Трима вече обявиха желание да наследят Меркел като лидер на партията

От това кой ще спечели до голяма степен зависи стабилността на коалицията

Изборът на следващия партиен лидер до голяма степен ще предопредели следващите няколко години в германската политика. На снимката от ляво надясно: Йенс Шпан, Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц.
Изборът на следващия партиен лидер до голяма степен ще предопредели следващите няколко години в германската политика. На снимката от ляво надясно: Йенс Шпан, Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц.    ©  Капитал
Изборът на следващия партиен лидер до голяма степен ще предопредели следващите няколко години в германската политика. На снимката от ляво надясно: Йенс Шпан, Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц.
Изборът на следващия партиен лидер до голяма степен ще предопредели следващите няколко години в германската политика. На снимката от ляво надясно: Йенс Шпан, Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц.    ©  Капитал
Меркел винаги е твърдяла, че постовете партиен лидер и канцлер вървят заедно.
Гласуването ще се проведе в началото на декември.

Решението на Ангела Меркел да не търси преизбиране като лидер на Християндемократическата партия (ХДС) даде начало на вътрешнопартийното съревнование за неин наследник. След 18 години на поста в понеделник Меркел обяви, че няма да се кандидатира на партийния конгрес на християндемократите този декември и че това ще е последният ѝ мандат като канцлер.

Въпреки че изявлението ѝ не е изненада, очакванията бяха това да се случи на по-късен етап. В рамките на един месец обаче т.нар. Голяма коалиция понесе две тежки загуби на местни избори – веднъж в Бавария, а след това и в Хесен. Коалиционните партньори задържаха челните места, но отчетоха значително по-ниски резултати в сравнение с представянето им през 2013 г. Причините за това са многопластови – от разочарованието на избирателите от управлението на коалицията, през възхода на евроскептичните и крайнодесни протестни партии до вътрешнопартийни сътресения и партизански спорове.

Ситуацията в германския Бундестаг в момента е толкова обтегната, че вече се появиха слухове за принудителното отстраняване на Меркел от канцлерското място. Самата тя заяви, че планира да изпълни мандата си, който приключва през 2021 г. Но какво ще се случи оттук нататък до известна степен зависи от това кой ще я наследи.

Старият съперник

Часове след изявлението в германските медии вече се споменаваше Фридрих Мерц. Вестник Die Welt с право нарече Мерц "стария съперник" на Меркел, тъй като и двамата застанаха под прожекторите в края на 90-те и се ползваха със защитата на Шойбле. До 2002 г. Мерц беше лидер на християндемократите, но на следващите избори загуби от Меркел.

Впоследствие стана неин заместник, но малко по-късно напусна политическия живот. От оттеглянето му досега името му се появява единствено след цитати в упрек на Меркел, а връщането му в този момент не вещае добри новини за нея.

Според германския всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Мерц има подкрепата както на консервативното крило на ХДС, което беше основният критик на Меркел, така и на по-либералните по отношение на икономиката членове на партията. "Със своите либерални възгледи за икономиката и социалнополитически консервативни позиции Мерц е точната противоположност на Меркел", обобщава ситуацията политологът Оскар Нийдермайер, цитиран от FAZ.

Вчера политическият ветеран и дългогодишен член на ХДС Волфганг Босбах допълнително наклони везните в полза на кандидатурата на Мерц. Пред dpa Босбах предупреди за опасността от преждевременно оттегляне на Меркел, тъй като в този сценарий Германската социалдемократическа партия (ГСДП) най-вероятно ще напусне коалицията, а това ще доведе до нов политически блокаж. Според Босбах двамата стари съперници трябва и могат да си сътрудничат.

Малката Меркел

В надпреварата се включи и настоящият генерален секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, или, както я наричат германските медии, "Малката Меркел". След дългогодишна кариера като министър-председател на провинция Саарланд през 2017 г. Меркел лично я предложи за поста, с което Каренбауер официално влезе в "лигата на големите".

В свой анализ FAZ пише, че Каренбауер има "по-скоро леви възгледи" по отношение на социалните политики, но същевременно се радва на подкрепа от консервативното крило на ХДС. Това най-вероятно означава, че на изборите през декември протежето на Меркел ще обере центристките гласове, а евентуална победа гарантира на Меркел спокоен завършек на мандата. Според Нийдермайер обаче близостта ѝ с канцлера може да изиграе лоша шега на Каренбауер.

Вечният опонент

Третият сериозен кандидат за поста е настоящият министър на здравеопазването Йенс Шпан, който според FAZ опитва да се профилира като основен представител на консерваторите в ХДС. Шпан беше един от хората зад т.нар. "Консервативен манифест" – стратегически документ, с които консервативното крило на партията поиска смяна на центристкия курс на Меркел.

Според коментар на Алекзандър Кларксън, преподавател в Kings College London, Шпан е възможно най-лошият вариант за Меркел. "Той ще поиска оттеглянето на ГСДП от коалицията и нови избори", обяснява Кларксън. Според Нийдермайер обаче голяма част от консерваторите биха предпочели Мерц пред Шпан.