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Руски анализатори твърдят, че усилията на България, Полша и други европейски държави да намалят руската енергийна зависимост дава сила на природозащитните организации. Има съмнения, че те получават подкрепата на Кремъл, за да забавят или блокират конкурентни проекти, смятат анализаторите.

От своя страна Поти отхвърля подобни варианти. Фасиело обяснява, че Русия вече е намерила начин да продава газ на Азербайджан, който пък ще продължава към Италия. "Путин не крие, че Азербайджан ще получава газ от Русия", заявява той.

Мигел Емилиано, президент на Пулия, коментира, че противниците на TAP имат подкрепата на антиглобалистични сили като радикалното движение "Черен блок". Емилиано, който е член на Демократическата партия, подкрепя завършването на TAP, за да може Италия да бъде независима от Русия, но настоява тръбата да се премести в индустриална зона и да не бъде "в най-красивите плажове на Пулия".