Туркменистан слага край на субсидиите за електричество, газ и питейна вода

Според президента това е част от икономическия преход, но експерти го определят като поредното лошо управленско решение

От първи януари 2019 г. в Туркменистан ще престанат да действат нормативните актове, които гарантираха на гражданите безплатно 250 литра вода, 50 кубически м газ и 35 киловатчаса електричество на ден. От декрет, подписан от президента Гурбангули Бердимухамедов, става ясно, че в бъдеще консумативите ще бъдат доставяни на "преференциални цени".

Според президента икономическото състояние на страната е толкова добро, че подобни субсидии вече не са необходими. Според Радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода" обаче Трукеменистан е в най-голямата икономическа криза от обявяването на независимост от СССР през 1991 г. и подобни действия единствено ще влошат ситуацията. Пазарът на страната до голяма степен е затворен за чуждестранни инвеститори, докато Ашхабад отказва да диверсифицира икономиката, която е почти изцяло зависима от слабия износ на природен газ.

Субсидии за всички от сърце

Политиката на държавните субсидии беше въведена с нормативен акт от 1992 г. за период от десет години, но при изтичането му беше подновена до 2030 г. В текст на базираната във Вашингтон Фондация "Джеймстаун" от 2015 г. се посочва, че гражданите получават "изключително" ниски цени на основни услуги, обществен транспорт, хляб и др.

Още при заемането на поста през 2007 г. Бердимухамедов заяви, че смята да наложи лимит на субсидиите. В годините след това някои прагове бяха занижени, а цените при надвишаване на безплатното количество – повишени. Според "Джеймстаун" през последните десет години цената на бензина се е качила 10 пъти, субсидиите за месо и брашно са били намалени още през 2012 г., а безплатните количества бензин са били изцяло премахнати през 2014 г. Според изчисленията на фондацията различните субсидии отговарят за 22% от брутния вътрешен продукт на Туркменистан.

Обяснението на правителството

Бердимухамедов твърди, че промените са част от плана му да въведе пазарна икономика. За премахването на субсидиите за газ, вода и електричество се знае от средата на миналата година, когато президентът открито разкритикува предшественика си и първи държавен глава в историята на Туркменистан – Сапармурад Ниязов, който въведе субсидиите. През юни Бердимухамедов нарече съществуващите субсидии "напълно неефективни" и нареди да бъдат изготвени "предложения за премахването тази система и подобни облаги да получават единствено тези, които наистина се нуждаят от социална помощ". През октомври м. г. Бердимухамедов заяви, че кабинетът "постепенно" ще премахне субсидиите. Тогава той настоя за реформа на банковата и данъчната система.

Защо това е проблем

Според кореспонденти на Радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода" от Туркменистан новината за премахването на субсидиите вече предизвиква сериозни сътресения в страната. Ръководителят на туркменистанската служба на радиото Фаррух Юсупи коментира в ефир, че пред магазините вече се формират опашки от стотици души, които чакат с часове за основни продукти като хляб. Юсупи посочва, че отделни групи хора са поискали обяснение за случващото се директно от членовете на т. нар. Народен съвет, а след това и от регионалните власти. "Хората са готови да протестират и да се конфронтират с полицията, което е нечувано", описва ситуацията в консервативната държава радиорепортерът Брус Пениер. "Ако вече имаме проблеми, представете си какво ще се случи през декември и януари", коментира Пениер. От две години насам има недостиг на продукти като брашно, захар, олио и др.

Общото мнение е, че премахването на субсидиите е поредното лошо управленско решение на Бердимухамедов, което Макс Хес от Political Risk Advisory нарича "фундаментално грешно". Президентът стана известен с домакинството на редица спортни състезания, в които държавата налива милиони без възвращаемост. Юсупи посочва, че в дългосрочен план Бердимухамедов трябва да отвори страната за чуждестранни инвестиции, както и да подобри отношенията си с други държави. Сам Бутиа от Economist Intelligence Union твърди, че в краткосрочен план Туркменистан трябва да девалвира националната валута, а в дългосрочен – да диверсифицира икономиката си. Туркменистан има четвъртите най-големи залежи на природен газ в света, но заради спорове за цената с Иран и Русия Китай е единственият голям купувач, припомня Deutsche Welle.