Руско трио, близко до Путин, не е желано на форума в Давос

Американски натиск е причината за отмяната на поканите към Олег Дерипаска, Виктор Векселберг и Андрей Костин

Олег Дерипаска вече усети ефектите от американските санкции върху бизнеса си
Олег Дерипаска вече усети ефектите от американските санкции върху бизнеса си    ©  Reuters
Олег Дерипаска вече усети ефектите от американските санкции върху бизнеса си
Олег Дерипаска вече усети ефектите от американските санкции върху бизнеса си    ©  Reuters

Трима руски бизнесмени с близки връзки с президента на Русия Владимир Путин вече не са добре дошли на Световния икономически форум (WEF) в швейцарския зимен курорт Давос. Олег Дерипаска, Виктор Векселберг и Андрей Костин попадат в забранителния списък на САЩ с руски бизнесмени и държавни служители. Според източници на Financial Times, ходът на WEF е отговор на сериозен американски дипломатически натиск да се изолират санкционираните олигарси.

Алуминиевият олигарх Олег Дерипаска, индустриалецът Виктор Векселберг и президентът на VTB Андрей Костин са получили писма, че не са добре дошли на Световния икономически форум в Давос. И тримата са познати лица в Давос и досега са посещавали събитието. Дерипаска е известен с партитата, които прави след края на събитието, Векселберг има сериозни бизнес интереси в Швейцария, а Костин е начело на най-международно активната руска банка.

И тримата бизнесмени са санкционирани от САЩ в резултат от близостта си до Владимир Путин. Мерките, които бяха наложени след анексирането от Русия на Крим през 2014 г. и допълнителните такива след отравянето на Сергей Скрипал тази година, целят да прекратят достъпа на определени руски олигарси и държавни служители до американската финансова система и да запорират американските им активи. Допълнителните американски санкции след отравянето на Скрипал силно ограничиха алуминиевия бизнес на Дерипаска например, като направиха операциите с повечето му ключови международни клиенти почти невъзможни.

Ходът на WEF да се разграничи от тримата е интересен поради силната кампания на организаторите Владимир Путин да посети Давос догодина. Путин не се е явил лично на форума от 2009 г. и негови представители вече са потвърдили пред FT, че и следващата година президентът няма да присъства. На негово място Русия обикновено изпраща някой от заместник-премиерите. Говорител на форума в Давос обясни отсъствието на руския президент след положените усилия с несъвпадащи графици.

Неназовани източници на FT твърдят, че всъщност става дума за усилен американски дипломатически натиск над Давос да се разграничи от руски бизнесмени, включени в американския черен списък. Няма правна причина бизнесмените да не могат да посетят Давос, но по този начин им се отнема легитимацията да се представят като част от световния елит, или поне това е целта на начинанието.

Руски милиардер и собственик на "Монако" беше арестуван по подозрение в корупция

Руският милиардер и собственик на футболния клуб "Монако" Дмитрий Риболовлев е бил арестуван във вторник сутринта според френския вестник Le Monde. Той е задържан в дома си в Княжеството, като е заподозрян в корупция. Изданието се позовава на свои източници, които твърдят, че домът на руския милиардер е бил претърсен. Освен обвиненията в корупция, Риболовлев е заподозрян в активен и пасивен трафик на влияние и съучастие в подобни престъпления. Заповедта за ареста му пък е издадена от съдия в Монако. Корупционният скандал избухна преди година, след като се оказа че висшия чиновник от министерството на правосъдието на Монако Филипи Наримно е получавал подаръци от Риболовлев, за да повлияе на делото срещу швейцарския предприемач Бувие. Руският предприемач обвиняваше Бувие в необосновано повишаване на цените на картини на известни художници.