Туркменистан слага край на субсидиите за електричество, газ и питейна вода

Според президента това е част от икономическия преход, но експерти го определят като поредното лошо управленско решение

От първи януари 2019 г. в Туркменистан ще престанат да действат нормативните актове, които гарантираха на гражданите безплатно 250 литра вода, 50 кубически м газ и 35 киловатчаса електричество на ден. От декрет, подписан от президента Гурбангули Бердимухамедов, става ясно, че в бъдеще консумативите ще бъдат доставяни на "преференциални цени".

Според президента икономическото състояние на страната е толкова добро, че подобни субсидии вече не са необходими. Според Радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода" обаче Трукеменистан е в най-голямата икономическа криза от обявяването на независимост от СССР през 1991 г. и подобни действия единствено ще влошат ситуацията. Пазарът на страната до голяма степен е затворен за чуждестранни инвеститори, докато Ашхабад отказва да диверсифицира икономиката, която е почти изцяло зависима от слабия износ на природен газ.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  grggg avatar :-|
  grggg

  Изключително вярно решение за елиминирането на подобно безсрамно разсипничество. Трябва ли да се върнем в пещерите, че да се усетят хората че енергийните ресурси трябва да се пестят? И какво лошо има да си плащат хората за подобни продукти, като навсякъде по света?

  И това го чета в Капитал, където намек за правителствени преговори за намаляване на ПОВИШЕНИЕТО на хлебните цени роди десетки критични статии и вопли...

  Нередност?
 • 2
  grggg avatar :-|
  grggg

  При това страната има близък стандарт с България.. Представете си тук някой да предложи "безплатно 250 литра вода, 50 кубически м газ и 35 киловатчаса електричество на ден"?

  Капитал ще избухне!

  Нередност?
Нов коментар