Изход Преглед отново
< >

Финансовият 11 септември

Септември е прокълнатият месец на първото десетилетие на новия век. На 11 септември 2001 г. глобалният тероризъм сложи край на безгрижието и безвремието на 90-те и вкара света в спирала на войни и омраза, от която още не можем да излезем. На 15 септември 2008 г. пък фалитът на Lehman Brothers изведнъж разкри колко дълбоки са фалшивите основи на икономическия ръст и сви доверието в световната икономика до санитарния минимум.

На снимката: 20 банкера на спешна среща в централата на Lehman Brothers в Лондон. Кадър от 11 септември 2008 г., който се превърна в символ на задаващата се финансова криза
[Reuters]

pic 1

Финансовият 11 септември

Последвалите 10 години бяха белязани от много неща: дълбока криза, дълга рецесия, почти разпадане на еврозоната, кошмарът на бюджетната дисциплина.

На снимката: На 15 септември 2008 г. близо 4000 лондочани, служители на Lehman Brothers, загубиха работата си в един ден
[Reuters]

pic 2

Финансовият 11 септември

На снимката: "В офиса беше постоянен купон. Нямахме никаква работа, но хората продължаваха да идват и просто да прекарват време заедно. Мениджмънтът прецени, че трябва да ни мотивира и фокусира отново, но не мисля, че някои изобщо ги взе насериозно, защото продължихме да правим това, което правихме преди това - нищо. И без това никой не искаше да търгува вече с нас. Четири дни по-късно американското правителство обяви, че няма да спасява банката", разказва Гуион Муур, служител тогава в Lehman Brothers
[Reuters]

pic 3

Финансовият 11 септември

Днес икономиката отново е нагоре, но нещо много съществено от онзи свят преди 2008 г. липсва - доверието.

На снимката: "Колапсът на Lehman разтърси света", заглавие от броя на The Times от 15 септември 2008 г.
[Reuters]

pic 4

Финансовият 11 септември

От една страна, доверието в икономическите мантри, които изглеждаха непоклатими: държавата не бива да се намесва на пазара, либерализацията е единственият път напред, пазарът знае най-добре.

На снимката: През 2008 след фалита на Lehman Brothers индексът S&P 500 достига до историческия си спад от 38.49%
[Reuters]

pic 5

Финансовият 11 септември

От друга, доверието, че добрите времена ще продължат. Дори да се радват на слънцето, бизнесът и политиците знаят, че облаците никога не са далеч.

На снимката: След фалита банкерът Хосе Мануел Абел е принуден да започне работа като сервитьор по 17 часа на ден
[Reuters]

pic 6

Финансовият 11 септември

Кризата беше предизвикана в същината си от високо ниво на неустойчив дълг, подхранван от ниски лихви.

На снимката: Хикару Айзава, собственик на верига нощни клубове, разказва че скоро след фалита на банката клиентите са намалели драстично
[Reuters]

pic 7

Финансовият 11 септември

В момента дългът - и частен, и публичен - е дори по-висок, а лихвите - по-ниски. В момента в който те започнат да се вдигат, а този момент идва, никой не е сигурен дали двигателите на икономиката няма да се задавят отново.

На снимката: Банкерът Ерик Липс през 2008 г. докато чака на опашка пред бюрото по труда в Ню Йорк след като е освободен от работа...
[Reuters]

pic 8

Финансовият 11 септември

И на трето място, може би дори по-важно - доверието в политиката. Възходът на онези, които не вярват в нищо и на никого и които искат да върнат света към състоянието му отпреди няколко десетки години, е пряко последствие от разрушаването на икономическия консенсус. Десет години по-късно нов такъв все още не изглежда да е намерен.

На снимката: 10 години по-късно Ерик Липс работи в бюро за социални грижи
[Reuters]

pic 9

Финансовият 11 септември

Глобалният дълг достигна рекордните 164 трлн. долара
Един от основните, ако не и водещият фактор, довел до световната финансова криза през 2007-2008 г., бяха рекордните нива на задлъжнялост по света. Вместо обаче в годините след нея светът да работи за намаляването им до по-здравословни нива, посоката е обратна – и правителствата, и частният сектор продължават да трупат дълг. По данни на МВФ през 2016 г. глобалните задължения са достигнали рекордните 164 трлн. долара, или 225% от световния БВП. В глобален мащаб съотношението дълг - БВП в момента е с 12 процентни пункта по-високо в сравнение с предишния пик от 2009 г., когато правителствата наливаха масирано средства в икономиките, за да се справят с ефектите от кризата.
Автор: Капитал

pic 10

Финансовият 11 септември

Лихвените проценти удариха дъното
Американският Федерален резерв беше първата централна банка, която сви лихвените проценти почти до нулата в края на 2008 г. в опит да реанимира колабиращия финансов сектор. Европейската централна банка и Bank of England последваха примера в началото на 2009 г., макар че изминаха още пет години, преди основната лихва в еврозоната да стигне нулата и да падне под нея, след като валутният съюз преживя собствена криза покрай необходимостта от преструктуриране на гръцкия дълг и намесата на Брюксел с финансова помощ за още няколко страни. Големият проблем ще дойде при излизането от тази нулева зона. През последните три години Фед постепенно увеличава лихвите, но други централни банки все още ги държат около или дори под нулата и печатат пари.
Автор: Капитал

pic 11

Финансовият 11 септември

Скокът на световните пазари
Намесата на централните банки постепенно успя да възстанови доверието на пазарите – за изминалите десет години повечето от водещите индекси на световните капиталови пазари успяха не само да възстановят предкризисните си равнища, но и да ги надминат. Големият въпрос е каква част от тази стойност е реална и каква е резултат от изобилието на ликвидност, която скоро ще започне да пресъхва.
Автор: Капитал

pic 12