Да си измислиш държава

В свят, в който миналото е по-силно от бъдещето, може ли да съществува страна, посветена на разрешаването на общите ни проблеми?

Идеите за виртуална държава не са нови. Както хора с идеи, така и някои градове отдавна работят по това да разширят ограничената територия, с която разполагат, с неограничените пространства на виртуалното. Сингапур, Хонконг и ИДИЛ са само част от примерите - за добро или за лошо. Саймън Анхолт обаче иска да направи друго - без да се опира на нито сантиметър физическа територия, да създаде третата по население държава в света.

Анхолт е особена фигура. Бивш британски дипломат, той е един от рядката порода хора, които умеят да пакетират и продават добре идеи. Преди време създаде идеята за "националния брандинг", след това международния рейтинг на страните спрямо това колко ги харесват останалите и накрая - индексът Good Country. Това е индекс, който измерва доброто, което дадена държава прави за останалите по света - т.е. с какво и как всяка нация допринася за общото благо на човечеството, а не само за собственото си добруване. Идеята, казва той, е дошла през 2014 г. Тогава датира и краткото представяне, което прави на идеята си пред формата TED. И до днес това е едно от най-гледаните и обсъждани видеа на платформата.

"Получих хиляди имейли, че хората харесват идеята и за тях е по-важно държавата им да прави добро, отколкото да е успешна. Имейлите бяха от всички страни на света и ми стана любопитно кои са тези хора", обяснява Анхолт. За статистическа основа взели World Value Survey, в което хора от много държави посочват кои ценности са им важни. Според анализа на Анхолт и неговите партньори не по-малко от 10% от населението, или около 760 млн. души, спадат към категорията на хора с еднакви ценности, поддържащи идеята за Добрата държава.

Това, казва Анхолт, е държава с двойно население на това на САЩ. "В крайна сметка тя вече съществува, но просто гражданите още не го осъзнават, защото не съществуват обща територия и паспорти. Затова ни хрумна - какво, ако създадем виртуална държава и се опитаме да я направим реална. С толкова голямо население и определена икономическа сила с данъците бихме били от съществено значение в международните отношения", казва той.

Ако Естония и Instagram могат, защо не

Да направиш виртуална държава, базирана не на споделена територия и история, а на споделени ценности, изглежда доста абсурдна на пръв поглед идея. Но британецът е майстор на това да създава разказ, който те убеждава, че намеренията му имат доста по-солидни основи от очакваното.

"Ще бъде толкова истинско, колкото нещо може да бъде през 2018 г. Времето е подходящо за нещо такова - променя се разбирането за това какво е държава, какво е партия, какво е президент. Характеристиката за нация например е "група хора, които живеят заедно на едно място и споделят един и същи културен фон". Идеята за живот на едно и също място очевидно е старомодна. Можеш да принадлежиш към нещо, дори да не живееш там. Естония доказа това с е-гражданството си. Има и много общности, които не са географски, но са свързани и живеят заедно в интернет", дава примери Анхолт.

Той дори вижда позитиви в това да нямаш територия. "Тя може да е проблем, защото трябва да я защитаваш. Ние не се нуждаем от нея, но ще ползваме другите измерения - общата комуникация, връзките с другите държави, паспортите. Искаме да сме част от международната система на отношения." Как обаче ще поддържат отношения с друга държава, ако са просто виртуална общност?

Лесно, казва Анхолт и дава пример с Швеция. 60% от населението й според него са "естествени космополити". Ако голяма част от тях изберат да имат второ гражданство при Добрата държава (тя няма да предлага първо гражданство засега), за Швеция ще бъде естествено да иска да поддържа отношения с нея, тъй като голяма част от гражданите й са там.

Кабинетът: AI, блокчейн и външен министър

Как ще работи на практика тази държава и как ще се сдобиват хората с гражданство там? През септември индексът The Good Country отваря врати за първите няколкостотин хиляди членове, които искат да подадат искане за гражданство (планирани са около 200 хил.). Според създателя Анхолт след това - най-късно през декември, системата ще затвори за година, за да провери как работят системите с този брой хора. Те имат вече партньорство с компания за изкуствен интелект, както и с такава за блокчейн технологии.

Двете ще се ползват при различните видове комуникация между гражданите. AI платформата трябва да позволи на множество хора да обсъждат даден въпрос и да комбинира мненията им в клъстъри по общи признаци. Това не е точно гласуване, посочва Анхолт. "Гласуването свежда до просто Да или Не сложни въпроси. Това е като да сведеш въпроса за бъдещето на Великобритания до въпроса да сме вътре или вън от ЕС", дава пример той с родната си държава. Вместо това, според него гражданите на новата държава ще решават дали например за тях е по-важно да се занимаят с климатичните промени или с наркотрафика. После ще обсъдят някои стратегии и ще стигнат до общи позиции - това на 28 различни езика.

И след като така или иначе ще се гради от нулата, Добрата държава ще пробва още едно нововъведение - няма да има правителство. Ще има само малка администрация, която да управлява системите, да аутсорсва анализи на външни тинк-танкове и експерти и да подкрепя единственото официалното лице - външният министър. Той, разбира се, няма да се нарича външен министър, защото това е държава с граждани отвсякъде. Затова титлата му ще бъде "глобален министър". Идеята на Анхолт е той да бъде назначен в началото с възможност да бъде сменян после.

Първи на тази позиция ще бъде Параг Хана - индийско-американски анализатор и автор. Той е преподавател в Сингапурския университет, но по-важното е, че идеите му отговарят на тези на Добрата държава. В книгите си той говори именно за новия глобален ред в света на технологиите и докато държавите се оттеглят в "средновековен" модел на отношения, трябва международна сила, която да ги движи напред и да решава големите проблеми. Хана ще има на разположение парите, събрани от данъкоплатците - около 5 долара на година на човек, като ще трябва да ги използва по начин, одобрен вече от общата дискусия.

Измислено ковчеже с истински пари

Всъщност имагинерни общности в света вече съществуват. Ако четете известния напоследък Ювал Ноа Харари, той ще ви припомни, че целият ни свят се крепи на такива общности - от кварталите, през корпорациите, до държавите и нациите, всички тези обединения се основават на измислени от хората правила.

Дори съществуват глобални общности, които не се основават на нищо физическо - например фейсбук и ООН. Анхолт обаче иска да се разграничи от тях. "Последното, което се опитваме, е да сме по-малко ООН. Те са организация с много страни членки и имат само толкова сила, колкото тези членки й дадат, което е твърде малко. ООН не могат да изпълнят повечето от нещата, които твърдят, че искат. Фейсбук комуникацията пък няма цел. Тя просто създава едни ехо-балони, в които хората повтарят едни и същи идеи. Ние обаче искаме да сме актьор. Да имаме силата да променим нещо в света."

Това според него ще бъде ключовото различие, което ще попречи на новата държава да стане просто един голяма либерална ехо-стая. Това въобще не е "либерално движение", бърза да подчертае Анхолт. Според него много хора, които ще подадат молби за членство, няма да спадат към т.нар. либерален елит. Някои от тях ще са гласували за Тръмп или Брекзит например. Общото между тях е, че независимо от разделенията във вътрешната политика в международната те имат еднакви цели. "Да оправиш света е цел, която обединява лявото и дясното", казва Анхолт. И второ, ако тези хора искат да постигнат нещо заедно, е добре повечето да са съгласни един с друг. За разлика от фейсбук тук това е позитив, който ще се превръща в реално действие.

Как? С пари. След като проверят дали системите работят, плановете на създателите нямат граници. Те искат всичките 760 млн. души, които според тях споделят ценностите им. При 5 долара на човек това прави 3.8 млрд. долара - бюджетът на Сиера Леоне без проблемите й, посочва Анхолт. С тези пари те ще бъдат истински актьор на световната сцена, способен да прокарва политики, да предлага и подкрепя решения. Например да изкупи дълга на дадена държава, ако тя се ангажира да работи по кауза, която е важна за Добрата държава.

Естественият въпрос, който идва на ум, е дали това е някакъв отговор на случващото се в света. В момент, в който авторитаризмът и национализмът набират сила, в който политиците на много места апелират към най-лошото в своя електорат, вместо да търсят позитивни обединяващи теми, и в който миналото има много повече сила, отколкото бъдещето, идеята за Добрата държава звучи анахронично. Но Анхолт казва, че едното няма връзка с другото. "Нашата цел не е краткосрочна. Това не е импулсивен отговор на Ердоган, Тръмп, Путин. Искаме да е дългосрочен проект, който да докаже, че има по-логичен начин да се управлява тази планета и той не е основан на тесния собствен интерес. Че е възможно страните да се състезават, но и да останат партньори за общи цели."

По темата работи и Анина Сантова