Светлина, но все още в тунела

Войната в Йемен изправи милиони пред хуманитарна криза

Светлина, но все още в тунела

Пробив в преговорите за войната в Йемен има, но мирът между враждуващите страни е далече

Марина Станева
3447 прочитания

Войната в Йемен изправи милиони пред хуманитарна криза

© Reuters


Новият международен фокус върху катастрофалното състояние на страната отчасти е заради убийството на журналиста Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.
Следващият кръг от разговори ще се състои по-късно през януари и очакванията са да бъде по-труден.

Ръкостискането между йеменския правителствен министър и висшия представител на бунтовниците хуси по повод сделката за примирие в пристанищния град Ходейда обиколи световните новинарски емисии и фокусира вниманието върху мирните преговори за Йемен в Швеция. Една забравена война влезе в общественото полезрение, тъй като процесът под егидата на ООН донесе най-съществения пробив през петте години на разговори. Но враждуващите страни остават далече от мира.

Все пак положителните отзиви преобладаваха, включително от служби за предоставяне на помощи, които предупреждаваха, че тази най-тежка хуманитарна криза в света може да стане още по-страшна. Сега следващият кръг от преговори ще се състои по-късно през януари и очакванията са да бъде по-труден. Краят на 2018 г. донесе по-малко песимизъм за Йемен, но не се знае какво носи новата година.

След много лошо, малко добро

Друг постигнат пробив в Швеция е план за размяна на затворници и достигане до "разбирателство" за обсъждане на обсадата на град Таиз. След приключването на преговорите обаче хусите нарекоха йеменското правителство "делегация, контролирана от ОАЕ – Саудитска Арабия", а йеменските власти контрираха, че враговете им са силно зависими от Иран. Твърде скоро спирането на огъня в Ходейда бе нарушено. В момента примирието до голяма степен се спазва, като всяка страна обвинява другата в нарушение, но никой не е очаквал процесът да минава гладко.

Йемен е раздиран от гражданска война, която е убила десетки хиляди души и е изправила милиони пред гладна смърт. Конфликтът рязко ескалира през 2015 г., когато Саудитска Арабия и други предимно сунитски държави, подкрепяни от САЩ, Великобритания и Франция, започнаха въздушни удари срещу хусите. Водената от саудитците коалиция се опасява, че успехът на хусите ще позволи на вражеската регионална шиитска сила Иран да се установи в Йемен. Рияд обвинява Техеран, че подкрепя хусите с оръжие и логистика. През юни 2018 г. поддържаните от Саудитска Арабия правителствени сили предприеха атака по държания от бунтовниците град Ходейда, който е входна точка за голяма част от помощите за Йемен и осигурява храна за гладуващите. Тогава хуманитарните организации предупредиха, че операцията може да влоши и без това катастрофалната ситуация в страната.

Затова пробивът на мирните преговори сега бе така необходим. "Новините от Швеция са добри отчасти защото по принцип новините от Йемен са невероятно лоши. Това стана възможно заради новия международен фокус върху трагичното състояние на страната", обобщава анализ на ВВС. Убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври насочи вниманието във Вашингтон върху американските връзки с Рияд и американската военна подкрепа за войната на Саудитска Арабия в Йемен. На фона на покачващото се недоволство в Конгреса на САЩ държавният секретар Майк Помпео призова за спиране на огъня и за спазване на договорката от Стокхолм.

Жизненоважна първа стъпка

Анализаторите се обединяват около мнението, че в Стокхолм не е бил постигнат консенсус за параметрите на пътна карта за постигане на мир и основен тест ще бъде дали примирието в Ходейда ще се задържи. Според споразумението двете страни се съгласяват на спиране на огъня в пристанищния град и на изтегляне на съответните си сили. В района се разполагат международни наблюдатели и Комисия по координиране на изтеглянето на ООН, включваща представители и двете страни и ръководена от холандският генерал-майор Патрик Камерт, ще следи за изпълнението на процеса.

Езикът на споразумението е преднамерено неясен на места, за да може то въобще да бъде постигнато, но проблемът е, че вече подлежи на различни интерпретации. Според текста "местни сили за сигурност" ще поемат контрола след изтеглянето на хусите от основното пристанище и от две други, което ще бъде последвано от "съвместно изтегляне на бойците хуси и на проправителствените сили, намиращи се извън Ходейда". Хусите искат някои техни сили и държавни служители да поемат контрола, докато йеменските власти настояват това да направят техни представители.

От британското външно министерство посочват, че "има светлина в края на тунела, но Йемен все още е в голяма степен в тунела". Джуст Хилтерман от International Crisis Group смята, че установяването на примирие в Ходейда е "жизненоважна първа стъпка за предотвратяването на пълен глад в Йемен и може би дори за приключването на войната". Пред ВВС той допълва: "Все пак добрите намерения на враждуващите страни не трябва да се вземат за даденост. Затова трябва да има силен мониторингов механизъм, ръководен от ООН и с пълната международна подкрепа."

В момента протича обсъждане страни, които не са директно въвлечени във войната, да изпратят наблюдатели за установяване на демилитаризирана зона около тази ключова област. Но в йеменския конфликт саботажът на мирния процес може да дойде отвсякъде.

Ситуацията на терен

Водените от ОАЕ сили около Ходейда почти са обградили тази ключова област на брега на Червено море. Но "неудобното" за тях е, че могат да последват месеци на кръвопролитна битка срещу хусите. Хусите също са наясно, че вероятността да загубят е голяма. Затова примирието им предоставя начин да излязат от ситуацията. Водената от саудитците коалиция твърди, че САЩ са им дали гаранции, че ще използват сателитната си технология, за да се уверят, че хусите са се изтеглили.

Каква е цената

Според ООН ситуацията в Йемен е най-тежкото хуманитарно бедствие в света, причинено от човешки действия. Две трети от населението е изправено пред несигурност за хранителните доставки. Почти 2 млн. деца са силно недохранени, което ги прави по-податливи на болести. По данни на благотворителни организации около 85 000 недохранени деца може да са умрели между април 2015 г. и октомври 2018 г. Едва половината от 3500 здравни заведения в страната работят и поне 16 млн. души нямат достъп до основни здравни услуги. Напусналите домовете си са над 3 млн. души, като 2.3 млн. все още не са се завърнали. В понеделник Световната програма на ООН по прехраната заяви, че хранителни помощи, предназначени за гладуващи йеменци, се крадат и продават в някои области, контролирани от хусите. Според разследването много хора не са получили порциите, които им се полагат, и поне една местна партньорска организация, свързана с хусите, извършва измами.
Новият международен фокус върху катастрофалното състояние на страната отчасти е заради убийството на журналиста Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.
Следващият кръг от разговори ще се състои по-късно през януари и очакванията са да бъде по-труден.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал