Американската агенция за защита на околната среда в защита на умиращите тецове

Регулаторът замени екологична политика на Обама с отстъпки към остарели централи

Въглищната индустрия в САЩ е в най-големия си упадък от десетилетия
Въглищната индустрия в САЩ е в най-големия си упадък от десетилетия    ©  Reuters
Въглищната индустрия в САЩ е в най-големия си упадък от десетилетия
Въглищната индустрия в САЩ е в най-големия си упадък от десетилетия    ©  Reuters

Новата децентрализирана екологична политика на администрацията на Доналд Тръмп има за фокус ефикасността на съществуващите тецове. Законопроектът смекчава изискванията за тяхното функциониране и по този начин може да навреди на околната среда, пишат Reuters и New York Times. Въпреки това не се очаква предложението да обърне упадъка на въглищния сектор надолу.

Отстъпки пред въглищата

Агенцията за защита на околната среда заменя амбициозна, но реално така и не влязла в сила политика на администрацията на Барак Обама. Според досегашния план САЩ се задължаваха на федерално ниво да намалят въглеродните емисии с 32% от нивата през 2005 г. Политиката на Обама влезе в сила през 2015 г., но беше замразена от Върховния съд през 2016 г., след като група щати заведоха дело за превишени правомощия на администрацията.

Новите правила се фокусират върху повишаване на ефикасността на съществуващите тецове. Новият пакет политики позволява на индивидуалните щати сами да поставят целите си за въглеродни емисии и отваря вратички за старите тецове под формата на отстъпки от предишни по-строги изисквания за подновяване на дейността.

Промяната в закона спрямо топлоцентралите идва в момент, в който въглищната индустрия в САЩ е в най-големия си упадък от десетилетия. Между 2010 г. и 2018 г. тецовете в САЩ са намалели от 580 до под 350, като още поне 40 са обявили планове да затворят до 2025 г. В същото време добивът на въглища е спаднал с 30%. Повечето тецове в САЩ са на над 40 години и поддръжката им е скъпа дори с новите предложения за промени в законодателството.

Упадъкът продължава

Въглищата силно изостават от природния газ, както и от слънчевата и вятърната енергия, заради което цената им се вдига. Повечето щати вече са постигнали целите на политиката на Обама по органичен начин поради високата рентабилност на алтернативните източници на енергия. Дори най-големите противници на екологичните политики на Обама - отделни щати като Охайо и компании като American Electric Power - в последните четири години са намалили зависимостта си от въглища поради конкуренцията с евтин природен газ. През 2017 г. емисиите на енергийния сектор на САЩ бяха на 27% под нивата от 2005 г.

Този факт се отразява и в доклад на Агенцията за защита на околната среда, в който се казва, че дори при новата политика пазарният дял на тецовете би намалял с 20% от днешните нива до 2030 г., а добивът на въглища – с една трета, пише Reuters. В крайна сметка, докато единични централи все пак ще бъдат спасени за още няколко години, политиката на Тръмп най-вероятно няма да има ефект върху пазара, освен да повиши вредните емисии.

По-тревожни са слуховете, че администрацията на Тръмп обмисля закон, който да задължи операторите на електрическите мрежи да изкупуват топлоенергия на надпазарни цени, което би ощетило потребителите със стотици милиони долари и би удължило живота на замърсяващите централи, пише New York Times.