Да си измислиш държава

В свят, в който миналото е по-силно от бъдещето, може ли да съществува страна, посветена на разрешаването на общите ни проблеми?

Идеите за виртуална държава не са нови. Както хора с идеи, така и някои градове отдавна работят по това да разширят ограничената територия, с която разполагат, с неограничените пространства на виртуалното. Сингапур, Хонконг и ИДИЛ са само част от примерите - за добро или за лошо. Саймън Анхолт обаче иска да направи друго - без да се опира на нито сантиметър физическа територия, да създаде третата по население държава в света.

Анхолт е особена фигура. Бивш британски дипломат, той е един от рядката порода хора, които умеят да пакетират и продават добре идеи. Преди време създаде идеята за "националния брандинг", след това международния рейтинг на страните спрямо това колко ги харесват останалите и накрая - индексът Good Country. Това е индекс, който измерва доброто, което дадена държава прави за останалите по света - т.е. с какво и как всяка нация допринася за общото благо на човечеството, а не само за собственото си добруване. Идеята, казва той, е дошла през 2014 г. Тогава датира и краткото представяне, което прави на идеята си пред формата TED. И до днес това е едно от най-гледаните и обсъждани видеа на платформата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове