Фед: Милениълите харчат по-малко, защото изкарват по-малко

Всъщност навиците на това поколение не са толкова различни от тези на предходните, като се вземат предвид ефектите на възрастта, доходите и широк спектър от демографски характеристики.

Фед: Милениълите харчат по-малко, защото изкарват по-малко

Милениълите в САЩ вероятно са засегнати от факта, че са навършили пълнолетие по време на кризата от 2008 г.

6815 прочитания

Всъщност навиците на това поколение не са толкова различни от тези на предходните, като се вземат предвид ефектите на възрастта, доходите и широк спектър от демографски характеристики.

© Reuters


През последните години за забавянето на жилищното строителство, намаляването на продажбите на нови автомобили и лошото представяне на редица сектори в САЩ биват обвинявани милениълите. Родените между 1981 и 1997 г. са смятани за виновни заради "особените им вкусове и предпочитания" и са причината за "убийството" на много неща – от консервите риба тон до предградията. Всъщност навиците на това поколение не са толкова различни от тези на предходните, като се вземат предвид ефектите на възрастта, доходите и широк спектър от демографски характеристики, се казва в анализ на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Причините

Основните етапи от живота като напускането на дома, намирането на работа, сключването на брак и раждането на деца се отместват - 45% от американците на възраст между 18 и 34 години са направили всичките тези четири неща през 1995 г., но през 2015 г. така са постъпили само 24%.

"Младите хора харчат по-малко, защото имат по-малко пари, които да харчат", заключава Фед. "Милениълите са в много по-лоша позиция от когато предходните поколения са били млади – те имат по-ниски доходи и по-малко активи", пишат още авторите.

Като се има предвид възрастта и трудовия статус, семействата от предходните две поколения са имали семеен доход съответно с 11 и 14% по-висок спрямо този на демографски сравнимите домакинства на милениълите. Средно представител на това поколение има годишни спестявания от 2430 долара, а все повече млади хора изобщо нямат такива. Оказва се, че това поколение до голяма степен разчита на родителите си за помощ – повечето американци между 21 и 37 години получават финансова помощ от своите родители или настойници според доклад на Country Financial.

Това не означава непременно, че не могат да спестяват – по-скоро, че имат по-малко работа. През 2016 г. милениълите имат повече в пенсионните си спестовни сметки, отколкото други поколения са имали на тази възраст, отбелязва се още в доклада на Фед, макар че това може да отразява и замяната на пенсиите с фондове с дефинирани вноски.

Ефектът на кризата

Милениълите вероятно са засегнати от факта, че са навършили пълнолетие по време на кризата от 2008 г., "когато новите участници на пазара на труда бяха изправени пред исторически слабо търсене на работна ръка и необичайно строги кредитни условия", се казва в доклада на Федералния резерв. Увеличаването на разходите за здравеопазване и образование също са допринесли за състоянието им.

Алиса Кварт, изпълнителен директор на проект "Доклад за икономическите трудности" и автор на наскоро издадената книга "Защо нашите семейства не могат да си позволят Америка", стига до подобно заключение - "милениълите изпитват трудности, тъй като и ежедневните разходи се покачват".

Висшето образование е по-необходимо и все по-малко достъпно – като се има предвид инфлацията, обучението в частните университети в САЩ през 2018 г. е с 213% по-скъпо в сравнение с това през 1988 г. Четиригодишното обучение в държавните висши училища пък се е увеличило със 129%. В резултат на това голяма част от младите са натоварени и от студентски заеми.

В същото време средната годишна сума за здравни грижи, финансирана от работодателите, възлиза на 1505 долара през 2017 г., докато е била едва 303 долара през 2006 г. по данни на Kaiser Family Foundation.

През последните години за забавянето на жилищното строителство, намаляването на продажбите на нови автомобили и лошото представяне на редица сектори в САЩ биват обвинявани милениълите. Родените между 1981 и 1997 г. са смятани за виновни заради "особените им вкусове и предпочитания" и са причината за "убийството" на много неща – от консервите риба тон до предградията. Всъщност навиците на това поколение не са толкова различни от тези на предходните, като се вземат предвид ефектите на възрастта, доходите и широк спектър от демографски характеристики, се казва в анализ на Федералния резерв, съобщава CNBC.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  pitashtia2 avatar :-|
  Борис Борисов

  The world is not governed by the US government. There is no world government, and globalization does not allow a single country to apply Eisenhower's policy The share of the US economy in the world is constantly decreasing and today it is just over 20%. After 5-10 years it will be below 20% and so on. All developed economies have this problem, capital runs out where there are low taxes and cheap labor. Whether you want it or not, the US economy is competing with others and is participating in the misery race As the goods and capital market is global, the labor market is also global .The "surplus" of low and medium skilled workers on the world labor market is large and will become even greater as technology advances This is why the share of hired labor in the GDP of the world economy is decreasing, which produces strong deflationary pressures.There is no national policy that can overcome this effect and the defect of globalization in the long run Political thinking and political integration of the world is drastically behind the economic one. The rules of the world elite concern trade and all other markets, but not the labor market. This will end with a catastrophic Great Depression

  https://www.facebook.com/Pitashtia/posts/2065844900163183?__xts__[0]=68.ARDWr9HK0sNOrZjIN2eTWhuaO1CtxO7jmOvwz91Is4b4BLH29w-rlwru7a1WBYq4froYk7povcjCh0GujhB-RPHAbkv6jdEKYaPS5iSRPwo0AH4wgQAG8_OgW9ky-VJ2aeaGB3DfWPKJEEZDkFj4H_mcbCcCqmDA2tOfSXr1szvBCou60YW86_ucyPe2uA27k-z6sNtyGB_M7c8n0j15_4S2--QqMJEXXnKGFhkcwDpfN0Xc4BGcvxESeL_tQDtm-Kk16Rl8Tq055R1Kyi_6TPQCqM0_1aMHamRs_tEVjqBiAhF5NMAG1JhJfsaGdsS9lmsTd2BjSJ1eExayX-argwtji_Ks5c4j5VugU2A7qxmnDUTK8rL_nOKKLzlULmkrsmkU72BOKdlEfn3kyrG6-z60Htul4AH6Rr847X8FidkwEsZNxoeyK_fSDXVUEAXJ0DBUHBblgArY0ADrtwwtJyz6XUUIYJgupHjhZboPbH65S0S5ZyIKeZY9&__tn__=-R

 • 2
  amerikanski avatar :-|
  Virginia

  затъването в дълг на САЩ, става все по-осезаемо. Абсурдните претенции на младите за пари, се покриват само от заеми..
  И никой не мисли как да ги плаща.

 • 3
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Финансовата дисциплина дори на личните финанси няма алтернатива!

 • 4
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Защо Тръмп ще се окаже историческа фигура

  От коментар на Гидиън Рахман за Financial Times

  Когато Доналд Тръмп говори в ООН миналия месец, аудиторията му се смя. Но се опасявам, че той може да се смее последен. 45-ият президент на САЩ може да остане в историята, като еманация на духа на епохата.

  Първо, той скъса с консенсуса на елита как САЩ трябва да се държи. Предишните президенти или отричаха ерозията на американската сила, или тихо се опитваха да се справят с това. Тръмп го призна публично и опитва да го предотврати. Той използва американската сила открито и брутално, за да пренапише правилата, преди да е твърде късно.

  Глобализацията, реши Тръмп, всъщност е ужасна идея, която отслабва Америка и ерозира жизнения стандарт на американците. След 30 години на стагниращи и падащи реални доходи, хората там се оказаха готови за такава идея. Освободен от нуждата да е учтив, Тръмп заплаши както врагове, така и приятели.

  Също така, Тръмп реши, че по-богат и мощен Китай е лоша новина за САЩ - и стана първият президент, опитал се да спре китайския възход. Дали това е добра идея или не, няма значение, защото е исторически ход, обръщащ 40 годишната политика на САЩ да се опитва да интегрира Китай в настоящия световен ред.

  На домашния фронт, Тръмп беше първият президент, забелязал огромната дупка между общественото мнение и елита - по въпросите на имиграцията, търговията и политиката на идентичността. Той ефективно и безжалостно използва това разделение, говорейки неща, които биха били самоубийство иначе. Инстинктът му се оказа по-добър от този на социолозите.

  Залогът на Тръмп засега печели. Американската икономика се движи нагоре, а китайската се забавя. Върховният съд беше преконфигуриран. Канада и Мексико предоговориха търговското споразумение, а други американски съюзници също показват признаци за съгласие.

  Разбира се, всичко може да се провали. Икономиката да прегрее, при нова криза САЩ да не успеят да координират глобален отговор, инстинктът за рискови действия на Тръмп да доведе до война с Русия, Китай или на корейския полуостров. Но дори това няма да го спре да е историческа фигура.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход