Обвиненията срещу Брет Кавано се превърнаха в "дума срещу дума"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Обвиненията срещу Брет Кавано се превърнаха в "дума срещу дума"

Кавано се разплака по време на изслушването му, като обяви, че нападенията срещу него са по партийна линия и са съсипали живота и доскоро чистата му репутация

Обвиненията срещу Брет Кавано се превърнаха в "дума срещу дума"

Номинацията на Доналд Тръмп за върховен съдия отрече обвиненията под клетва, но обвинилата го Кристин Форд обяви, че е "100% сигурна"

5700 прочитания

Кавано се разплака по време на изслушването му, като обяви, че нападенията срещу него са по партийна линия и са съсипали живота и доскоро чистата му репутация

© Reuters


Номинираният от Доналд Тръмп за върховен съдия в САЩ Брет Кавано заедно с обвинилата го в сексуален тормоз преди 36 години Кристин Форд говориха пред юридическия комитет в Сената в едно от най-напрегнатите изслушвания в историята на страната. Форд, която се появи на политическата сцена едва преди по-малко от две седмици с обвинения, че Кавано се е опитал да я изнасили през 1982 г., когато и двамата са били в гимназията, се закле под клетва, че е "100% сигурна", че човекът, който я е нападнал, е бил съдията. Кавано от своя страна, отново под клетва, агресивно се защити и обяви, че "недвусмислено и категорично" отхвърля всички обвинения.

Така сенатският комитет, който е блокиран да извършва почти всякакви други дейности заради номинацията за върховен съдия (наследник на пенсиониралия се Антъни Кенеди), се превърна в политическа битка и борба "дума срещу дума".

Цялата история

Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира консервативния съдия Брет Кавано за празното място във Върховния съд на САЩ на 9 юли тази година, две седмици след обявяването на пенсионирането на съдия Антъни Кенеди. Още в началото Кавано имаше силна подкрепа от страна на Републиканската партия заради високата си репутация и чисто реноме, докато лидерът на сенатските демократи Чък Шумър обяви, че ще спре тази номинация по какъвто и да било начин. Именно тази реплика беше повторена многократно при изслушванията на Кавано снощи.

Кавано успя да премине без проблем трите дни на изслушвания преди две седмици и изглеждаше на финалната права към одобрението си от комитета и впоследствие Сената. Тогава сенаторът от Демократическата партия Даян Файнстийн обяви, че има писмо от юли, в което анонимна жена обвинява Брет Кавано в опит за изнасилване през гимназиалните им години в Мериленд. Впоследствие срещу Кавано се появиха още две обвинения от същите години, последното от които два дни преди вчерашното изслушване.

Анонимният автор на писмото беше разкрит като доктор Кристин Форд, психиатър, която първоначално не пожела да говори пред сенатския комитет, но впоследствие се съгласи. Според Брет Кавано и някои републиканци опетняването на името му е начин да бъде забавен целият процес или да пропадне цялата номинация, заради консервативните конституционални възгледи на съдията. Според представителите на Демократическата партия няма нужда да се бърза, когато се разглеждат подобни обвинения, за да няма въпросителни около неговата репутация. Кавано е бил проверяван общо шест пъти от ФБР заради работата си като съдия и адвокат в Белия дом по времето на Джордж Буш.

Изслушването носеше духа на обвиненията срещу съдия Кларънс Томас, обвинен в изнасилване от Анита Хил през 1991 г. Впоследствие Томас, номиниран от Джордж Буш-старши, беше избран за поста с помощта на Демократическата, а не Републиканската партия, от която беше част Буш. И в тогавашния случай ФБР не направи отделно разследване, като тогавашният сенатор Джо Байдън обясни, че в такива случаи ФБР само прави интервюта и не достига до заключение - думи, които бяха повторени многократно при вчерашното изслушване от републикански сенатори.

Доктор Кристин Форд свидетелства под клетва, че е "100% сигурна", че Брет Кавано се е опитал да я изнасили и не е възможно да е объркала човека
Източник: Reuters

Емоционални разпити

За да не рискува реномето си в разгара на кампанията "#MeToo", сенаторите от Републиканската партия в комитета - всички от мъжки пол - решиха да не задават въпроси на Кристин Форд. Вместо това въпроси към нея бяха задавани от Рейчъл Мичъл, експерт по сексуални престъпления. Мичъл задава въпроси и на Кавано, но при неговото изслушване имаше въпроси от всички сенатори.

Най-важното от изслушването на Кристин Форд са думите ѝ, че е "100% сигурна", че Брет Кавано се е опитал да я изнасили и че "се е страхувала, че може по инцидент да я убие". Тя отрече да е пионка в политическа игра, както и възможността да е объркала Кавано с друг мъж. "Брет ме хвана и се опитваше да махне дрехите ми. За него това беше трудно, защото беше много пиян и защото бях с бански под дрехите ми. Смятах, че ще ме изнасили, и се опитах да крещя за помощ", разказа Форд.

Ръкавиците и от двете страни бяха свалени при изслушването на Кавано. Вместо да се защитава, Кавано започна изслушването си с близо едночасова реч, в която се закле под клетва, че е невинен, и обвини демократите в опити да съсипят реномето и живота му. "Това е нечувана и очевидна атака срещу личността ми. Няма да бъде сплашен, за да се откажа от номинацията. Категорично и недвусмислено отричам обвиненията", каза Кавано. Той напомни, че спирането на номинацията му е била приоритет номер едно за опозицията още отначало, като използва цитати на демократически сенатори, в които го описват като "зъл".

"Как да обясня на децата и съпругата ми, че от номинация за върховен съдия се превърнах в сериен изнасилвач за десет дни", попита реторично Кавано през сълзи.

Въпросите около него бяха насочени основно върху това дали е пил бира в гимназията, както и защо не желае нова проверка от ФБР. Републиканските сенатори използваха времето си за изказване, за да изразят възмущението си от това, което нарекоха "най-ниската точка на американската политика от изслушванията на Маккарти насам". Най-гласен в своите протести беше сенатор Линдзи Греъм, който обяви: "Ако колегите ми републиканци игнорират всичко - 35-годишно обвинение без време, място, дата и доказателства, ако това е достатъчно за вас, Бог да ни е на помощ като републиканци. Защото това се случва на нас, но никога не се случва на демократите. Искам да кажа и на моите приятели от Демократическата партия, че ако това е новото нормално, да предупредят собствените си номинации и да са внимателни."

Кавано е известен и с това, че ръководи разследването на самоубийството на приятеля на Бил Клинтън и сътрудник на Белия дом Винс Фостър в рамките на аферата "Уайтуотър", свързана с инвестиции на президентската двойка в недвижимо имущество. Кавано освен това участва и в изготвянето на доклада на прокурора Кенет Стар за извънбрачните отношения на Бил Клинтън със стажантката Моника Люински.

Съмненията и правният спор

Съмненията около обвиненията срещу Кавано се градят около това, че те се появиха едва няколко дни след неговите изслушвания за позицията, след като той се справи почти безупречно с тях и беше ясно, че ще бъде подкрепен от Републиканската партия, която има мнозинство в Сената. Впоследствие допълнителните обвинения - за ексхибиционизъм и участие в масови изнасилвания - затвърдиха както мнението на демократите, че Кавано не трябва да бъде върховен съдия, така и мнението на републиканците, че това е политически сценарий.

Медиите в САЩ разглеждат процеса срещу Кавано като част от феминистката кампания "#MeToo", която започна миналата година. При изслушванията обаче се забеляза голяма разлика между мисленето "#MeToo", при която тежестта пада върху това да се вярва на жертвите на сексуално насилие, спрямо правния принцип "невинен до доказване на противното". Именно този принцип напомниха многократно по време на изслушването републиканците, като според тях чрез "#MeToo" всеки мъж може да бъде със сринато реноме и живот само заради обвинения, при които няма доказателства.

Доказателствата от страна на Форд бяха клетвени декларации на съпруга ѝ и две нейни приятелки, които казват, че тя е разказала за инцидента за пръв път през 2012 г., а не през 2018 г. и не е част от политическа игра. От своя страна Кавано разполагаше с клетвени декларации от другите обвинени в престъплението, че такова събитие не се е случвало. Към това той добави и стотици писма от негови бивши колеги, съученици и състуденти, в които те го защитават. Кавано се появи в Сената и с календара си от 1982 г., като по негови думи той пише дневник-календар от 1980 г. Според него в календара липсва подобно парти, той не е бил в Мериленд през лятото на 1982 г. Една от пробойните в свидетелството на Форд е липсата на конкретно място и дата.

Ако няма допълнителни забавяния, номинацията на Кавано трябва да бъде гласувана в комитета в петък. Там републиканците имат 11-10 мнозинство. Впоследствие трябва да има и гласуване в целия Сенат, където отново републиканците имат 51-49 мнозинство и не могат да си позволят да губят гласове. Според Politico за момента има четирима нерешени сенатори - трима републиканци и един демократ. Всички останали ще гласуват стриктно по партийни линии.

След изслушванията експертът по сексуални престъпления Рейчъл Мичъл, която води разпитите на двамата, е дала мнението си на всички сенатори, без да им казва как да гласуват. Според източник на Politico Мичъл, която е прокурор, е изразила мнение, че като такъв не би завела дело срещу Кавано и не би искала претърсване на дома му.

В Twitter номиниралият Кавано Доналд Тръмп написа: "Съдия Кавано току-що показа на Америка точно защо го номинирах. Показанията му бяха силни и искрени. Демократите използват стратегия за разруха, която е срамна. Целият процес е пълен фарс и опит за забавяне и възпрепятстване. Сенатът трябва да гласува."

Номинираният от Доналд Тръмп за върховен съдия в САЩ Брет Кавано заедно с обвинилата го в сексуален тормоз преди 36 години Кристин Форд говориха пред юридическия комитет в Сената в едно от най-напрегнатите изслушвания в историята на страната. Форд, която се появи на политическата сцена едва преди по-малко от две седмици с обвинения, че Кавано се е опитал да я изнасили през 1982 г., когато и двамата са били в гимназията, се закле под клетва, че е "100% сигурна", че човекът, който я е нападнал, е бил съдията. Кавано от своя страна, отново под клетва, агресивно се защити и обяви, че "недвусмислено и категорично" отхвърля всички обвинения.

Така сенатският комитет, който е блокиран да извършва почти всякакви други дейности заради номинацията за върховен съдия (наследник на пенсиониралия се Антъни Кенеди), се превърна в политическа битка и борба "дума срещу дума".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK