Голямото църковно поражение на Путин

Най-сериозната загуба за Русия във войната срещу Украйна дойде от неочаквано място - религиозния фронт

"Вселенската патриаршия не сплашва и няма да позволи да бъде сплашвана". Така Вселенския патриарх Вартоломей завърши една от службите си в църквата "Св. Фока" в Константинипол в края на септември. Въпреки безпрецедентния натиск от Кремъл и Руската православна църква през последните месеци, Вселенският патриарх остана непреклонен и продължи курс към даване на независимост на Украинската православна църква
"Вселенската патриаршия не сплашва и няма да позволи да бъде сплашвана". Така Вселенския патриарх Вартоломей завърши една от службите си в църквата "Св. Фока" в Константинипол в края на септември. Въпреки безпрецедентния натиск от Кремъл и Руската православна църква през последните месеци, Вселенският патриарх остана непреклонен и продължи курс към даване на независимост на Украинската православна църква
"Вселенската патриаршия не сплашва и няма да позволи да бъде сплашвана". Така Вселенския патриарх Вартоломей завърши една от службите си в църквата "Св. Фока" в Константинипол в края на септември. Въпреки безпрецедентния натиск от Кремъл и Руската православна църква през последните месеци, Вселенският патриарх остана непреклонен и продължи курс към даване на независимост на Украинската православна църква    ©  Reuters
"Вселенската патриаршия не сплашва и няма да позволи да бъде сплашвана". Така Вселенския патриарх Вартоломей завърши една от службите си в църквата "Св. Фока" в Константинипол в края на септември. Въпреки безпрецедентния натиск от Кремъл и Руската православна църква през последните месеци, Вселенският патриарх остана непреклонен и продължи курс към даване на независимост на Украинската православна църква    ©  Reuters

"Хубава среща." С тази реплика руският патриарх Кирил описва разговора си с вселенския патриарх Вартоломей в края на август тази година.

Всъщност за Кирил в срещата няма нищо хубаво. В патриаршеския дворец в стария истанбулски квартал "Явуз султан Селим" - там, където някога е било сърцето на Константинопол, вселенският патриарх го уведомява че украинската православна църква ще бъде призната за независима. Ядосан, Кирил прекратява посещението си и вместо на предвидения в програмата обяд отива директно към летището.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
34 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 9
  • + 22

  Имаше един американски или канадски политолог от украински произход, който каза, че няма човек, който да е направил повече за украинската национална идентичност от Путин. Той слага Бандера и Петлюра в малкото си джобче.

  Преди Путин едва 6% от украинците одобряваха членство в НАТО. Сега са над 60%.

  Преди Путин в украинските медии се говореше основно руски, поне половината от аудио-визуалната продукция (филми, песни) бяха също руски (а останалите бяха западни). Сега руски почти не можеш да чуеш на украинските канали. А руските телевизионни канали се заглушават в Украина.

  Преди Путин повечето украински училища де факто бяха руско-езични. Сега в цяла Украина останаха едва няколко такива. Дори в БГ има повече руско-езични училища.

  Преди Путин украинската църква беше част от руската. Сега вече не е.

  Сега много руснаци винят Горбачов, че е предал СССР (макар, че не са прави - това го направи Елцин). Подозирам, че след време за Путин ще казват, че е предал интересите на Русия.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 25
  • + 11

  Ударът е срещу Православието. Че е срещу Путин е обяснение за тъпаци.

  Кривото огледало на неолибералните медии умишлено налага две елементарни внушения за удара срещу Православието в Украйна:

  Първото е, че разколът е битка между проевропейска Украйна и проазиатска Русия.

  Втората подмяна е представянето на РПЦ като инициатор на разкола в Православието и скриването на грубите нарушения на каноните от Вартоломей : изпращането на “вселенски легати" на чуждата канонична територия; незаконното снемане на анатемата от Денисенко; непризнаването на каноничната територия на РПЦ.

  Подобна схема може да въздейства само на непознаваща историческите и каноничните факти публика.Малко фактология:

  1. УПЦ –МП е единствената украинска православна църква, призната от 15-те поместни православни църкви;
  2. Руският патриарх Алексий през 1990 г, след обявяването на независимостта на Украйна дава автономия на УПЦ- МП: оттогава тя самостоятелно избира епископите си и разпределя финансите си;
  3. В Синода на УПЦ - МП няма представители на РПЦ, докато в Синода на РПЦ има украински митрополити;
  4. По канон, ако някой има правото да иска автокефалия от Църквата Майка, това е УПЦ - МП, а не разколниците.

  Разколът в Православието не е удар срещу Путин, както елементарно се обяснява тук, а е удар срещу самотата същност на Православието.

  Вартоломей прави преврат. Вартоломей със случващото се в Украйна показва на малките православни поместни църкви какво може да се случи с тях, ако не му клакират, зашото във всяка поместна църква има разколници, които той може да обяви за законни представители.

  Реално и ние, българите, има над какво да се замислим. И Българската патриаршия през ХІІ в се е отделила от Константинополската с томос от Фенер. Колко му е Вартоломей, когато счете за нужно, да отмени и него, както направи с декрета за предавенето на Киевската митрополия на Московския патриархат през 1686 г?

  И тогава ще се окаже, че Св. Климент Охридски не е бил бълкарски архиепископ, а македонски, например...

  Украйна не е далече. Пък и когато мечката заиграе у комшията, чакай я у дома си...

  И към г-н Николов: в Украинската Рада всъщност се говори на руски, защото повечето депутати не знаят литературен украински...

  Нередност?
 • 4
  bamama_mu avatar :-|
  ръмжо
  • - 12
  • + 5

  Интересно ако РПЦ реши да признае турската православна (която турската държава признава) какво ли ще рече вселенският?!

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • - 13
  • + 10

  До коментар [#4] от "ръмжо":

  Подхващата интересна тема.
  Непризнатата от никоя ПЦ Турска ПЦ, основана от Ататюрк през 1922 г, за да изземе след Гръко-турската война грижата за православните в Турция от Еладската ПЦ, е подала иск до истанбулски съд срещу Константинополската патриарция (КП). Същината на иска е, че с решението си да се намеси в Украйна Вартоломей е нарушил Лозанския мирен договор от 1923 г, според който КП има задължение единствено да се грижи за православните християни на територията на Турция. Нищо повече.

  Ако турски съд признае законността на иска, може да осъди Вартоломей на затвор или да изгони КП от пределите на Турция.

  Колко са му дълги ръцете на тоя пусти Путин! Чак в Лозанския договор от 1923 г. се е набъркал...

  Нередност?
 • 6
  beky avatar :-|
  beky
  • - 14
  • + 8

  Щом въпиющите русомразци проф. Калин Янакиев и Горан Благоев дума не продумват за укпаинската църковна баталия, значи работата е прекалено миризлива, за де си цапат авторитета с нея.
  Темате е оставена да се калят чираците. Те лице нямат.

  Нередност?
 • 7
  theduloclan avatar :-|
  theduloclan
  • - 7
  • + 16

  До коментар [#2] от "qua19499608":

  Украйна е по-зле и от най-смотаната държава в Европа България!

  -----------


  Още един продажен гьон активиран от съветското посолство.... Българомразието ще те отрови!

  Нередност?
 • 8
  petkata1 avatar :-|
  petkata1
  • - 11
  • + 6

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Поздравления Докторе. Абсолютно сте прав, че това е удар единствено срещу Православието.

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 15
  • + 7

  До коментар [#8] от "petkata1":

  Истината за събитията около украинските православни църкви е толкова видима, че не е нужно да си гид по сокаците на канона, а само да си средно интелигентен. Трябва да си изключително индоктриниран, за да приглътнеш нескопосано нагласения каноично-историческо-геополитически буламач горе, който коментираме.

  И благодаря за подкрепата.

  После - Генадий откъде да знае, че освен трите православни в Украйна има регистрирани и католическа, и униатска църкви. Има и агностици, евангелисти, старообредци, езотерици, юдеи, шаманисти...
  Защо само православната църква предизвика такова внимание от страна на Америка?
  Още повече проблем с православието допреди преврата през 2014 г. в Украйна не съществува. Но след майдана започва: фашизоиди с нацистки символи по дрехите започват за превземат храмове, да гонят свещеници и миряни.

  Иззад океана отдавна се чудят как да намерят цаката на православието, дотолкова, доколкото още от времето на княз Владимир то е носител на идеята за единение на православния и предимно славянски свят и противопоставянето му на западния католически свят. И тъй като исторически и фактически РПЦ е най-голямата православна общност - повече от 2/3 от целия православен свят, тя неминуемо в ония далечни години е лидирала сред паството и е влизала в конфликт и с мегали идеята, прокарвана от гръцката Константинополска патриаршия от времето на василевсите допреди няколко десетилетия.

  И докато руското православие е жива Църква с реално паство, Константинополската е мъртва, лежаща на изядени от молците византийски лаври, но пък винаги се е държала близо до силните на деня.
  Византия е мъртва от почти 6 века, Константинопол от 1453 г. насам се нарича Истанбул, Вселенският е турски гражданин, немногобройното му паство е пръснато по гръцките емигрантски колонии из Австралия, С.Америка, Ю.Америка, Норвегия, С.Гърция, двайсетина души в Истанбул и подобни. Вселенската е най-кухата от всички православни църкви. И в този смисъл най-податливата на въздействие.

  Не съм виждал документите, но четох, че при атентатите срещу Световния търговски център през 2001 г. е била разрушена и намираща се близо църквица на Вселенската. Събирани са волни пожертвования за възстановяването й. Тя още не е построена, но пък едни хора в еднакви черни костюми неотдавна показали на Вартоломей едни документи, според които от събраното липсвали 11 млн $. Допускам, че са му предложили изход от неприятната ситуация... Разбира се, може и да е конспирология на Кремъл...

  Реално в действие е сложна многоходова комбинация, в която ролата на истанбулския патриарх е в точно определен момент да излезе на сцената, да хвърли димката и да скрие отново в тъмното. Оттам насетне драматургичното действие се поема от политиците.

  Те нямат никакво намерение да умиротворяват Украйна. Тя им е нужна максимално конфронтирана по всички възможни линии.

  Нередност?
 • 10
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia
  • - 5
  • + 6

  Докторът,капиталци, се оказа по-компетентен по темата от автора на статията. И след признаването на една от няколкото църковни структури в Украйна обединение няма да има. Няма независимост и за македонска църква.... Впрочем, по света на интернета се говори за някакви 32 милиона заем, наем или дарение за Константинополската патриаршия...
  Разбира се, не от РФ!

  Нередност?
Нов коментар