Световната метеорологична организация: Ел Ниньо е много вероятен през 2019 г.

Климатичният феномен е свързван със суша и наводнения, засягащи земеделието и хранителните запаси

Има вероятност от 75-80% за появата на климатичния феномен Ел Ниньо до февруари, предупреждава Световната метеорологична организация. Последният Ел Ниньо приключи през 2016 г. и заедно с ефекта от произведените от човешка дейност въглеродни емисии спомогна за регистрирането й като най-горещата година, откакто се води статистика. Сега се смята, че климатичният феномен догодина няма да бъде толкова силен, колкото този от 2016 г., пише Guardian.

Ел Ниньо се случва на всеки няколко години заради много високите океански температури в западната част на Тихия океан. Те оказват влияние върху времето по света, носейки суша и наводнения.

Какви са последиците

"Прогнозираният Ел Ниньо не се очаква да бъде толкова силен, колкото този през 2015-2016 г., но може да значително да повлияе на валежите и на температурите в много региони с важни последици за земеделието, запасите от храна, управлението на водните ресурси и общественото здраве. Може също така да се съчетае с климатичните промени, за да повиши глобалните температури през 2019 г.", казват от Световната метеорологична организация.

Има доказателства, че климатичните промени утежняват ефектите от Ел Ниньо. Покачването на температурите от климатичния феномен спомогна за рекордните жеги през 2016 г. Следващата година беше регистрирана като втората най-гореща, но всъщност беше най-горещата година без Ел Ниньо. Учените очакват 2018 г. да бъде четвъртата най-гореща, откакто се води статистика.

Нов температурен рекорд?

Концентрацията на парникови газове е рекордна, което означава, че затоплящият ефект е по-силен от всякога. Но дали Ел Ниньо ще спомогне за поставянето на нов температурен рекорд през 2019 г., все още не е ясно. "Развиващите се ефекти на Ел Ниньо вероятно ще допринесат за по-високи глобални средни температури догодина, но е рано да се каже дали ще бъде рекордна година", обясняват от Европейския център за средносрочни прогнози за времето.

Във всеки случай причиненото от човека глобално затопляне е довело до това 17 от 18-те най-горещи години, регистрирани от 1850 г. насам, да се случат между 2000 и 2017 г. Учените предупреждават, че ефектите на голяма част от климатичните феномени са утежнявани от климатичните промени.