Русия е длъжна да осигури адекватно лечение на гладуващия режисьор Олег Сенцов

Състоянието на осъдения на 20 години затвор противник на анексирането на Крим се влошава, съобщиха близките му

Олег Сенцов
Олег Сенцов    ©  Reuters
Олег Сенцов
Олег Сенцов    ©  Reuters

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е задължил руските власти да осигурят адекватно лечение на гладуващия вече 100 дни украински режисьор Олег Сенцов, който се намира в затвора. В хода на делото пред ЕСПЧ, образувано по негова жалба, Русия е била задължена да представи цялата медицинска документация за здравословното му състояние след началото на гладната му стачка.

През 2015 г. украинският филмов режисьор Олег Сенцов, който е известен като яростен противник на анексирането на Крим от Русия, беше осъден на 20 години затвор по обвинение за тероризъм. Изпратен е да изтърпява наказанието в поправителна колония №8 "Бяла мечка" в град Лабытнанги, Ямало-Ненецки автономен окръг. През май 2018 г. той спря да се храни в знак на протест.

Още докато течеше процесът срещу него, Сенцов потърси защита от Европейския съд по правата на човека. Неговите адвокати, както и украинското правителство, използваха това висящо производство пред съда в Страсбург, за да поискат незабавна защита от този международен орган. В процедурата по това искане ЕСПЧ даде възможност на Русия да изрази становище как ще гарантира правото на живот на Сенцов и свободата му от изтезание в тази конкретна ситуация.

Това означаваше Русия да демонстрира познание на добрите практики и международни стандарти за третиране на затворници, обявили гладна стачка, включително за различаване между "насилствено хранене" и "изкуствено хранене", да представи планирани мерки за захранването на Сенцов, в случай че той реши да прекрати гладната стачка, тъй като този процес сам по себе си е животозастрашаващ, както и да представи описание на релевантното вътрешно право, регулиращо медицински интервенции без информирано съгласие на пациента. Русия не направи нито едното.

На 24 юли 2018 г. българският адвокат Наташа Добрева, представител на г-н Сенцов пред ЕСПЧ, направи самостоятелно искане за временна защитна мярка до постановяване на окончателното решение по делото. Наред с други аргументи тя обърна внимание на ЕСПЧ, че руското право изрично предвижда насилствено хранене на лишени от свобода (чл. 101, ал. 4 от Наказателно-изпълнителния кодекс на Русия), както и "медицинска намеса без съгласието на гражданина... по отношение на лица, извършили престъпление" (чл. 20, ал. 9 от Закона за защита здравето на гражданите в Русия).

В този смисъл руското правителство е създало правна рамка, която автоматично лишава осъдените лица от тяхната правоспособност, що се отнася до телесната им неприкосновеност и здравето им. Дори и досега това да не се е случило, във всеки бъдещ момент властите могат да предприемат хранене на Сенцов без неговото съгласие и това би било в съответствие с националното право.

Още на следващия ден ЕСПЧ уважи искането. Използвайки обща формулировка, отваряща път за диалог между страните, ЕСПЧ задължава Русия да осигури на Сенцов "без забавяне лечение, подходящо за неговото състояние в институционализирано медицинско заведение". ЕСПЧ посочва, че неизпълнението на тази мярка само по себе си е нарушение на основни права по Конвенцията за правата на човека.

На 7 август Сенцов се е срещнал в затвора със своя руски адвокат Дмитри Динзе, за да разговарят за най-новите развития по делото пред ЕСПЧ. Режисьорът е изразил благодарност за правната помощ и новините от външния свят, които получава, предава адвокатът. В същото време Сенцов е разбираемо притеснен от липсата на информация как конкретно ще се изпълнява постановената от ЕСПЧ мярка, дали условията на настаняване няма да се влошат за него на новото място, дали затворническата администрация няма да го нарочи и санкционира, задето търси защита на правата си, и т.н. Чувства се несигурен също така дали физически би издържал дълго пътуване. В същото време той вече 3 месеца не приема храна, съкрушен е психически и състоянието му се влошава.

На следващия ден адвокат Наташа Добрева изпрати по факс и поща предложение до руския правителствен агент, който представлява страната в ЕСПЧ, за конкретен начин на изпълнение на временната мярка за защита. С оглед на местонахождението на личния лекар, на децата и родителите на Сенцов в родния му град Симферопол, Крим, тя предлага хоспитализация в тамошната модерна болница "Свети Лука". Правителственият агент на Русия, за разлика от българските агенти, които са държавни експерти, е самият зам.-министър на правосъдието Михаил Галперин. До настоящия момент той не е отговорил на предложението, отправено от защитата на Сенцов.

В началото на тази седмица роднините на украинския режисьор съобщиха, че той се намира в критично състояние, а руските власти не им дават пълна информация.

Атлантическия съвет на България призова за освобождаването му

В открито писмо, разпространено в понеделник, Атлантическият съвет на България настоя за незабавно освобождаване на Олег Сенцов, както и на всички украински граждани с политически мотивирани присъди, намиращи се в затворите на Руската федерация.

В писмото се сочат убедителни мотиви за това настоятелно искане, като се дава и оценка на политиката на Руската федерация след 2000 г., която все повече отдалечава страната от демократичните идеали, ценности и принципи, присъщи на европейската цивилизация днес - върховенството на закона, защитата на правата на човека, зачитането на международното право, суверенитета и териториалната цялост на съседни и по-далечни държави.

Атлантическият съвет на България изрази надежда, че българските медии ще публикуват това открито писмо. Така българското общество не само ще бъде информирано, но и ще стане част от международната гражданска общност, която настоява за освобождаването от затвора на Олег Сенцов.

Писмото е изпратено освен до посолството на Руската федерация и до всички държавни институции в България, както и до посолствата на съюзните държави в НАТО и ЕС с молба за упражняване на дипломатически натиск за освобождаване на Сенцов.

"Днес общите ни усилия са единствената възможност за спасяване на живота на Олег Сенцов", завършва обръщението на съвета.