Последни мъки преди развода
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Последни мъки преди развода

В Брюксел британският премиер Тереза Мей бе посрещната от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Съществен напредък обаче не бе постигнат

Последни мъки преди развода

Финалното решение по условията за напускане на ЕС от Великобритания се отлага

27570 прочитания

В Брюксел британският премиер Тереза Мей бе посрещната от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Съществен напредък обаче не бе постигнат

© Reuters


- Лондон и Брюксел маневрират по условията на бъдещите си взаимоотношения

- Великобритания иска да си запази привилегиите на членството, но без голяма част от задълженията

Часът на истината за Brexit се отлага. Той трябваше да удари тази сряда, когато лидерите на 27-те страни членки се очакваше да потвърдят условията на развода между ЕС и Великобритания, както и да определят рамката на бъдещите си отношения. След това оставаше формалното одобрение на двата документа и ратифицирането на споразумението за напускане, което да позволи в 23:01 ч. по Гринуич на 29 март 2019 г. Великобритания да каже сбогом на ЕС.

Вместо това в последния момент Брюксел и Лондон не се разбраха за дребен, но съществен елемент от бъдещото си следбрачно битие. Преговорите пропаднаха в неделя, след като британският премиер Тереза Мей реши да натисне спирачката, официално заради несъгласието с предлаганите от Брюксел мерки, които да гарантират, че между Република Ирландия и Северна Ирландия (която е част от Обединеното кралство) няма да се наложат гранични проверки, когато Великобритания стане външна за ЕС страна. По-вероятната причина обаче е желанието на Мей да разруши представата за "миролюбиво" приключване на преговорите, като по този начин измъкне малко аргументи изпод краката на вътрешнопартийните си критици, които я обвиняват, че твърде лесно приема условията на Брюксел.

За това и по време на срещата в Брюксел на практика не се случи нищо съществено. Както коментира австрийският канцлер Себастиан Курц след вечерята на лидерите на 27-те с Мей, те не са чули нещо, което досега не са знаели. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обаче се пошегува, че езикът на тялото на британския премиер излъчва позитивна енергия.

Всъщност границата между двете Ирландии е само претекст. Истинската битка е за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС. Лондон се опитва така да маневрира, че да запази максимума от сегашните си права и възможности в единния пазар на ЕС, но без да поема задълженията, които той налага. Брюксел пък не иска да позволи подобен трик, тъй като това ще разводни ЕС и ще създаде опасен прецедент, който да бъде последван и от други. Патовата ситуация накара председателя на Европейския съвет Доналд Туск да предупреди преди началото на срещата на върха в сряда: "Трябва да подготвим ЕС за сценария, при който няма сделка, който сега е по-вероятен от всякога."

Ирландският възел...

До неочаквания обрат се стигна, след като в неделя Тереза Мей отхвърли условията на Брюксел по споразумението за излизане на Великобритания в частта му за бъдещата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това е, заедно с механизма за разрешаване на спорове между Лондон и Брюксел, последният останал сериозен въпрос, който трябва да бъде разрешен.

ЕС и Великобритания искат да не се допусне налагането на граници между двете части на Ирландия, които са разделени от 1921 г., когато по-голямата част от острова получава независимост. Целта е по този начин да се спаси споразумението от 1998 г. довело до прекратяване на кървавите сблъсъци в Северна Ирландия. Най-силната гаранция за него беше общото членство в ЕС.

Предложението на Брюксел е Северна Ирландия да остане част от Митническия съюз и единния пазар, докато бъде подписано ново споразумение за отношенията между Великобритания и ЕС, преговорите по което ще започнат, когато Brexit стане реалност. Ако до такова не се стигне или предвижда гранични проверки, тогава Северна Ирландия би останала част от Митническия съюз, въпреки че другите части на Обединеното кралство няма да са. Според Лондон последното (т.нар. предпазна мярка) би нарушило конституционната цялост на страната, тъй като части от Великобритания ще се подчиняват на друго законодателство.

"Трябва да подготвим ЕС за сценария, при който няма сделка, който сега е по-вероятен от всякога."

Доналд Туск, председател на Европейския съвет

Контрапредложението на Великобритания беше да има специално споразумение, с което страната да продължи да следва европейските стандарти за стоките, така че да не се налага тяхната гранична проверка. Брюксел обаче отхвърли тази идея, тъй като по този начин Лондон се опитва да си запази достъпа до европейския пазар, но без да спазва всички задължения, които произтичат от него – например свободното движение на хора.

...и как ще бъде разплетен

На чисто техническо ниво преговорите може да завършат относително бързо, тъй като според различни дипломати споразумението за излизане на Великобритания от ЕС е между 80 и 95% готово. Самото то беше публикувано още през март, като в него бяха посочени частите, в които двете страни са съгласни една с друга, и тези, в които не са.

От понеделник вече започнаха да се появяват различни идеи. Едната е "предпазната мярка" за Северна Ирландия да предвижда възможност и цяла Великобритания да остане в Митническия съюз и единния пазар, докато не се договори бъдещото търговско споразумение с ЕС. Разликата с британското предложение е, че Лондон ще трябва да поеме и задълженията, които тази опция изисква.

На това обаче твърдо се възпротивяват голяма част от твърдите брекзитъри (т.е. тези, които искат пълно скъсване с Брюксел), особено като се има предвид, че търговските преговори могат да се проточат с години и по този начин Великобритания де факто да остане част от ЕС за продължителен период след 2019 г., макар и без свои представители в Брюксел. Това би струвало около 9 млрд. евро на Лондон само през 2021 г.

Отговорът на Брюксел е да предложи по-дълъг преходен период. Сега, въпреки че Великобритания напуска ЕС на 29 март 2019 г., до края на 2020 г. тя ще остане част от единния пазар. Целта е в този период да се договори търговското споразумение с ЕС, което, поне според представите на Лондон, ще запази по-голямата част от сегашните британски привилегии при търговията с останалите страни членки. Брюксел предлага преходният период да се удължи до 2021 г. с мотива, че по този начин ще има достатъчно време да се договорят всички детайли и "предпазната мярка" за Ирландия никога няма да се наложи да влезе в действие. Разбира се, ако това се случи, Великобритания ще трябва да плаща за правото си на достъп до единния пазар. Това ще е добре дошло за 27-те, на които им предстоят кървави преговори по бъдещия бюджет на ЕС за 2021 - 2027 г., от който се очаква с по-малко пари да прави повече. Лондон естествено не е очарован от идеята.

Възелът най-вероятно ще бъде разплетен в следващите седмици, като Брюксел вече дава сигнали, че е готов на символични отстъпки за "предпазната мярка" за ирландската граница. По време на речта си пред 27-те лидери от ЕС в сряда Тереза Мей също е споменала тази възможност, но без да влиза в детайли. Въпреки това в сряда лидерите на 27-те са били запознати от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с мерките, които трябва да се предприемат при евентуално прекратяване на преговорите. Защото вероятността от "враждебен развод" между ЕС и Великобритания никога не е била толкова висока.

Какво се случва, ако няма сделка?

- Няма да има конкретно споразумение за гражданите на ЕС в Обединеното кралство или за гражданите на Обединеното кралство в страните от ЕС. Великобритания вече е поела ангажимента, независимо дали има сделка или не, да запази правата на европейските граждани, които вече са се установили в страната, но може да се окаже, че има проблеми. Например Великобритания може да откаже право на пребиваване на всички тези, които формално са го придобили (живеейки повече от пет години на Острова), но нямат документ за това. Със сигурност европейските граждани, които се надяваха да придобият право на постоянно пребиване, докато тече преходният период за излизане на Великобритания (т.е. до 2021 г.), няма да имат шанса да го направят.

- Вече е договорено Великобритания да изпълни своите финансови ангажименти към ЕС до края на 2020 г., но за това няма гаранция, ако няма цялостна сделка. Великобритания е дала около 11% от средствата в европейския бюджет през 2017 г., като нетната вноска на Лондон беше около 6% от него. България например би се лишила от много по-голяма сума от липсващата британска вноска в периода 2019-2020 г., ако страните членки не се договорят да запълнят дупката след Brexit (много малко вероятен сценарий). Причината е, че не всички програми ще бъдат еднакво орязани – най-пострадалата със сигурност ще бъде кохезионната политика, тъй като там ангажиментите за плащания все още не са разпределени и парите не са реално преведени.

- ЕС ще въведе мита и тарифи на границата с Обединеното кралство като трета страна, включително проверки и контрол на митническите, санитарните и фитосанитарните стандарти и проверката на съответствието с нормите на ЕС. Транспортът между Обединеното кралство и ЕС би бил сериозно засегнат. Проверките на границите могат да доведат до значително забавяне, например в автомобилния транспорт и трудности за пристанищата.
- Лондон и Брюксел маневрират по условията на бъдещите си взаимоотношения

- Великобритания иска да си запази привилегиите на членството, но без голяма част от задълженията

Часът на истината за Brexit се отлага. Той трябваше да удари тази сряда, когато лидерите на 27-те страни членки се очакваше да потвърдят условията на развода между ЕС и Великобритания, както и да определят рамката на бъдещите си отношения. След това оставаше формалното одобрение на двата документа и ратифицирането на споразумението за напускане, което да позволи в 23:01 ч. по Гринуич на 29 март 2019 г. Великобритания да каже сбогом на ЕС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Светът през 2021

Светът през 2021

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK