Бюджетна игра на всичко коз
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бюджетна игра на всичко коз

Салвини и Брюксел: Кой ще мигне пръв

Бюджетна игра на всичко коз

Истинският натиск върху Рим може да дойде не от Брюксел, а от пазарите

Светломира Гюрова
2584 прочитания

Салвини и Брюксел: Кой ще мигне пръв

© Reuters


Темата накратко

- Брюксел няма как да остави Рим да изхвърли всички бюджетни правила през прозореца, защото това ще подкопае основата на еврозоната.

- До момента пазарите наблюдават с относително спокойствие спаринга между Рим и Брюксел, но ако пламне паника, тя трудно може да бъде овладяна.

- Плановете на правителството в Рим не само няма да увеличат растежа, но може дори да предизвикат свиване на икономиката.

Това е една от онези битки, в които няма да има победители, а само губещи. Сблъсъкът между Рим и Брюксел заради плана на италианското правителство да вдигне бюджетните разходи догодина и така да наруши правилата на ЕС навлезе в следващата фаза, след като в сряда Европейската комисия предприе стъпка към налагане на финансови санкции.

Залозите са високи за всички страни. Досега не се е случвало ЕК да отхвърля проектобюджет на страна-членка и конфронтацията с Италия е първият тест за фискалния пакт, приет в разгара на еврокризата. От една страна, Брюксел не може да остави популисткото правителство в Рим да изхвърли всички правила през прозореца, защото това ще подкопае основите на еврозоната. От друга обаче, ескалацията може да изплаши пазарите и да направи и без това сложната финансова ситуация на Италия невъзможна за овладяване, като в допълнение качи още повече неодобрението за ЕС (италианците и без това вече са по-евроскептични дори от британците).

Съпътстваща жертва на схватката с Рим най-вероятно ще станат и без това плахите опити за реформа на еврозоната, които целят да я направят по-устойчива на точно такива финансови бури като назряващата в момента. "Италия направи нещата много по-трудни. Искаме всички скелети да бъдат извадени от гардероба, преди да продължим [с реформата на еврозоната]," казва пожелал анонимност европейски дипломат, цитиран от Politico.

Правителството в Рим от своя страна не може да си позволи да капитулира пред Брюксел и да отстъпи от предизборните си обещания. Освен това двете партии от управляващата коалиция, крайнодясната "Лига" на вицепремиера Матео Салвини и антисистемното движени "Пет звезди" на другия вицепремиер Луиджи ди Майо, се надяват да капитализират опълчването срещу Брюксел в силен резултат на изборите за Европейски парламент. И засега тактиката им работи - проучванията показват, че около 60% от италианците харесват проектобюджета. Ако изобщо се стигне до финансови санкции от ЕС, те вероятно ще се зададат на хоризонта най-рано през пролетта (виж карето). А тандемът Салвини-Ди Майо едва ли ще се огъне точно преди евроизборите през май.

Цената на тези краткосрочни политически ползи обаче може да бъде дългосрочна загуба на съюзници и изолация на Италия в ЕС. Освен това, както отбелязва в свой текст Мегън Грийн, главен икономист на консултантската компания Manulife Asset Management, бюджетният враг номер едно на Италия съвсем не е Брюксел, а финансовите пазари. Точно от тях може да дойде истинският натиск върху Рим. До момента пазарите наблюдават с относително спокойствие спаринга между Рим и Брюксел, но ако пламне паника, всякакви дребни политически сметки ще бъдат пометени. И какъвто и да е изходът от цялата драма, сигурното е, че най-големият губещ ще бъде и без това едва помръдващата италианска икономика.

Грешна рецепта за растеж

Още когато дуетът Салвини-Ди Майо пое властта в Рим, беше ясно, че предстои конфликт с ЕС. В бюджетния спор икономическата логика изглежда на страната на комисията, която настоява, че страна с дълг, възлизащ на над 130% от БВП, трудно може да си позволи да го раздува още. Отговорът на Рим е, че вдигането на бюджетните разходи с 22 млрд. евро ще подейства като стероидна инжекция на икономиката, ще напомпа растежа и той ще помогне за свиване на дълга. "Ако тази рецепта проработи тук, на европейско ниво ще кажат: Трябва да приложим италианската рецепта във всички други страни," обяви Ди Майо в интервю за в. Financial Times.

Само че това е много голямо "ако". Никой не отрича, че Италия, която от десетилетия страда заради задушаващата комбинация от хронично нисък растеж и висок дълг, има нужда от доза стимули. Но предложените от правителството в Рим не правят нищо, за да излекуват отдавна известните причини за стагнацията - закостенелия трудов пазар, ниската производителност, изоставащото образование, големия дял малки семейни фирми, които нямат възможност да се модернизират и растат, тромавата бюрокрация и мудната съдебна система. Докато мерките на коалицията в Рим включват неща като въвеждане на гарантиран минимален доход, отмяна на планираното вдигане на ДДС и сваляне на пенсионната възраст от 62 на 60 години, които едва ли ще създадат работни места и растеж, но за сметка на това вдигат дефицита. За нови инвестиции, от които със сигурност има нужда, са предвидени само 4 млрд. евро.

Освен това разчетите на Рим, че тази фискална експанзия ще повиши растежа догодина до 1.5% и бюджетният дефицит ще бъде 2.4%, се приемат от икономистите като безумно оптимистични. Прогнозата на ЕК е доста по-различна - ръст от 1.2% и 2.9% дефицит.

Отвъд замерването с числа, по-големият проблем е, че плановете на правителството не само няма да увеличат растежа, но може дори да предизвикат свиване на икономиката. Според икономистите Оливие Бланшар и Йеромин Цетелмайер действията на Рим ще доведат до вдигане на лихвите по италианските държавни облигации, което ще оскъпи заемите за банките и бизнеса. "Този свиващ ефект не само ще компенсира преките ефекти от експанзионистичната фискална политика, но дори може да ги надхвърли", пишат те в свой анализ за Peterson Institute for International Economics.

Без паника. Засега

Макар финансирането на италианския дълг вече да поскъпна и разликата в доходността на 10-годишните италиански и германски облигации да надхвърли 300 базисни пункта (най-високата от пет години насам, но все още далече от кризисните нива от 2011 г.), за момента пазарите не показват признаци на паника.

Една от причините е, че Италия не е Гърция и финансите ѝ са по-солидни. Като се извадят плащанията по дълга, италианският бюджет всъщност е на излишък. Текущата сметка на платежния баланс също е на плюс. Освен това средният матуритет на италианските облигации е със сравнително дълъг хоризонт (седем години), което означава, че пазарният натиск ще набира сила по-бавно. Това дава възможност на Брюксел и Рим да продължат още известно време с играта на нерви. Но без да забравят, че ако се стигне дотам над третата по големина икономика в еврозоната да се завихри финансов циклон, щетите от него трудно ще могат да бъдат ограничени.

Докъде може да стигне битката

В сряда Европейската комисия отхвърли за втори път проектобюджета на Италия за 2019 г. с аргумента, че той представлява "особено сериозен случай на неспазване" на фискалните правила на ЕС. Затова комисията направи първата стъпка към процедура за прекомерен дефицит, която може да доведе до налагане на глоба на Италия в размер на 0.2% от БВП, или близо 4 млрд. евро, както и до спиране на плащания от еврофондовете.

Италия е първата страна, срещу която комисията започва подобна процедура не заради увеличението на бюджетния дефицит (при ниво 2.4%, както предвижда проектобюджетът, той пак ще е под лимита от 3% от БВП), а заради това, че дългът (който надхвърля 130% от БВП при лимит от 60%) няма да намалява с изискваните 3.5% годишно, за да може в дългосрочен план да влезе в норма.

След препоръката на комисията сега Съветът на ЕС трябва да одобри откриването на процедурата. Вероятно това ще се случи на срещата на върха в средата на декември, като преди това ще има обсъждане в Еврогрупата на редовното й заседание на 4-5 декември. Следващият етап е изготвяне на програма за Италия със стриктни препоръки и крайни срокове, както и проверки за изпълнението й на всеки три или шест месеца. Ако тя не се спазва, Брюксел може да посегне към финансовите санкции. Досега няколко държави са били подлагани на тази процедура, но никога не се е стигало до глоби.

Темата накратко

- Брюксел няма как да остави Рим да изхвърли всички бюджетни правила през прозореца, защото това ще подкопае основата на еврозоната.

- До момента пазарите наблюдават с относително спокойствие спаринга между Рим и Брюксел, но ако пламне паника, тя трудно може да бъде овладяна.

- Плановете на правителството в Рим не само няма да увеличат растежа, но може дори да предизвикат свиване на икономиката.

Това е една от онези битки, в които няма да има победители, а само губещи. Сблъсъкът между Рим и Брюксел заради плана на италианското правителство да вдигне бюджетните разходи догодина и така да наруши правилата на ЕС навлезе в следващата фаза, след като в сряда Европейската комисия предприе стъпка към налагане на финансови санкции.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.