САЩ и Китай постигнаха търговско примирие за 90 дни

Тръмп ще забави увеличаването на митата върху китайски стоки, докато текат допълнителни преговори

Това не е прекратяване на търговската война, а по-скоро спиране на ескалирането й. Така може да се обобщи договореното примирие между САЩ и Китай в търговската битка, разтърсила глобалните пазари. Американският президент Доналд Тръмп ще отложи планираното увеличаване на митата върху китайски стоки за 200 млрд. долара, а двете страни ще влязат в преговори по този и други спорни въпроси, пише Wall Street Journal.

Новината дойде след дългоочакваните разговори в събота между Тръмп и китайския президент Си Цзинпин по време на срещата на Г-20 в Аржентина. Договорката е за задържане на новите мита в рамките на 90 дни, за да се проведат преговори, като американският президент потвърди, че няма увеличава тарифите върху китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25% на 1 януари. Белият дом посочи, че в замяна Пекин ще купи "значително количество" земеделски, индустриални и енергийни продукти. От китайска страна пък коментираха, че двете държави са се договорили да отворят пазарите си.

Това е първата среща между двамата лидери от започването на търговската война по-рано тази година. Досега Вашингтон и Пекин си наложиха мита върху стоки за стотици милиарди долари.

"Много успешни разговори"

На срещата в Аржентина лидерите на Г-20 договориха обща декларация, която отбелязва разделението относно търговията, но не критикува изрично протекционизма. В изявление на Белия дом се посочва, че по време на събитието Доналд Тръмп и Си Цизнпин са провели "много успешни разговори". Уточнява се, че американските мита върху китайски стоки ще останат непроменени за 90 дни, но "ако в края на този период страните не успеят да постигнат споразумение, тогава тарифите от 10% ще бъдат вдигнати до 25%".

САЩ казват, че Пекин се е съгласил "да купи все още неуточнено, но значително количество земеделски, енергийни, индустриални и други продукти от американска страна, за да намали търговските дисбаланси между двете държави". Двете страни също така се ангажират "незабавно да започнат преговори за структурни промени по отношение на принудителните технологични трансфери, защитата на интелектуалната собственост, немитническите бариери и киберкражбите". По този начин се вземат мерки относно заканата на Тръмп да спре "нечестните трансфери на американски технологии и интелектуална собственост към Китай".

"Нова възможност за сътрудничество"

От китайското външно министерство коментираха, че "принципното споразумение ефективно е предотвратило допълнителното разрастване на икономическите пукнатини между двете страни", като е създадена нова възможност за взаимноизгодно сътрудничество. Тръмп пък заяви, че "това е невероятна сделка", която ще има "изключително позитивен ефект върху земеделския сектор". И допълни: "Това, което ще направя, е да задържа митата. Китай ще се отвори и ще се отърве от тарифите".

Анализ на ВВС посочва, че Китай всъщност не прави големи отстъпки в тази договорка, тъй като бъдещите мита, с които заплашва Пекин, са в отговор на американските действия и ще бъдат наложени, ако САЩ ескалират диспута. Всъщност сега Си Цзинпин спечели 90-дневна отсрочка, по време на която двете страни ще провеждат преговори. Големият въпрос обаче е дали Пекин наистина е готов да позволи международен достъп до своя пазар в степен, която би задоволила Тръмп, и така да се стигне до пълното спиране на търговската война.