Признаването на украинската църква заплашва с разцепление православния свят

Руската православна църква преустанови отношения с Вселенския патриарх Вартоломей и заплаши със схизма заради Украйна

Литургия на Вселенския патриарх Вартоломей І в храм-паметника "Александър Невски" по време на неговото посещение в България през 2015 г. Година по-късно българската църква единствена руската и отказа да участва на Всеправославния събор на остров Крит.
Литургия на Вселенския патриарх Вартоломей І в храм-паметника "Александър Невски" по време на неговото посещение в България през 2015 г. Година по-късно българската църква единствена руската и отказа да участва на Всеправославния събор на остров Крит.
Литургия на Вселенския патриарх Вартоломей І в храм-паметника "Александър Невски" по време на неговото посещение в България през 2015 г. Година по-късно българската църква единствена руската и отказа да участва на Всеправославния събор на остров Крит.    ©  Георги Кожухаров
Литургия на Вселенския патриарх Вартоломей І в храм-паметника "Александър Невски" по време на неговото посещение в България през 2015 г. Година по-късно българската църква единствена руската и отказа да участва на Всеправославния събор на остров Крит.    ©  Георги Кожухаров

Светият синод на Руската православна църква (РПЦ) обяви в понеделник, че на свое заседание в Минск е взел решение да преустанови евхаристийно общение с Вселенската патриаршия в Истанбул. Свещениците на РПЦ вече няма да служат с тези от Вселенската патриаршия, а вярващите няма да се причестяват в храмовете под юрисдикцията на Вселенския патриарх Вартоломей.

Решението ще остане валидно, докато Константинопол не промени сегашния си курс за обявяване на независима украинска църква. До това решение на РПЦ се стигна, след като миналия четвъртък Вселенската патриаршия потвърди желанието си да даде автокефалия на Украинската православна църква. Това бе последвано и от решението да бъде възстановено общението с главите на двете непризнати църкви в Украйна, както и да бъдат възстановени в техния църковен сан.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  samsum avatar :-|
  Deputat 241
  • - 2
  • + 3

  РПЦ - Разколна Путинска Църква
  Седалище - Ватникан (Трети Рим, Втори Йерусалим и Първи Содом)
  Антипатриарх - Гундяев (агент Михайлов)
  Основана през 1943 г. лично от Джугашвили (Сталин) и Берия
  До 1917 носи наименованието Гръко-руска католическа правоверна църква.
  Ползва отменения отдавна в целия свят Юлиански календар, въведен в Римската империя на 1 януари 46 г. пр.Христа, и отменен на 4 октомври 1582 г. в съответствие с була от 24 февруари 1582 г. на папа Григорий XIII.
  РПЦ - МП никога не е имала история, базирана на оригинални документи, а само на преводни преписи и отявлени фалшификати.
  п.п. Името на Москва произлиза от Mosqua, което на всички езици означава "джамия"...

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 1

  Много посредствено.
  Не става с отмяната на акт отпреди 330 г да се постигне нещо коренно различно, а не връщането към предшестващото положение.
  В декрета от 1686 г. предшественикът на Вартоломей предава в диоцеза на съществуващата тогава Московска патриаршия не някаква украинска православна църква, каквато не е съществувала, а конкретно изброени и описани сватропигиални /на директно подчинение на Константинополския патриарх/ църкви и манастири на територията на днешна Украйна.

  С отмяната през 2018 г от Вартоломей на този декрет просто същите църкви и манастири отново ста

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  Извинявам се, но пиша на чужд комп и на нетипична ми азбука..

  ...ват подчинени на Фенер. Нищо повече.

  Не става с отмяна на документ отпреди 330 г да признаеш църква на 30 г.

  Сега си обяснявам защо българските възрожденци така кръвно са мразели Фанер и фанариотите...

  И тъй като Генадий се пробва в канонична прогностика, да попитам:
  1. Какво ще се случи с другите две православни църкви в Украйна след теоретичната автокефалия на УПЦ-КП?
  2. В момента Украйна влиза в диоцезад на РПЦ. След теоретичната автокефалия Киевския патриарх ще назначава ли вече Московския и о

  Нередност?
 • 4
  trezven avatar :-|
  Трезвен
  • + 1

  До коментар [#3] от "D-r D":

  1. Прочетете статията докрай.
  2. Това са два въпроса. За първия -в много държави, например Канада или САЩ има по 10 църкви, които си се оправят идеално помежду си. Нищо не пречи да има и две църкви в Украйна - и хората да могат да избират. За втората част - никой патриарх не се назначава, той се избира измежду събора на епископите в даден регион. Ако това са два различни събора, няма как единия да назначава на другия и обратно. Църквата не е институция или дирекция за да назначава.

  За това, което сте написал по-горе - отново прочетете статията, особено накрая. Патриарха се обръща към документа от 1686, приемайки своите правомощия обратно и възстановявайки ставропигиата на Вселенската патриаршия в Киев.

  Можете да прочетете решението от 11 октомври тук: www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/posts/10156757070974158?__xts__[0]=68.ARBkZ6dZZ3ah1IAQZwnedjCPVsipabPEMru-j4DxKfN5vW-ABK5AabCO5-jQ7mSbLyIs4Dfba5U8_BQ3tUY50fjAyLgNyoSL2ncL6GWppoipGUuJEacxKPIGbAoLwXUiQsTnWN7nxyUVNNwH8TUS1r9scnxfCSmFLqtI2_BI6Fbbv-LwpJfQJLNc2yO7D41UBtZDoi3zgrvaGx8txrhySF-kVu4&__tn__=-R

  Нередност?
 • 5
  wzq08394069 avatar :-|
  Georgi Georgiev
  • - 1

  Русия няма да направи схизма, защото така не могат да залагат на Православието като пропаганда.

  За сметка на това родоотстъпното българско духовенство не посмя да защити интереса на цялата държава и да признае МПЦ за дъщерна организация. Това щеше да е ясно и неоспоримо доказателство за приемственост между България и Македония, но уви - поповете имат други интереси. Различни от националните.

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "Трезвен":

  За четене – четох, но нищо ново не научих – просто прехвърлих още веднъж устойчиви пропагандни шаблони...

  В С.Америка наистина се премятат десетки разни църкви: юдеи, мормони, масони, евангелисти, католици, адвентисти, но по каноните на православието всяка от 15-те канонични поместни църкви има свой диоцез, в който тя е единствената призната. Така например цяла гръцка Източна Македония и Тракия е в диоцеза на Константинополския патриархат и не се подчинява на Еладската патриаршия. Това са каноните.

  В този аспект попитах Генадий какво ще стане с УПЦ-МП и УАПЦ, които в мига, когато УПЦ-КП бъде обявена за автокефална, стават разколнически и неканонични и никой в православния свят няма право да общува с тях, защото подлежи на анатема. Едва ли ще ми отговори...

  Да, Вартоломей отменя акта на предшественика си от 1686 г. но Църквата не е гърне, заровено преди 330 години и каквото си заровил тогава, това да изровиш сега. Тя е жив организъм и се променя. Днешната Църква няма нищо общо с онази отпреди 1686 г. Освен оцелелия сграден фонд, разбира се...

  Драмата с УПЦ е канонична само на пръв поглед. Това си е класическа хибридна атака за доразбунване на Украйна и за тоталното прекъсване на връзката Германия – Русия /по Бжежински/. След майдана, възраждането на фашизма, опитите за блокаж на СП-2 и т.н. църковният разкол е поредият елемент за постигане на изконната геополитическа цел на САЩ. Нищо чудно, че Вашингтон подкрепя Вартоломеевия демарш, който 100% обслужва американските интереси.

  Нередност?
Нов коментар