Китайско работещо момиче

Средната месечна заплата на жените в Китай е с 22% по-ниска от тази на мъжете

Китайско работещо момиче

Жените в Китай се сблъскват с полова дискриминация на работното място, което пречи на икономиката да постигне пълния си потенциал

Марина Станева
6555 прочитания

Средната месечна заплата на жените в Китай е с 22% по-ниска от тази на мъжете

© Reuters


- Жените в Китай се сблъскват с полова дискриминация на работното място, а правителството насърчава поемането на "традиционните им роли".

- Водещи китайски компании публикуват сексистки обяви за работа, отразяващи стереотипизирани схващания за жените.

- Ако Пекин иска да гарантира, че икономиката ще постигне пълния си потенциал, трябва да укрепи правата на работещите жени.

"Търсят се модерно облечени и красиви кондукторки за високоскоростен влак". Това е обява за работа в китайската провинция Шаанси, но подобни изисквания, които нямат нищо общо с естеството на предлаганата позиция, могат да се срещнат и на други места в страната.

Китайките имат проблем. Те получават разнопосочни послания от правителството и обществото. Азиатската държава върви напред, но едновременно с това жените се сблъскват със сексизъм на работното място, а властите провеждат кампания за насърчаването им да се върнат към "традиционните си роли" и да приемат "добрите семейни ценности". Всичко това обаче не е без икономическа цена.

Кариера или семейство

От десетилетия Китай се сблъсква с проблем с населението. Първо то бе прекалено многобройно и бе въведена политиката "едно семейство – едно дете". После се стигна до процес на бързо застаряване и полов дисбаланс (съотношение при новородените момчета и момичета - 115 на 100). "Това изостри вниманието към демографските и социалните теми и жените се оказаха в центъра на бурята, оставени често без полезен ход", обобщава анализ на Council on Foreign Relations.

Проблемът с намалялата работна сила накара Пекин да въведе "политиката за две деца" през 2016 г., очаквайки скок в ражданията, но остана разочарован от резултата. За да насърчи жените да имат повече деца, правителството направи подобрения в закона за отпуските по майчинство. Тези положителни мерки обаче водят до неочаквани последици и провокират още повече дискриминацията на пазара на труда. Причината е, че макар властите да помагат в субсидирането на някои от разходите, законът изисква работодателят да осигурява платеното майчинство. А това води до предпочитание към служители мъже. Някои компании пък специално наемат жени, които вече имат деца, за да избегнат допълнителните разходи. Според скорошно проучване 54% от китайките са били питани на интервюта за работа дали са бременни или дали планират да имат деца, 12% смятат, че са изгубили възможност за повишение заради бременност, а 35% от тези, които не искат да имат деца, посочват като причина "притеснения за кариерното развитие". Друго проучване показва, че 75% от компаниите са по-малко склонни да наемат жени след "политиката за две деца", една трета от служителките са посочили, че заплатите им са намалели, след като са родили, а 36% са били понижени в длъжност.

Правителството насърчава жените "да се приберат вкъщи" и да имат повече деца. Напоследък те са подложени на все по-голям натиск да възприемат "традиционни полови роли". "С години властите уверяваха китайките, че едно дете е достатъчно и че по-късният брак и по-късното раждане са ценност. Сега държавните медии ги карат да се омъжат, докато са още в университета, и им напомнят, че по-възрастните майки могат да имат бебета с увреждания", посочва сп. Economist. Пекин иска да стимулира ражданията, тъй като се притеснява, че броят деца, които се очаква да има една жена, е под нивото, изисквано за устойчивото поддържане на населението в дългосрочен план. Но много двойки не искат повече деца, тъй като не могат да си позволят по-големи разходи за жилище, здравеопазване и образование. "Дали правителството ще ограничава размера на семейството, или ще опитва да го направи по-голям, винаги става въпрос за контрол", твърди пред Economist Мей Фон, журналист и автор на "One Child" - книга за политиките по семейно планиране в Китай.

Обяви "само за мъже"

Китайките срещат дискриминационно отношение на работното място, като дискриминацията на базата на пола все още е дълбоко вкоренена на пазара на труда – средната месечна заплата на жените е с 22% по-ниска от тази на мъжете. Според доклад на Human Rights Watch 19% от обявите за държавни работни места през 2018 г. са били с изискване "само за мъже" или "мъже за предпочитане". Някои обяви са изисквали жените да имат определени физически данни – по отношение на височината, теглото, гласа или лицето, които не са били свързани с работните задължения. Водещи китайски компании са публикували обяви, обещаващи на кандидатите "хубави момичета" за колежки - Alibaba например посочва, че "богини" работят в офисите й. Други примери дава журналистът Лиджъ Дзан в материал за South China Morning Post: "На парти на Tencent миналата година служителките е трябвало да използват зъбите си, за да отворят бутилки с вода между краката на служители на фирмата. В обява за работа на друга компания пък се търсят жени "без очевидни белези по лицето" и тегло под 65 кг.".

Проблемът е, че тези компании се определят като движеща сила за напредъка на страната, а стратегиите им за наемане демонстрират, че дискриминационните практики срещу китайките остават широко разпространени. Китай има закони срещу половата дискриминация, включително забрана за уволняване на бременна жена, докато детето й не навърши поне една година. Прилагането на правилата на практика обаче не се осъществява в достатъчна степен и работодателите не се страхуват от наказания.

"Китайското правителство и компании трябва да прекратят широкото използване на сексистки обяви за работа", призовават от Human Rights Watch. Техният доклад анализира над 36 000 обяви в периода 2013 – 2018 г., публикувани в сайтове за наемане на работа и в сайтовете на самите компании, както и в социалните мрежи. Заключението е, че те отразяват стереотипизирани схващания за жените – че са по-малко интелектуално, физически и психологически способни от мъжете или че не са достатъчно отдадени на работата, тъй като ще излязат в майчинство. "Враждебността на китайското правителство и рестрикциите към свободата на словото сериозно подкопават усилията на жените активисти срещу половата дискриминация в работата. Известни жени правозащитници се сблъскват с полицейски тормоз през последните години. Вместо това властите трябва да ги възприемат за съюзници в борбата със сексизма на пазара на труда и извън него", посочват от Human Rights Watch.

След доклада от Alibaba коментираха, че ще "извършат стриктни проверки", а от Tencent се извиниха. "Нашето досие не само за наемане, но и за повишаване на жени в лидерски позиции говори само за себе си", казва пред BBC говорител на Alibaba. Пред британската медия от Tencent заявяват, че практиките, описани от Human Rights Watch, "не отразяват нашите ценности": "Съжаляваме, че са се случили и ще предприемем незабавни действия, за да сме сигурни, че няма да се повторят в бъдеще".

Едно е ясно - ако Китай иска да реши проблема си с населението и да гарантира, че икономиката ще постигне пълния си потенциал, трябва да подсили правата на работещите жени. Според доклад на McKinsey Global Institute намаляването на неравностойното положение при половете на пазара на труда може да има много по-голямо отражение върху икономиката от очакваното, като Китай може да увеличи своя БВП с 2.5 трлн. долара до 2025 г. Затова Пекин трябва да промени сегашните си политики – да помогне в субсидирането на повишените разходи за отпуска по майчинство, така че компаниите да са по-склонни да наемат жени; да стимулира настоящите политики за отпуск по бащинство, за да насърчи мъжете да поемат по-голяма част от грижите за децата; да въведе по-стриктни закони срещу дискриминацията на работното място. В противен случай женският потенциал на китайската икономика ще си остане неотключен.

На думи и на практика

Китайският президент Си Цзинпин постоянно говори за своя "ангажимент за полово равенство и развитие на жените", но откакто е на власт, Китай е паднал от 69-о на 100-но място по отношение на глобалния индекс за полово равенство в класацията на Световния икономически форум. Същевременно властите продължават с арестуването на феминистки активисти и затвориха най-известния блог за правата на жените.
- Жените в Китай се сблъскват с полова дискриминация на работното място, а правителството насърчава поемането на "традиционните им роли".

- Водещи китайски компании публикуват сексистки обяви за работа, отразяващи стереотипизирани схващания за жените.

- Ако Пекин иска да гарантира, че икономиката ще постигне пълния си потенциал, трябва да укрепи правата на работещите жени.

"Търсят се модерно облечени и красиви кондукторки за високоскоростен влак". Това е обява за работа в китайската провинция Шаанси, но подобни изисквания, които нямат нищо общо с естеството на предлаганата позиция, могат да се срещнат и на други места в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход