Бъдещата корона на Бин Салман може да се окаже от тръни

Убийството на журналиста Джамал Хашоги събуди критичното око на Запада за режима в Саудитска Арабия

Макар все още да не е формално на трона, Мохамед Бин Салман е дефакто лидерът на Саудитска Арабия
Макар все още да не е формално на трона, Мохамед Бин Салман е дефакто лидерът на Саудитска Арабия
Макар все още да не е формално на трона, Мохамед Бин Салман е дефакто лидерът на Саудитска Арабия    ©  Reuters
Макар все още да не е формално на трона, Мохамед Бин Салман е дефакто лидерът на Саудитска Арабия    ©  Reuters

Примерите за трудния път нагоре към успеха са много. Примерите за бързия път надолу обаче са винаги по-запомнящи се. Близо три седмици след изчезването на журналиста дисидент Джамал Хашоги, който според турските власти е бил убит от представители на Саудитска Арабия (Рияд най-накрая призна за убийството снощи), на световната политическа сцена може би се появява още един пример: наследникът на трона Мохамед Бин Салман.

Тридесет и три годишният Салман досега успяваше да поддържа имидж на реформатор, който иска да промени изцяло Саудитска Арабия - от икономиката до модернизиране на цялата държавна система и разширяване на гражданските права. Изчезването и потвърденото вече убийство на Хашоги обаче даде повод да се разглеждат онези страни на Саудитска Арабия, за които повечето правителства и медии просто си затваряха очите. А с това идват и много проблеми.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 7

  Ръцете на Мохамед бин Салман и допреди 2 октомври бяха до лактите в кръв, но задокеанските орли на демокрацията не се съсредоточаваха върху тия подробности.

  СА, поддържана от ОАЕ и Бахрейн и под чадъра на САЩ, четвърта година избива йеменци, което не се е чуло да впечатли тия същите конгресмени, макар ООН от година да тръби за хуманитарната катастрофа там.

  Бин Салман миналата година превърна 5-звездния Риц Карлтън в Ер Рияд в затвор за принцове и след някакво време след явно болезнени кандърми от повечето от техните сметки към неговата се преместиха 100 млрд. $. За несклонилите да платят не се чу нищо повече. Въпросните конгресмени тогава не показаха, че се впечатлени от тоя експроприация, която по размери бие, постигнато от всички комунистическите режими взети заедно.

  И защо същите тия орли на демокрацията, когато преди няма и 3 г. президентът Обама опита да прокара законопроект за отговорността на саудитския кралски дом за подкрепата на световния тероризъм, го провалиха и той не стигна до Конгреса поради "стратегически за националната сигурност на САЩ съображения"?

  Въпреки отблъскващоно лицемерие на американските политически бонзи, аз съм на тяхна страна! Санкции на Саудитска до дупка!

  Та най-сетне САЩ да свършат нещо историческо: единението на враждуващите от след смъртта на Мохаммед насам шиити и сунити. Просто си представям по всички медии снимката на прегърнатите крал Салман и аятоллах Хаменей, стъпили върху раирания байрак със звездите...

  И за да помогна в разтурването на севдата на американските орли със саудитските пингвини, ще подхвърля на уважаемите конгресмени да попитат: след като Ер Рияд признава, че ония с тюрбаните в консулството им са се боксирали като пияни ирландски докери и в резултат Хашоги се е пренесъл в по-добрия свят, къде му е тялото? Да го проверят и за канибализъм!

  В правилна посока върви демократичният американски истаблишмънт. Никога не съм мислел, че точно аз ще го кажа.

  Само ми е тегаво, че с това политическо аматьорство американците като стой та гледай ще доката сигурен инфаркт на безкрайно симпатичния ми Биби Нетаняху. Е, без съпътстващи жертви не става...

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 5

  А сега сериозно.

  Поздравления за страхотното заглавие, но мисля, че Мохамед до корона няма да стигне. Не заради Хашоги, а заради династичните войни със саудитските елити, които подхвана ударно и които видимо губи. Мохамед го сготвиха. А Хашоги беше дижестива...

  1. Първо предисторията
  Зпадът разбира, че има стратегически интереси в този район в мига, когато Стандарт Ойл на Рокфелер надушва там петрола. Вследствие на което се появява англо-френския план Сайс-Пико и нелогично правите линии на новите граници на никога несъществувалите преди това държави на мястото на Османската. През 70-те години на ХХ в. Обединеното кралство отстъпва СА в зоната на стратегическите интереси на САЩ, откъдето никой няма намерение да я мърда, та ако ще Ал Джазира да покаже на живо как кралят и целият му род лично посичат всички саудитски дисиденти.

  Преди 2 г. 81-годишният крал Салман бин Сауд, който скоро преди това сяда на трона по чиста по случайност, променя престолонаследието и на мястото на Мохамед бин Наиф, който е пряк потомък на основателя на династията и чиито клан ръководи МВР от половин век, обявява за принц-наследник своя едва 30-годишен неизвестен с нищо син Мохамед бин Салман, с което тотално обърква както изключително сложната система на йерархичност в саудитската аристокрация, така и в общуването й с централната власт.
  Рокадата уврежда колосални интереси и формира страховити съюзи. Затова миналото лято Мохамед предприема изпреварващ удар срещу клановете, наречен „борба с корупцията“. Този по същество рекет не става тържество над чичовците и братовчедите, а просто им показва, че ако искат да оцелеят, трябва да действат. И те започват...
  Слабото място на престолонаследника е тоталната зависимост на начинанията му от волята на краля, който има последната дума. За разлика от престолонаследният принц, кралят дава ухо и на думите на своите братя, племеници и приближените им. Тази компания прави всичко по силите си, за да издълбае пропаст между краля и престолонаследника и да я разшири до безкрай. И успява.
  Миналата година принц бин Салман обяви визионерския проект за развитие на кралството „Визия 2030“, в която делът на петрола в БВП постеменно намалява за сметка на високотехнологични производства. Стотиците милиарди долара за това трябваше да дойдат от продажбата на борсата на 5% от най-голямата в света петролна компания - Aramco. Дори китайците вече бяха приготвили парите.
  Погледнато обективно, „Визия 2030“ е колосална авантюра, подхваната от претендент за престола, който е в много слаба властова позиция, защото е само един от многото синовете на краля, не е пряк наследник на основателя на династията Абдул Азис бин Сауд, а преките наследници са му открити врагове. Проектът- естествено – намира страхотна подкрепа сред задокеанските приятели на принца и собственици на високотехнологичните гиганти: Зукърбърг, Джеф Безос, Лари Пейдж, Сергей Брин, не е посрещнато с тихо ръмжене от саудитския елит.
  2. Каква се случва сега
  Една от първите реакции, показващи открито охлаждането на отношенията на крал Салман с престолонаследника беше спирането от краля на процеса по листването на Aramco на борсата.
  На свикан през юни съвет, на който присъстват само членове на семейството, банкери и топмениджърите на Aramco, кралят е бил убеден, че появата на акции на борсата ще разкрие чувствителна финансова информация за компанията. И Салман прекратява проекта, с което по същество се слага край на революционната идея на Мохамед бин Салман да промени изоснови кралството.
  Всъщност разпадът на отношенията баща-син не започва с „Визия 2030“.
  Завоят на Мохамед към САЩ и Израел е изключително рязък и прекалено видим за пред света според представите на саудитската династия, които нямат нищо против да търгуват със САЩ и да си държат там милиардите, но не и да са единствените араби, които другаруват с ционистите. В началото на годината крал Салман подлага на остра публична критика преместването на американското посолство в Йерусалим, дискридитирайки по този начен Мохамед, който шумно приветства преместването.
  Друга неудобна за принца тема е прескъпата война в Йемен. Членовете на кралското семейство не пропускат да отбележат всеки случай, когато босоноги хусити разбиват „елитни“ саудитски подразделения. Напоследък много често.
  А може би Мохамед, който е и министър на отбраната, с войната в Йемен просто работи за себе си – пере пари и увеличава както собствения си финансов и политически капитал? И после – въпреки забраната на краля за качването на Amarco на борсата, правителството и Министерството на енергетиката не са прекратили работата по проекта.
  Саудитската „дълбока държава“ е сметнала, че на престолонаследника му трябва още един тласък, за да се сгромоляса. И епизодът Хашоги, подреден и изпълнен тъкмо по неговия - западен - модел: първо чрез медиите, после чрез политиците.

  Джамал Хашоги е друга много голяма тема. Аллах да напътства душата му.

  Нередност?
 • kdo52372883
  • + 2

  Това са касапи, сатрапи и убийци. И този, а и всички останали в това "кралско семейство". И единственото, заради което (почти) всички се държат мило и любезно с тях - това са ПАРИТЕ им. Не само САЩ, а и Германия, Франция и прочее им продават оръжия за милиарди. Оръжия, с които те интензивно и систематизирано избиват хората в Йемен. Нещо, което е тотално игнорирано от всички медии - дори и западните.

  Дори и само това беше, пак щеше да е много. Но не е само това. Защото случаи като Хашоги има много - и те остават изцяло на тъмно. Просто този път те бяха достатъчно нагли и брутални, за да си позволят акция в чужбина. Смятайки, че ще им се размине. Което - ако стане - ще е вече дъното и краят на т.нар. гражданско общество в т.нар. свободни, развити държави.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 2

  До коментар [#3] от "kdo52372883":

  До коментар [#3] от "kdo52372883":

  Не сте прав, че това е първата акция на саудитските служби в чужбина. Преди 2-3 години, например, двама неудобни високопоставени принца бяха прибрани, увити в килими, от Париж или от резиденциите им на Лазурния бряг - не си спомнян точното място - и доставени в Ер Рияд. Оттам следите им се губят.

  Случаят с Хашоги се размириса съвсем целенасочено. Едно, защото съдейки по последните му текстове във Вашингтон поуст, той не изглежда да е чак такъв радикален противник на бин Салман, и второ - едва ли някой не знае, че дипломатическите мисии се подслушват тотално и че Турция ще се възползва да осребри това инфо, официализирайки го.

  Саудитският елит единствен има интерес да махне от пътя си принц Мохамед. Е, и аятолласите, естествено. Никой друг.

  Нередност?
Нов коментар