Меркел се готви за втори провал на местни избори

След Бавария управляващата партия драстично губи гласове и в друга провинция – Хесен

Догодина предстоят местни избори в още няколко провинции
Догодина предстоят местни избори в още няколко провинции    ©  Reuters
Догодина предстоят местни избори в още няколко провинции
Догодина предстоят местни избори в още няколко провинции    ©  Reuters

"Местните избори не могат да се сравняват с парламентарните". Това заяви Ангела Меркел в германската провинция Хесен дни преди гражданите да излязат и дадат гласа си. Причината канцлерът да омаловажи до такава степен значението на местните избори (и то по време на участие в предизборна кампания) е, че предварителните резултати на социологическите агенции не носят добри новини за управляващите.

Очакванията са Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел да спечели общия вот в неделя с 26.5%, а коалиционният партньор – Германската социалдемократическа партия, да заеме второ място с 21.5%. Спрямо 2013 г. обаче резултатите са ниски – тогава ХДС получи малко над 38%, а ГСДП – над 30%. Всъщност това е второто разочарование за коалицията в рамките на месец. Преди седмица избирателите в Бавария наказаха третия партньор в коалицията – Християнсоциалния съюз (ХСС), с най-ниския резултат от 1950 г. насам. И докато Меркел и съюзниците ѝ се опитват да изместят светлината от местните избори, те могат да се превърнат в нов проблем за и без това крехкото правителство, а и за самия канцлер.

Откъде идват проблемите

"Голямата коалиция е симптом на проблем, който е по-голям от нея", коментира пред сп. Spiegel Кевин Кюнерт, лидер на младежката организация на ГСДП. Кюнерт беше един от основните противници на управление във варианта голяма коалиция и по всичко личи, че не е единственият.

Според Волкер Буфие, член на ХДС и министър-председател на провинция Хесен, причината за лошите резултати е правителството, не партиите. "Когато правителството сигнализира, че се намира в постоянни спорове, хората губят доверие в него, а потенциалът на протестните партии расте", коментира той пред Financial Times. "Оценката на хората за голямата коалиция в момента е изключително лоша и никой не прави разлика между Хесен и Берлин", допълва той.

От началото на мандата досега коалиционните партньори са в почти непрестанни спорове – от малки вътрешнополитически боричкания до това, че лидерът на ХСС Хорст Зеехофер заплаши с оставка заради неразбирателство с Меркел относно бъдещето на миграционната политика.

В същото време социологическите проучвания показват, че по-малките партии набират точки на гърба на коалицията. Сред печелившите от ситуацията е и антиимигрантската Алтернатива за Германия. В Хесен партията вече се радва на силна подкрепа – 12.3% спрямо едва 4.1% от вота през 2013 г. Резултатът на АзГ в провинцията е по-висок дори от този на утвърдени партии като Левицата и Свободните демократи.

Според Маруис Ройш, член на ХДС и кандидат за кмет в един от градовете в провинцията, решението на канцлера Германия да приеме над 1 млн. бежанци все още накланя везните в полза на други партии. "Много от избирателите казват, че искат да ме подкрепят като кандидат, но и че не искат този път да дадат гласа си за ХДС", коментира той пред FT.

Както се случи в Бавария, големите победители от надпреварата в Хесен най-вероятно ще бъдат Зелените. Предварителните резултати показват, че след изборите в неделя партията най-вероятно ще удвои подкрепата си от 2013 г. и с това потенциално може да изключи християндемократите от управлението в провинцията.


1 коментар
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Европейската централна банка е със съвместно полезно и вредно участие в стопанския живот.
  Какво ще е бъдещето на Европа зависи от липса или прилагане на защита срещу щети от Европейската централна банка.
  Без защита срещу щети от Европейската централна банка, Европейският съюз е с подсигуряван провал.
  Германският канцлер Ангела Меркел е поредна жертва на неправилността да няма защита срещу щети от Европейската централна банка.
  Устойчив Европейски съюз е възможен само при защита срещу щети от Европейската централна банка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход