Brexit влиза в задънена улица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Brexit влиза в задънена улица

Британският премиер Тереза Мей иска "допълнителни гаранции" от ЕС, че "резервният план" за Северна Ирландия е временна мярка

Brexit влиза в задънена улица

Британският премиер Тереза Мей оцеля след вота на недоверие и ще продължи с опитите да получи отстъпки за сделката за Brexit от ЕС. Няма изгледи да получи много

Марина Станева
5101 прочитания

Британският премиер Тереза Мей иска "допълнителни гаранции" от ЕС, че "резервният план" за Северна Ирландия е временна мярка

© Reuters


Нищо освен липсата на сделка не би било достатъчно за твърдите брекзитъри, нищо освен членство в ЕС не би било достатъчно за анти-Brexit лагера.

Британският премиер Тереза Мей спечели вота на недоверие в партията си, но шансът й да прокара договорената сделка с Брюксел за излизането на Великобритания от Европейския съюз изглежда все по-малък.

В сряда вечерта Мей спечели с 200 срещу 117 гласа вота, предизвикан от критиците й в консервативната партия, които твърдят, че споразумението за оттеглянето на страната от ЕС прекалено много обвързва Острова с Брюксел. Макар че победата й изглежда убедителна, резултатът е недостатъчен за предстоящото гласуване в парламента на сделката. Консерваторите самостоятелно нямат мнозинство и тъй като коалиционните им партньори от Демократичната юнионистка партия ще гласуват с опозиционната Лейбъристка партия, това предвещава поредната порция интересни времена за Brexit.

"Не мога да следя повече това", написа в Twitter координаторът на Европейския парламент за Brexit Ги Верхофстад, визирайки последните развития в сагата по развода между ЕС и Великобритания.

Със спечелването на вота лидерският пост на Мей не може да се оспорва поне една година, но тя беше принудена да обещае, че няма да води партията на следващите избори през 2022 г. Според критиците на Мей, които настояват Великобритания да се оттегли от ЕС без сделка, договореното от нея не гарантира, че страната ще скъса отношенията с Брюксел. Поддръжниците й пък смятат, че за твърдите брекзитъри сред консерваторите, които поначало не харесват ЕС, нищо не би било задоволително. Мей предупреди, че нов премиер ще трябва или прекрати излизането на Великобритания от ЕС, или да удължи преговорите в рамките на член 50 – механизмът, който изважда Обединеното кралство. Сега Лондон трябва да напусне съюза на 29 март, но този срок може да се отложи при съгласие на останалите 27 страни членки. "Смяната на лидера няма да промени основата на преговорите или парламентарната аритметика", посочи премиерът.

Дотук се стигна, след като в понеделник Мей предпочете да избегне унизителна загуба в парламента и отложи провеждането на очакваното гласуване на сделката й за Brexit. Развявайки белия флаг, Мей призна за "дълбоки притеснения" сред депутатите относно проблематичния "резервен план" за Северна Ирландия и обяви, че ще обсъди потенциални промени в споразумението с европейските лидери. Това, което получава до този момент обаче, са симпатии, уверения и потупвания по рамото. А британското напускане на ЕС се очертава като ужас безкрай, което не означава, че в крайна сметка няма да се стигне и до ужасен край.

"Мисия на отчаянието"

При новината, че Мей отново обикаля европейските столици в опит да получи отстъпки от лидерите на ЕС, всички които следят Brexit отблизо, решиха, че получават дежавю. Шегобийците пък не се сдържаха да коментират, че "стратегията й за намиране на изход отново се е провалила", когато тя се оказа временно блокирана в автомобила, с който пристигна в Берлин за среща с германския канцлер Ангела Меркел.

Какъв обаче е проблемът на британските депутати с нейната сделка за Brexit? Опозицията е срещу "резервния план" - договорка, която трябва да предотврати "твърдата" ирландска граница, ако не може да бъде постигнато дългосрочно решение, което я избягва. Според нея, ако между ЕС и Великобритания се наложат митнически проверки, то Северна Ирландия ще остане в митническия съюз с ЕС. Критиките са основно по две причини - защото така се налагат различни регулации в Северна Ирландия в сравнение с останалата част от Обединеното кралство и защото според условията на споразумението страната не може да излезе от "резервния план" без съгласието на Брюксел. Затова твърдите брекзитъри се опасяват, че Великобритания или част от нея ще останат обвързани с ЕС за неопределено време, без да има думата относно правилата.

Това накара Мей да предприеме нов европейски тур на Brexit дипломация в опит да рестартира преговорите с Брюксел. Целта му беше да получи "допълнителни гаранции", че "резервният план" за Северна Ирландия е временна мярка. Според британските медии тя иска да се даде на парламента правото на вот дали да се влезе в "резервния план", както и годишен вот дали страната да остане в него.

"Мисия на отчаянието" - така един европейски дипломат описа усилията ѝ. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че на срещата на ЕС в четвъртък ще бъде обсъден вариантът за Brexit без сделка и уточни: "Няма да предоговаряме споразумението, включително "резервния план", но сме готови да дискутираме как да улесним ратификацията от британска страна." Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигната договорка е "най-добрата и единствената възможна", но има вариант за "допълнителни разяснения и интерпретации". Същевременно Съдът на ЕС се оказа услужлив - в понеделник той стимулира надеждите на искащите британското оставане в съюза и предложи възможен вариант за отстъпление на Мей, като реши, че Обединеното кралство може едностранно да прекрати Brexit, без да търси позволението на останалите 27 страни членки.

"Това, което е възможно за Мей сега, е още едно засвидетелстване на добра воля и нищо повече. Нищо в Хага, нищо в Берлин, нищо в Брюксел. На всяка спирка Мей бе с празни ръце. Земята до Уестминстър: ЕС няма да отвори повторно преговорите. Европейските дипломати казват, че съчувстват на британския премиер, докато тя се бори за сделката си. Но те могат да допуснат само декларация, потвърждаваща нещата, които вече бяха казани – че Лондон и Брюксел заявяват отново своята решимост да заменят "резервния план" за Северна Ирландия с последващо споразумение, което установява алтернативни договорки", пише Politico.

"Много е вероятно отстъпките да бъдат под формата на необвързващи уверения, а не на промени в законовите текстове. В речта си пред парламента Мей подчерта, че ще търси именно уверения. Но в момента изглежда, че всякакви подобни отстъпки е малко вероятно да убедят голямо количество депутати в краткосрочен план", казва пред "Капитал" Доминик Уоулш от лондонския аналитичен център Open Europe. И допълва, че много от исканията за предоговаряне са неизпълними, като например цялостното премахване на "резервния план". "Има, разбира се, консерватори, които на практика молят правителството да им даде причина да гласуват за сделката, но има и други, които са доста далече от това, което ЕС е готов да даде", обобщава Уоулш.

На този фон според Politico преобладаващото мнение в Брюксел е, че най-добрата възможност за Мей да спечели парламента е да сведе опциите до две – в даден момент надеждите за втори референдум или норвежки модел ще трябва да се сблъскат с реалността, че или ще бъде тази сделка, или изобщо няма да има сделка.

Какви са опциите

Ако споразумението не бъде одобрено от депутатите, има вероятност Великобритания да излезе от ЕС без сделка на 29 март. Това ще остави страната без законови договорки, улесняващи отношенията със съседите, което ще усложни трансграничната търговия и ще замрази пазарите. Блокажите могат да доведат до недостиг на всякакви стоки - от храна през лекарства до машинни компоненти. Друг вариант е правителството да реши да договаря изцяло ново споразумение за Brexit. "Това няма да е въпрос на козметични промени и провеждане на ново гласуване, а може да бъде пълно предоговаряне, което ще изисква време и може да доведе до удължаване на член 50 с цел забавяне на напускането на съюза", посочва анализ на ВВС.

Тереза Мей може и да реши, че единственият начин да се излезе от блокажа е провеждането на предсрочни избори, за да заздрави политическия си мандат за прокарването на сделката. Може да се стигне и до инициирането на вот на недоверие към правителството от страна на опозицията. Също така остава и възможността за втори референдум за членството в ЕС, макар че това не може да стане автоматично. Необходимо е ново законодателство за провеждането му и за определянето на правилата, като например кой ще може да гласува и какъв точно ще е въпросът. Но вече вероятно е прекалено късно да се насрочи допитване преди 29 март. Въпреки че според сп. Еconomist това е най-добрият начин да се излезе от бъркотията. "Парламентът не може да стигне до съгласие какъв Brexit искат хората, така че, вместо да гадае, трябва да ги пита", пише изданието.

Според анализатори британските депутати изглеждат парализирани без наличието на ясно мнозинство за всеки потенциален път напред – за сделката на Мей, за излизането без споразумение или за втори референдум. Проблемът може да бъде обобщен така – нищо освен липсата на сделка не би било достатъчно за твърдите брекзитъри, нищо освен членство в ЕС не би било достатъчно за анти-Brexit лагера, нищо освен лейбъристко правителство не би било достатъчно за лидера на партията Джеръми Корбин.

Все повече опозиционни депутати искат от него да внесе в парламента вот на недоверие срещу правителството на Мей, въпреки че той се въздържа да го направи на този етап, тъй като смята, че този ход би бил по-успешен, когато има ново гласуване на сделката за Brexit в парламента. Лейбъристите са под натиск и да подкрепят кампанията за друг референдум за членството в ЕС. Корбин посочва, че това може да стане, ако партията му не успее с основната си цел, а именно да предизвика предсрочни избори. Той нарече Мей "избягалият премиер" и коментира, че тя "обикаля из континента в търсене на голи уверения и топли думи". Което не е далеч от реалността.

Раздразнение в ЕС

Раздразнението в ЕС от британските драми все повече нараства. Председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер коментира, че за Brexit е било отделено достатъчно време и фокусът трябва да се измести върху бъдещето на съюза. "Вече преговаряме от година и половина по споразумението за Brexit. Преговаряхме повече сред различните британски лагери, отколкото между ЕС и Обединеното кралство. И накрая какво? Мисля, че изгубихме прекалено много време в дискусии. Няма да играем тази игра", заяви Вебер.
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Нищо освен липсата на сделка не би било достатъчно за твърдите брекзитъри, нищо освен членство в ЕС не би било достатъчно за анти-Brexit лагера.

Британският премиер Тереза Мей спечели вота на недоверие в партията си, но шансът й да прокара договорената сделка с Брюксел за излизането на Великобритания от Европейския съюз изглежда все по-малък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  wzq08394069 avatar :-|
  Georgi Georgiev

  "Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигната договорка е "най-добрата и единствената възможна"

  Не е единствена. Може и по-лоша за ОК. Ако искат... А те май искат.

  Quit this nonsense, fellas!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK