Къде отиват всички тези напечатани пари

От десетилетие лихвите са рекордно ниски, но глобалният инфлационен апокалипсис така и не настъпи

Мандатът на президента на ЕЦБ Марио Драги свършва в края на 2019 г. и за наследника му ще остане да управлява последиците от над 2.5 трлн. напечатани евро в последните години
Мандатът на президента на ЕЦБ Марио Драги свършва в края на 2019 г. и за наследника му ще остане да управлява последиците от над 2.5 трлн. напечатани евро в последните години
Мандатът на президента на ЕЦБ Марио Драги свършва в края на 2019 г. и за наследника му ще остане да управлява последиците от над 2.5 трлн. напечатани евро в последните години    ©  Reuters
Мандатът на президента на ЕЦБ Марио Драги свършва в края на 2019 г. и за наследника му ще остане да управлява последиците от над 2.5 трлн. напечатани евро в последните години    ©  Reuters

Темата накратко

- От десетилетие лихвите са рекордно ниски, но глобалният инфлационен апокалипсис така и не настъпи.

- От данните не изглежда инфлацията да е сред големите заплахи за глобалната икономика.

- По-дългосрочната и сериозна опасност за ценовите равнища идва от влошаващите се условия за търговия.

Ако стъпим на икономическата теория, светът трябваше да е залят от инфлация. За да се справят с финансовата криза от 2008 г., централните банки зад основните валути - долар, евро, паунд и йена, прекараха голямата част от последното десетилетие в рекордно ниски лихви и печатане на пари.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 5
  • + 2

  Напечатаните пари не са актуален проблем.
  Европейската централна банка е със съвместно (1) полезно влияние и (2) поради липсата на пълна икономическа стойност на еврото, подсигурява възникване на щети.
  Европейският съюз страда от възникнали щети при дейността на Европейска централна банка. Все още началото на европейска катастрофална криза се забавя, защото Европейската централна банка прилага занижена основна лихва. Това е подход с малък ефект и за сметка на завишени бъдещи щети.
  Злокобният проблем на Европейския съюз е липсата на защита от Европейска централна банка.
  Спасението на Европейския съюз от катастрофална криза е възможно само със защита от Европейска централна банка.

  Нередност?
 • 2
  krokich avatar :-|
  krokich
  • + 2

  Основно парите от КЕ за Европа като цяло отидоха в две направления - недвижими имоти и фондов пазар. Сега влизаме вече и в инфлационен период, в резултат на което лихвите неминуемо ще тръгнат нагоре. Което означава, по нисък ръстеж, стагнация и дори рецесия за някои пазари. В общи линии КЕ си е бомба със закъснител. Въпросът е точно кога ще се случи.

  Нередност?
 • 3
  pitashtia avatar :-|
  Питащият
  • + 3

  Следва рецесия и дори депресия със ...СТАГФЛАЦИЯ . Опита за съживяване на растежа в развитите икономика почти се провали и доведе до натрупване на още дългове всякакви . Следващият опит изобщо няма да има никакъв ефект , а кризата е близо . Причината за липсата на инфлация е силният дефлационен натиск причинен от изоставане на доходите от наемен труд и растящото неравенство . Делът на наемният труд в БВП на световната икономика намалява и няма начин да започне да се увеличава . Няма нито световно правителство , нито синдикати , а на пазара на труда изобилие от стока . Въпреки ниската безработица в Германия и САЩ , заплатите не растат съществено , че да предизвикат инфлация . Напечатаните пари отиват в най-богатите ., а те купуват ценни книжа , недвижима собственост и подобни . Дори луксозното потребление не расте . Богаташите са преситени . Инвестициите са предимно в развиващите се икономики, които трупат дългове на свой ред . Ами при следващата криза ,която е близо на около две години , държавите ще трябва да се намесят и да започнат директно да харчат . Някои вече го правят , но когато повечето се принудят да го направят инфлацията ще се появи , а растежът няма да го има . Всички теории ще отидат на кино защото е пропуснато най-важното , доходите трябва да следват растящата производителност , а тя расте когато трудът е скъп . Няма кой да го оскъпява вече . Остава да поскъпне държавата като услуга и да вдига данъците , да преразпределя или като не може да вдига данъците да печата пари и трупа дългове .

  Нередност?
 • 4
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi


  До коментар [#3] от "
  Питащият
  ":

  "Остава да поскъпне държавата като услуга и да вдига данъците , да преразпределя или като не може да вдига данъците да печата пари и трупа дългове . "

  Че това да не е ново трупат си дългове и си печатат за да си ги погасят като има пренебрежимо ниска комисионна за някоя банка примерно... На приказки е лесно, но ако погледнем май освен изброените в статията други не могат да си го позволят...

  Нередност?
 • 5
  ruark avatar :-|
  ruark
  • - 1
  • + 2

  Интересна статия нуждаеща се от малко превод.
  Обяснение има за това което се случва в европа уса и в развиващите се страни.
  Европа. На ЕЦБ и е забранено да финансира държавите от ЕУ като им дава дългове за да погасяват стари. Обаче след като американските рейтингови агентури почнаха след кризата да бомбандират буквално половината страни в европа със спадане на кредитни рейтинги водещо до покачване на лихвите по дълговете, някои от държавите от еу като испания италия франция португалия гърция и др. щяха просто да фалират тъй като нестига че бяха задлъжняли ами трябваще да взимат нови дългове за да спасят банките купили преди това токсични имобилни продукти от УСА.
  Китайци, руснаци, американци и др. и най вече китайци започнаха да купуват ЕУ облигации за да изкарват пари от вдигането на лихвите им и да диверсифицират техните портфолиа, тъй като не вярваха че ЕУ и германци ще оставят друга държава от ез ей така да фалира и основание тъй като още една криза би била пагубна за единната валута и за държавите с висока задлъжнялост.
  След като китайците казаха на меркел след като притежаваха за билион и половина еу облигации че не искат гърция да въведе драхмата и която и др. държава да остави еврото, сигнала беше ясен че еу държавите бяха сеилно зависими от чужди инвеститори......
  На еу държавите им трябваше финансиране, нямаха право да задлъжняват, нямаха право да печатът собсвени пари тъй като имаха единно евро, нямаха право на колективни еу облигации и трябваше да спасяват банки и трябваше да обслужват стари по скъпи дългове, трябваше да се борят с рейтинг агентурите които бяха в състояние да използват докладите си и след това да се повишат драстично лихвите на дълговете на ЕУ държавите, след негативни новини. ЕУ нямаше ФЕД който да изкупува дълг със напечатъни долари без покритие и да спасява банки и държава както и японците.....
  Следователно драги почна да изкупува скъпи дългове на ЕУ държавите с напечатани пари без покритие и с тази стъпка облекчи ЕУ държавите които започнаха да плащат за стари дългове по малко лихви. Другата причина беше че големите глобални банки и фондове продадоха на ЕЦБ еу облигации на доста добри цени и се изчистиха от тях.
  Така се даде сигнал и рейтинговите агентури млъкнаха. От друга страна зависимостта от китайци, руснаци и американци относно ЕУ външен дълг се редуцира и другата стъпка беше че ЕЦБ печалбата от ЕУ облигации се разпределя на централните банки "не на всички", само които имаха дялово участие в ЕЦБ. Така малки държави като австрия изкарваха от ЕЦБ и от гръцки и други ЕУ облигации по 350 милиона на година. Германия стига и до няколко милярда. Преди тази стъпка никоя държава от еу не смееше да купува гръцки или португалски облигации след негативни новини от рейтинговите агентури.
  Държавите от ЕУ придобиха сигурност що се отнася до управлението им на дълга и започнаха да емитират нови облигации на сравнително ниски цени и рефинансираха стари облигации с по високи лихви, понеже ЕЦБ не купи целия дълг на всички ЕУ държави. Така финансите на ЕУ държавите се облекчиха. В същото време Базел 3 задължи банките да се капитализират като техните централни банки заради ултра ниският лихвен процент им спомогнаха в това начинание като им се даде възможност с евтини пари да раздават кредити и да правят по големи приходи и печалби, тъй като собственият им капитал спрямо балансова сума трябваше заради базел 3 драстично да се покачи. За тази цел банките трябваше да заделят повече пари от печалбите за резерви за покачване на собственият им капитал, от друга страна почнаха да продават банкови активи които бяха недоходоностни за да им се намали балансовата сума за да могът да покрият годишните квоти и да издържат стес тестовете. Съшо така те трябваше да връщат пари на държавите им участващи с партиципационен капитал години наред и лихви по него.
  Затова се финансираха евтино от централните им банки и даваха кредити а лихвите по депозити и спестявания бяха никакви. това още повече облекчи банките.
  Обаче затова си има и цена. Вложителите са ощетени и жилищата в европа се оскъпиха значително. Спекуланти, банки, фондове менаджери изкараха пари от фондовите пазари и инвестираха в жилища. За да изкарват пари банките, понеже те изкарват от кредитиране и спекулиране раздадоха огромно количество кредити на средната класа за жилища и къщи и това доведе на едно изкуствено надуване на цените и стимулиране на търсене.
  Така банките върнаха парите на държавите, капитализираха се, и раздадоха огромни кредити с евтини пари. Когато се вдигне лихвения процент се очаква банките да изкарват още повече пари от плаващите лихви. Предоговарянето за фиксирани лихви по жилищни кредити също ще доведе до оскъпяването им. Целта е основният лихвен процент да не се вдигне много за да не се спука жилищният балон в ЕУ........

  Нередност?
Нов коментар