Руска група ръководи лобирането за промяна на екоправилата за торовете в ЕС

Евентуалната промяна може да доведе до руски монопол на европейския пазар

ЕС разчита почти изцяло на вносни фосфатни торове, с Мароко на първо място и Русия на второ
ЕС разчита почти изцяло на вносни фосфатни торове, с Мароко на първо място и Русия на второ    ©  Reuters
ЕС разчита почти изцяло на вносни фосфатни торове, с Мароко на първо място и Русия на второ
ЕС разчита почти изцяло на вносни фосфатни торове, с Мароко на първо място и Русия на второ    ©  Reuters

Лобираща търговска група, която настоява за намаляване на нивата на фосфатите в торовете в ЕС, е изцяло създадена и управлявана от "Фосагро", най-големия руски производител на торове. Предложението на групата за по-строги регулации на нивата кадмий в торенето ще направи "Фосагро" главния доставчик на суровината в ЕС, пише New York Times. Близките връзки на компанията с руските олигархични кръгове и Кремъл поставя под въпрос мотивите й. Освен това научните проучвания въобще не заключават убедително дали кадмият в торенето трябва да се ограничава до екстремните нива, които лобиращата "екологична" група предлага.

За по-чиста храна и води

На пръв поглед лобистката търговска група "По-безопасни фосфати" (Safer Phosphates) изглежда като класическа екологична група. На сайта им се говори за необходимостта от по-чиста храна и вода в ЕС и опасностите от кадмия при наторяването. Групата е главен спонсор и лобист на обсъждано в Брюксел затягане на регулациите спрямо фосфатите в торенето, и по-точно – разрешените нива на кадмий. Това, което различава Safer Phosphates от други екологични лобисти, е кой стои зад нея.

Групата се представя като сдружение на екологични активисти. Сред основателите и заинтересованите лица в организацията обаче няма нито една екологична организация. Вместо това тя се управлява от "Фосагро" – най-големия производител на торове в Русия и втория по големина доставчик на торове в ЕС. Всички други играчи в лобистката група са малки организации, които дори не са регистрирани като лобиращи по темата за кадмия в торенето. Говорителят на Safer Phosphates е с едно и също име с официалния говорител на "Фосагро".

В търсене на монополи

За какво всъщност се лобира в случая? Наторяването не е най-бляскавата тема, нито пък е сфера, за която хората обикновено мислят, когато става дума за опасност от руско влияние в ЕС. Тя е ключова за селското стопанство обаче. Представителите на ЕС може скоро да стигнат до решение по въпроса.

Кадмият е токсичен метал, който при натрупване в човешкия организъм има доказан канцерогенен ефект. В ЕС поне от десетилетие се обсъжда по-строгата регулация на нивата на кадмий в торовете, но сега са набрали скорост предложенията на "Фосагро". На територията на ЕС почти не се срещат фосфатите, нужни за производството на торове. Следователно това създава голям пазар за внос, който на момента се доминира от Мароко, а Русия е втора по продажби в съюза с около една трета от общия обем. Поради геологически особености, торовете от Мароко обаче имат много по-високи нива на кадмий от руските. Обсъжданото в момента затягане на регулациите ще доведе до тотално излизане на Мароко от пазара и доминация на руския внос, чиито характеристики точно влизат в изискванията на лобиращата група.

Това повдига въпроси сред много министри на селското стопанство в ЕС, които са против загубата на мароканския внос и най-вероятно биха блокирали регулацията на нивото на Съвета на министрите. Изказват се страхове, че чрез екологичната регулация Русия би придобила монополен контрол над европейското селско стопанство. Руското влияние е гореща тема напоследък, особено след неуспешния опит за отравяне на Сергей Скрипал, което води до подозрение срещу всяка по-голяма руска компания. "Фосагро" е публично търгувана и председателят й Свен Омбудстведт отрича каквато и да е руска държавна намеса. Той оправдава регулацията с интереса на потребителите.

В орбитата на Кремъл

Налични са обаче доказателства за обратното. Генералният директор на "Фосагро" е Андрей Гурев, наследник на един от най-големите олигархични кръгове в Русия. В интервю пред NYtimes Игор Сичев, бивш директор на данъчния отдел на "Фосагро", казва, че компанията и руското правителство са едно цяло и "си измиват ръцете едни други". На Сичев е дадено политическо убежище в Латвия през 2016 г., след като влиза в конфликт със собствениците на компанията. .

През 2012 г. руските власти проведоха акция срещу най-големия конкурент на "Фосагро" на руския пазар (тогава притежаван от Михаил Ходорковски) и прехвърлиха имуществото му на "Фосагро". На всичкото отгоре 19% от компанията се притежават от Владимир Литвиненко, близък приближен на Путин и високопоставено лице в предишни политически кампании на Путин.

Научно (не)обоснавани доказателства

Има и други поводи за притеснение. Докато натрупването на кадмий в човешкото тяло е канцерогенно, няма заключителни проучвания доколко кадмият в торовете влиза в храните и водите. Калифорния например, щатът с най-тежки регулации срещу кадмия в САЩ, разрешава количества кадмий с 40 пъти повече от предлаганото от лобистката група. Главното проучване, ползвано от лобистите на Safer Phosphates, е било поръчано от "Фосагро" и стига до заключение, че безопасните количества, за да няма натрупване в почвите, са 20 мг кадмий на килограм. Пол Ромкенс, авторът на проучването, обаче прави допълнителни тестове с други свои колеги и променя заключенията си в последвала статия до 44 мг на кг – много по-високо от удобните за "Фосагро" нива.

Разделение на институциите

Институциите на ЕС изглеждат разделени около предложената регулация, като за нея има доста подкрепа от различни екологични групи в по-зелено настроената комисия. От друга страна, Европейският съвет най-вероятно ще се опита да блокира регулацията точно заради опасенията от повишено руско влияние и загубата на мароканския внос. По някои начини дебатът около торенето напомня за дебата около "Северен поток 2", друг руски проект, който създава разделение в ЕС.

"Фосагро" приюти Ирина Бокова като член на съвета на директорите

Името на големия руски холдинг, производител на фосфатни торове, нашумя през тази година в България, след като номинира за член на съвета на директорите бившия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. На общо събрание на акционерите в края на февруари Бокова беше избрана за независим директор на "Фосагро". Основният акционер и председател на съвета е милиардерът Андрей Гуриев. Той е поставен на последно място в публикувания списък на САЩ за личностите, които са били облагодетелствали от управлението на руския президент Путин и чиито авоари могат да бъдат санкционирани от Вашингтон.