САЩ облекчават иранските санкции за 8 държави

Новите мерки на Вашингтон срещу Техеран влизат в сила на 5 ноември

На 5 ноември влизат в сила новите санкции на САЩ срещу Иран и на практика всеки, който търгува с Техеран, рискува да загуби пълен достъп до американските пазар и финансов сектор. Мерките обаче няма да важат временно за 8 държави, сред които Япония, Индия и Южна Корея, пише Bloomberg. Изборът на кои държави ще получат облекчение е символичен, като най-вероятно не включва традиционните европейски партньори на САЩ.

Само 8 държави със суспендиране на санкциите

Източници в администрацията на Тръмп твърдят пред агенцията, че сред тези държави със сигурност фигурира Южна Корея, чийто енергиен сектор е силно зависим от Иран, Индия и Япония. Неназовани източници са заявили, че Китай - най-големият вносител на ирански петрол, също е една от тези 8 държави, но Пекин продължава преговори с Вашингтон. Друга държава, за която се спекулира, че ще е в окончателния списък, е Турция. Над една четвърт от 830 хил. барела петрол, които Турция внася дневно, идват от Иран. Външният министър на САЩ Майкъл Помпео ще обяви финалния списък в понеделник.

Приходи от петрол, но само за несанкционирани продукти

Облекченията, които ще получат тези страни обаче, са само временни. Източници на Bloomberg, близки до Помпео, обясняват, че става дума за временно суспендиране на мерките за тях с обещанието, че държавите ще продължават да намаляват зависимостта си от Техеран. Договорите с тях ще включват обещания да се намали вносът на други ирански продукти, които не влизат в официалния пакет със санкции. Държавите също поемат задължения да намалят до минимум политическите си контакти с Техеран.

Не на последно място, договорите за облекчение от санкциите ще включват изискване всички транзакции да се случват чрез специални сметки в националната валута на страните. Тези средства ще могат да бъдат харчени от Иран само за несанкционирани продукти като храна и лекарства. По този начин САЩ допълнително се опитват да ограничат приходите на иранското правителство за военни проекти.

Причината за облекченията е и друга – САЩ се стремят да намалят приходите на Иран от петролен износ до нула. При прекалено агресивно и рязко ограничение се рискува цената на петрола да скочи толкова високо, че Иран да прави печалба дори при силно орязания от санкциите обем на износ.

Символични победи и ЕС на заден план

Доналд Тръмп официално обяви, че САЩ излизат от ядреното споразумение с Иран преди 6 месеца и ще наложи усилен натиск на персийската държава да се откаже от ядрената си програма и политиките си на влияние в региона. Всеки, който търгува с Иран, рискува да загуби достъп до американските пазар и финансови услуги. Този подход нервира международната общност, която продължава да подкрепя иранската сделка, докато Техеран, поне на думи, не показва намерение да смени политиката си.

За последните 6 месеца петролният износ на Иран е спаднал от 2.7 млн. барела месечно до 1.6 млн. За Тръмп това е символична победа. На администрацията на Обама с подкрепата на ЕС и Япония отне 3 години да постигне подобен спад в износа преди иранската сделка от 2015 г. През тези 3 години САЩ издадоха 20 облекчения от санкции, като фигуриращи бяха традиционните съюзници на САЩ в ЕС. Намаляването на облекченията до 8, от които 4 са почти сигурни, показва ясно отношението на Тръмп към ЕС и важността на азиатските съюзници за външната политика на САЩ.

Докато в ЕС се говори за опит да се заобиколят санкциите чрез нови финансови механизми, шансовете това да се случи са малки. Брюксел трябва да намери достатъчно голяма и опитна банка, която в същото време е готова да рискува да загуби пълен достъп до американските финансови пазари, което е почти невъзможно да се случи.

Петролът поевтинява

След като суровият петрол стигна 85 долара на барел миналия месец, пазарите реагират положително на новините за облекчения от санкции, както и на сигналите за увеличаване на износа от останалата част на ОПЕК. В петък преди обед петролните фючърси се търгуваха на 73.16 долара в Лондон – 15% спад спрямо рекордно високите цени от началото на октомври. Тексаският лек петрол се търгуваше на 63.63 долара на барел. До края на деня спадът се задълбочи и брентът приключи седмицата на цена 72.62 долара за барел, а американският - 62.86.