Полша строи огромен ТЕЦ въпреки проблемите с емисиите

Варшава се опитва да стане по-независима от въглищата, но влага 1.6 млрд. долара в проекта

Полската държавна компания Energa няма да се откаже от инвестицията от 6 млрд. злоти (1.6 млрд. долара) в нова топлоелектрическа централа в Остроленка, съобщава Bloomberg. Правителството е обещало това да е последната държавна инвестиция във въглища на фона на увеличаващи се регулации и изисквания за CO2 емисиите в ЕС. Докато екоактивисти и анализаторски агенции твърдят, че новият ТЕЦ няма да е рентабилен, от Energa са убедени, че нарастващата нужда от електричество и излизането от употреба на по-стари ТЕЦ-ове ще направят инвестицията в Остроленка доходоносна във всички възможни ситуации.

Нова електроцентрала

Проектът ще се изпълнява съвместно от държавните компании Energa и Enea, а централата ще бъде в североизточната област Остроленка. ТЕЦ-ът трябва да започне да работи през 2023 г. и ще е с мощност 1 гигават. От Energa твърдят, че очакват годишна печалба от 300 млн. злоти преди данъци и лихви във "всички възможни сценарии". Energa и Enea ще финансират 50% от енергийния проект, като другите 50% трябва да се осигурят чрез предварителна продажба на електрическа енергия и частни инвестиции.

Проблем във финансирането?

Нарастват съмнения обаче доколко финансирането на ТЕЦ-а в Остроленка ще е постижимо, тъй като повечето европейски банки свиват кредитирането на този сектор. Колкото повече се забави финансирането, толкова по-трудно ще е електроцентрала да отвори врати по план през 2023 г.

Полският проект привлича критики от международни екоактивисти и анализатори, както и от енергийните регулатори на Полша и ЕС. Също излизат доклади от британската неправителствена организация Carbon Tracker, че при увеличаващите се цени на въглеродните емисии в ЕС от 2021 г. нататък централата в Остроленка най-вероятно ще работи на загуба.

Изгледи за повишено търсене

Финансовият директор на Energa Яцек Кошчелняк остава оптимистично настроен и отхвърля подобни прогнози. Правителството на "Право и справедливост" (ПиС) в Полша е приело задължения към ЕС да започне поетапното спиране на остарели ТЕЦ-ове през следващите няколко години. Докато в страната са изградени нови централи с обща мощност от 4.2 гигавата през последното десетилетие, централи с по-голяма мощност ще излязат от употреба до 2023 г. Следователно според Кошчелняк ще има повишено търсене на електроенергията, произвеждана в Остроленка. В допълнение, налични са всички предпоставки полският индустриален сектор да продължи да се разраства, поради което общата нужда от електроенергия ще продължи да се повишава.

Бавна трансформация

Полша е един от най-големите застъпници за продължаване на действията на ТЕЦ-овете на въглища в ЕС, но през последните години е предприела стъпки и е обещала да намали зависимостта си от високозамърсяващия източник на енергия. В момента 80% от електроенергията в Полша идва от въглищни централи, но полското правителство се надява до 2040 г. този процент да спадне до 50. В същото време Варшава инвестира във вятърни морски паркове и разработване на източници на зелена енергия.