Няколко извода от американските избори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Няколко извода от американските избори

Нанси Пелоси изведе демократите до победа в долната камара. Остава въпросът дали отново тя ще стане председател на Камарата на представителите, или ще предаде мястото на по-млад конгресмен

Няколко извода от американските избори

Демократите спечелиха долната камара на Конгреса, републиканците – горната. Резултатите и кампаниите обаче показват по-широка картина

5150 прочитания

Нанси Пелоси изведе демократите до победа в долната камара. Остава въпросът дали отново тя ще стане председател на Камарата на представителите, или ще предаде мястото на по-млад конгресмен

© Jonathan Ernst


Междинните избори за Конгрес в САЩ приключиха, но мъглата до голяма степен все още не се е вдигнала. Знаем, че Демократическата партия си върна контрола над Камарата на представителите за пръв път от осем години насам, както и знаем, че Републиканската партия от своя страна ще има още по-силно мнозинство в Сената. Това, което все още не се знае, е колко точно места ще имат двете партии в съответните камари.

Мнозинството на републиканците в Сената например може да достигне до 55 сенатори - но може да бъде и "само" 52. В Камарата на представителите пък демократите имат сигурни 230 места, които могат да достигнат до 235 или дори 240, макар второто число да е слабо вероятно. Общо, демократите се очаква да "обърнат" 37 места.

Настрана от сухите числа, какво ни казаха изборите?

Синя вълна, но не и цунами

Още от 2017 г. демократите започнаха да говорят за "синя вълна", която ще удави републиканците по време на междинните избори и ще накаже партията за това, че се е превърнала в партията на Доналд Тръмп. Резултатите не отговарят на заканите - въпреки впечатляващата победа на демократите тя е далеч от истинска вълна.

В исторически план мобилизацията на демократите срещу Тръмп прилича на мобилизацията на републиканците срещу Барак Обама на изборите през 2010 г. - зараждането на т. нар. Чаено парти е до голяма степен огледално на движението Resist от другата страна. Демократическата партия обаче не се справи с това да постигне същите резултати: през 2010 г. републиканците "обръщат" 63 места в Конгреса, печелят мнозинство от над 240 представители в Камарата и, най-важното, успяват да задържат статуквото за цели 8 години.

С резултата на демократите сега републиканците имат реална възможност да си върнат контрола и над долната камара още при следващите избори през 2020 г., защото конгресмените имат мандат от едва две години за разлика от шестгодишните мандати на сенаторите.

Междинните избори на практика демонстрираха всички проблеми на демократите, въпреки победата - липса на идеи извън анти-Тръмп реториката и дефицит на силни личности, които да се противопоставят на президента, след като изборите се превърнаха в референдум относно управлението му.

Републиканската партия вече няма да държи цялата законодателна власт, но сенатският лидер Мич Макконъл ще има по-голямо мнозинство, с което да работи. Това ще го улесни най-много в одобряването на консервативни съдии
Фотограф: Yuri Gripas

Червеният Сенат гарантира Тръмп

Доналд Тръмп най-вероятно ще бъде импийчнат от Камарата на представителите - това просто е желанието на огромна част от избирателите на партията. Но в същото време Тръмп и сенатският лидер Мич Макконъл си гарантираха стабилно мнозинство в горната камара, което означава, че освен ако не се докажат наистина сериозни престъпления от страна на президента, които да накарат общо 66 сенатори да гласуват за преждевременен край на мандата му, името на президента ще бъде върху бюлетините през 2020 г.

В същото време, по-силният червен Сенат гарантира още три много важни елемента за Тръмп: данъчната реформа няма да бъде върната, смените в кабинета ще стават още по-лесно и, разбира се, назначаването на консервативни съдии ще става още по-бързо. При близки гласувания пък републиканците ще могат да губят между 2 и 5 гласа в зависимост от крайния резултат от преброяванията във Флорида, Мисисипи и Аризона, и пак да взимат решения чрез вота на вицепрезидента Майк Пенс. Досега те можеха да губят едва един глас.

Именно разделение на Конгреса обяснява и позитивната реакция на пазарите. Инвеститорите вече не очакват изненади и Уолстрийт е наясно, че скоро няма да има големи промени в данъчната система, нито край на дерегулативната политика на Тръмп.

Партията на Тръмп: завършена

На практика с тези избори приключи трансформацията на Републиканската партия, започнала през 2016 г. Нагледен пример може да бъде даден с тексаския сенатор Тед Круз (който оцеля, въпреки че съперникът му Бето О'Рурк събра рекордни дарения за кампанията си в Тексас и за пръв път от десетилетия постави под съмнения сигурността на червения цвят на щата). През 2016 г. при официалното обявяване на номинацията на Тръмп за президент Круз отказа дори да спомене името му в речта си. Две години по-късно двамата се прегърнаха пред шумната тълпа в Тексас, след като президентът обеща на Круз, че ще му помогне да гарантира оставането си в Сената.

С намаляването на броя на републиканските конгресмени си отидоха именно умерените представители на партията и тя вече е още по-зависима от това да споделя идеите на лидера си. Отново символично, краят на тази част от историята на партията слага финал (поне засега) и на политическата кариера на досегашния говорител Пол Раян. Прагматичен идеолог, през когото лесно преминаваха всички законодателни инициативи на Тръмп, той продължи да бъде нехаресван от огромната част от избирателите на президента, защото в него те виждаха някогашното статукво.

Промяната си пролича часове след вота. Доналд Тръмп поименно изброи конгресмени, които не са пожелали да се свързват с него и са загубили състезанията си. За Републиканската партия не остава много избор, освен да се сплоти около президента си, за когото предстои тежка битка през 2020 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път доказа, че се справя най-добре в кампанийните събития. 72-годишният президент обиколи цялата страна в подкрепа на републикански кандидати, като в последните дни на надпреварата правеше по две събития на ден, често в различни щати
Фотограф: Carlos Barria

Битката на президентите

Нито Доналд Тръмп, нито Барак Обама гледаха отстрани изборите. И двамата се включиха активно в кампаниите на двете партии, като този път победата, изглежда, е в ръцете на Тръмп. Сегашният президент реши да се фокусира върху близките сенаторски надпревари в последните дни на кампанията и сам се поздрави за новите места след края на изборите, които поне според него са "огромен успех" за републиканците.

На практика милиардерът отново показа, че се чувства най-добре по време на предизборна кампания. В последните няколко дни на надпреварата той правеше по две кампанийни събития на ден, често в различни щати.

Бившият президент Обама пък се фокусира върху трима кандидати за сенатори - Бил Нелсън, Андрю Гилъм и Стейси Абрамс, но и тримата загубиха, като Нелсън не успя да защити мястото си и добави към републиканското мнозинство в Сената.

Демографски промени в действие

Разбивката на изборите по демографски критерии показва ясно, че американската политика се променя на микрониво. "Футболните мамчета" вече не са сигурни републикански гласове, а в същото време консерваторите могат да се зарадват на леко качване на испански говорещия вот - близо 30%.

Промените по отношение на демографията и нагласите за гласуване са в действие отдавна. Ерата "Тръмп" обаче, изглежда, ги забързва и това ще доведе до промени как се водят кампаниите на двете партии в бъдеще, най-вече на микрониво.

Активността също е висока, като тя най-вероятно ще бъде над 45%, с 10 процентни пункта повече, отколкото през 2014 г. Резултатите обаче остават близки - 51% за демократите и 47% за републиканците. Накратко, това означава, че фундаментът на двете партии остава и бъдещите избори отново ще бъдат фокусирани върху малък брой "суинг" щати.

Пренебрегнатите губернатори

Губернаторските избори получиха много по-малко внимание, отколкото тези за Конгрес. Това е разбираемо, макар резултатите от тях да са най-малкото интересни. Демократите успяха да спечелят 7 нови губернаторски места, но републиканците ще продължат да държат местната власт в по-голямата част от страната с общо 27 губернаторски места. Към това трябва да добавим, че е възможно Флорида - един от най-важните "суинг" щати - да се превърне в истинска червена крепост с двама сенатори и губернатор от Републиканската партия. Заради усложнения при преброяването обаче все още няма яснота какви ще бъдат крайните резултати там.

Накратко, изборите във вторник носят промяна в американската политика, но не толкова голяма, колкото можеше да бъде. През следващите две години се очаква през Конгреса да преминават само закони с двупартийна подкрепа. Победата на изборите безспорно е на демократите, но не е "синята вълна", на която мнозина се надяваха.

По-важно, изглежда, ще бъде как ще се отрази на двете партии вливането на свежа кръв - млади представители с европейски леви идеи в Демократическата партия и истински последователи на Доналд Тръмп в Републиканската партия. Ефектът от това преливане на кръв обаче може да бъде видян най-рано през януари, когато започва новата сесия на Конгреса.

Междинните избори за Конгрес в САЩ приключиха, но мъглата до голяма степен все още не се е вдигнала. Знаем, че Демократическата партия си върна контрола над Камарата на представителите за пръв път от осем години насам, както и знаем, че Републиканската партия от своя страна ще има още по-силно мнозинство в Сената. Това, което все още не се знае, е колко точно места ще имат двете партии в съответните камари.

Мнозинството на републиканците в Сената например може да достигне до 55 сенатори - но може да бъде и "само" 52. В Камарата на представителите пък демократите имат сигурни 230 места, които могат да достигнат до 235 или дори 240, макар второто число да е слабо вероятно. Общо, демократите се очаква да "обърнат" 37 места.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    pyw11564776 avatar :-|
    pyw11564776

    Пак засилиха някакви партийни личности, отново се говори как Сандърс ще бъде забърсан от следващата президентска кампания. Демократите си копаят сами гроба.

    Идеите на Сандърс са точно това, от което САЩ имат нужда.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Краят на черния Златен век

Краят на черния Златен век

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK