Ново изследване не успя да установи дали биохраните намаляват риска от рак
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново изследване не успя да установи дали биохраните намаляват риска от рак

Ново изследване не успя да установи дали биохраните намаляват риска от рак

Ново проучване изследва дали хората, които се хранят с органични продукти, боледуват значително по-малко от рак

4442 прочитания

© Regis Duvignau


Обикновено се смята, че хората, които се хранят с биохрана, са много по-здрави от тези, които не употребяват подобни продукти. Но досега липсват солидни научни доказателства за ползите от това. Ново проучване на френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания, Сорбоната и френския институт за агрономически изследвания не успя категорично да докаже, че хората, които консумират голямо количество биохрани, много по-рядко биват засегнати от ракови заболявания в cpавнение с тези, които изобщо не консумират подобни продукти. В проучването са били включени близо 70 хил. души, които в продължение на 5 години са били наблюдавани, пише The New York Times.

Методите

Смята се, че е невъзможно да се докаже в лабораторна среда, че определен хранителен продукт повишава или съответно намалява шанса за развитие на рак. Следователно учените трябва дълго време да следят здравословното състояние на изследваните и ако в някои от тях подобно заболяване се развие - да идентифицират поведението му.

Хипотезата е, че хората, които консумират биохрани, поглъщат по-малко синтетични пестициди, като ядат плодове, зеленчуци и зърнени храни, и по-тази причина са по-малко застрашени от рак, тъй като се предполага, че някои от въпросните пестициди са канцерогенни. Участниците в изследването са попълнили въпросници за доходите си, физическата си активност, индекса на телесна маса, тютюнопушене и са посочили какви биохрани са консумирали през последните 24 часа. След това са били разделени на 4 групи в зависимост от отговорите си. Средно във всяка група е бил регистриран случай на заболели от рак след 4.5 години, като в групата на тези, които консумират най-много биохрани, броят разболели се е с 25% по-малък спрямо тези, които изобщо не консумират подобни продукти.

Резултатите от изследването

"Очаквахме по-голямо намаляване на броя болни при тези, които се хранят с биохрана, но и тези данни са много важни", каза Джулия Баудри, един от авторите на изследването. Тя отбелязва, че изследването не доказва, че биологичната диета води до намаляване на раковите заболявания, но силно подсказва, че "биологичната диета може да допринесе за намаляване на риска от рак".

Изследването обаче открива значима статистическа взаимовръзка единствено относно риска от рак на гърдата за жените в менопауза и риска от лимфоми, по-специално от неходжкинов лимфом. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

Обикновено се смята, че хората, които се хранят с биохрана, са много по-здрави от тези, които не употребяват подобни продукти. Но досега липсват солидни научни доказателства за ползите от това. Ново проучване на френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания, Сорбоната и френския институт за агрономически изследвания не успя категорично да докаже, че хората, които консумират голямо количество биохрани, много по-рядко биват засегнати от ракови заболявания в cpавнение с тези, които изобщо не консумират подобни продукти. В проучването са били включени близо 70 хил. души, които в продължение на 5 години са били наблюдавани, пише The New York Times.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
  • 1
    inspektora avatar :-|
    inspektora

    Нищо не се разбира от тази статия. Първо се твърди, че няма намаляване на заболелите, после вече има с 25 процента и накрая неясно уточняване на конкретни заболявания.

  • 2
    tolex avatar :-|
    tolex

    Т.н. "био храни", както и всякакви производни тип "органик", намаляват единствено приходите в портфейла ни.
    Още повече, че в някои случаи, изобщо е съмнително дали нещо е био, или само цената му е "био".
    Никаква гаранция няма, че затвореното в буркан или лъскав плик е отгледано органик.

  • 3
    geleto avatar :-P
    Гелето

    Една слаба, бедна и пробита от корупция страна е НЕВЪЗМОЖНО да осигури чрез скъсаните си институции КОНТРОЛ и ГАРАНЦИЯ, че биото е био- 99% ще си купите менте

  • 4
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#3] от "Гелето":

    Т.е според вас Фанция е "слаба, бедна и пробита от корупция" страна ?. Щото там е проведено изследването.
    Чукча е писател, не е читател !?!

  • 5
    m17 avatar :-|
    m17

    Е най-накрая едно изследване да докаже че био/органик манията си е чиста снобария. Не че това ще намали маниакалната обцесия на био-зомбитата. Щото от много години се знае че т.н. витамини са пълна глупост и на 100% се отделят с урината. Знае се че хомеопатията е чиста измама няма дори теоретичен шанс да работи. Обаче тези две ментета са над 50% от оборота на една аптека.

  • 6
    koala avatar :-|
    piano_lady

    Пестицидите имат пряко отношение не само към раковите заболявания, но и към ендокринните и особено неврологичните- Алцхаймер, Паркинсон и др. Вярно е, че някои от тези храни са прекалено скъпи в сравнение с конвенционалните, но във Франция например не е винаги така- много често разликите са минимални или никакви.
    При всички положения по- малко химия и отрови е по- добре, особено за бебета и деца- със или без изследване!

  • 7
    4i4open avatar :-|
    Masala Sama

    Неправилно зададен въпрос, водещ единствено към объркване.
    Има много храни, които ако и да са био, натурални и проверени, са вредни и водят до болести. Фактът че млякото и месото са чисти от химикали не ги лишава от канцерогенното им въздействие върху човешкото тяло. И е важно това да се изследва и доказва, а не дали е добре да поглъщаш пестициди или не. Има ли изобщо някой, който вярва в полезността на отровите :)

  • 8
    inspektora avatar :-|
    inspektora

    До коментар [#5] от "m17":

    И аз мислех така, но след като си излекувах стомашната язва с хомеопатия след десетки години страдания и изпити килограми хапчета, си промених мнението. За витамините може и да си прав.

  • 9
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#8] от "inspektora":

    Гарантирам ви че е физически е невъзможно да излекувате каквото и да е с разтвор на гъши дроб във вода с концентрация 1 молекула дроб на един литър вода. Това е дефиницията на класическата хомеопатия. Ако в хомеопатията вклюите и билките, склонен съм да се съглася че е възможно да ви облекчат страданията, аз сами я много обичам билков зай с мед за болно гърло.
    И нека не бъркаме промяна на стила на живот и/или хранителните навици с хомеопатията.

  • 10
    inspektora avatar :-|
    inspektora

    Имате празноти в знанията за хомеопатия, но както и да е. Не искам да убеждавам никого. Пожелавам здраве на всички.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK