И в средата на века бившата ГДР ще остава различна от Германия

Не само демографската картина е основната причина, сочи доклад за развитието до 2045 г.

С фотоколаж, монтиран върху Бранденбургската врата в Берлин, германците отбелязват годишнината от обединението на страната.
С фотоколаж, монтиран върху Бранденбургската врата в Берлин, германците отбелязват годишнината от обединението на страната.    ©  Reuters
С фотоколаж, монтиран върху Бранденбургската врата в Берлин, германците отбелязват годишнината от обединението на страната.
С фотоколаж, монтиран върху Бранденбургската врата в Берлин, германците отбелязват годишнината от обединението на страната.    ©  Reuters

В Германия регионални демографски, икономически и политически фактори играят през последните десетилетия роля за различното темпо на развитие в 16-те федерални провинции, но макар разликите в просперитета на бившата ГДР и и остнаналата част от страната да намаляват от началото на века, то разликите в доходите на жителите на северната и южната част от страната се увеличават.

Това е заключението на публикувания по повод годишнината от обединението на страната доклад Deutschland Report 2025 | 2035 | 2045 на институт Prognos. В него на базата на дългосрочни прогнози и моделиране на процеси авторите стигат до изводи, че близкото бъдеще - до 2045 г. - на Германия е да става по-глобална, по-дигитална, по-зелена и застаряваща, но и че източните провинции не само няма да догонят западните, но и в един момент разликите в заплащането между тях ще започнат да се увеличават.

Ако БВП на националния лидер Хамбург расте годишно с 1.8% в следващите близо три десетилетия, то в Източна Германия темпото до 2045 г. ще остане средно под 1%. Ако се извади от анализа икономическият ефект на разположения в бившата ГДР столичен район Берлин, данните за източногерманските провинции са още по-обезсърчаващи - те остават под средногерманския показател от 1.3% и сочат дългосрочно присъствие на ръба стагнацията.

Производителността на изток (с изключение на Берлин) е едва три четвърти от тази на запад, а до 2045 г. ще спадне до две трети от западните провинции. На изток няма централи на големи компании, а местната индустрия още не е реализирала потенциала на експортния си пазар. Различията остават структурни и се забелязват дори по въпроси като научноизследователска дейност и по-малко застъпен международно присъствие

Основната причина е демографската картина, казват авторите на Deutschland Report. И в момента доброто състояние на икономиката намали още повече безработицата в множество райони, но това не променя особено заплащането. Но до 2045 г. в почти всички райони ще намалява работната ръка, а населението ще е все по-възрастно. Единствените изключения са Хамбург и Берлин заради привлекателната сила на големия град.

На изток от остаряване, вътрешна миграция на запад и намаляваща работна ръка ще страдат всички провинции, но градове като Лайпциг ще са изключение и дори с по-добри показатели от селските райони на Бавария например.

"Обединението на Германия не е завършило. Двадесет и осем години по-късно знаем, че това, което наричаме германско единство, е процес, дълъг път", каза днес израсналата в бившата ГДР Ангела Меркел. Канцлерът заяви, че е важно политиците и преди всичко гражданите да се вслушват един в друг, да търсят разбирателство.

Ако не се вземат политически мерки срещу раздалечаването на изтока и запада в Германия, разликите към 2045 г. може да се върнат към нивото от 2000 г., предупредиха авторите от Prognos.

За годините от обединението населението на Германия се е увеличило с 3 млн. - от 79.9 млн. до 82.8 млн. Зад тези числа обаче се крие обезлюдяването на изток. Населението на бившия запад се е увеличило за този период от 61.6 до 66.6 млн., докато това на изток е намаляло от 18.2 до 16.2 млн.

И на запад, и на изток населението ще намалява между 2018 и 2060 г. На запад спадът е по-голям в абсолютни стойности (с 6 млн. души за този период), но като дял от населението е по-голям този на изток с почти 3 млн. души. В Саксония-Анхалт населението ще намалее с 20% до 2045 г., Мекленбург-Предна Померания и Саарланд "ще загубят всеки седми жител". Берлин е единственото изключение, тъй като ще достигне 4 млн. души (при около 3 млн. сега).